Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Jonas: Cześć

Czy moglibyście mi pomóc zrobić te kilka zadań, jutro mam spr i muszę je jakoś ogarnąć.
Zad 1.
Wyznacz x wiedząc że liczby:
x−5, 2x, 5x−2
tworzą ciąg arytmetyczny,
Zad2.
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego wiedząc że:
a) a2=8, a3=32
b) a1=1, a4=125
c) a2=3, a4=27
Zad3.
Liczby x−1, x+3, 3x+1 tworzą ciąg geometryczny jakie to liczby.
zad4.
Sprawdź czy ciąg o danym wyrazie ogólnym jest ciągiem geometrycznym.
a) an=
25n
b) an=
1n
2 gru 16:42
2 gru 16:43
2 gru 16:43
krystek: Poucz się trochę i zadaj konkretne pytania , a Ty chcesz przepisywać . Przeszukaj FORUM
2 gru 16:44
Jonas: Okej, czytałem już to siedzę od 14 i jest pustka, może daj mi podpowiedz do zad2. od czego
zacząć.
2 gru 16:51
krystek: Na forum masz bardzo duzo tych zadań , idziesz na łatwiznę.
| | a3 | | a1*q2 | | 32 | |
zad2) |
| = |
| = |
| to q=4 |
| | a2 | | a1*q | | 8 | |
wylicz a
1
Wtedy a
n=a
1*q
n−1
2 gru 16:55
BBB: W zad 4:
Należy podstawić za an liczby(najłatwiej 1,2,3) i wtedy okaże się czy ciąg jest geometryczny
poprzez iloczyn tego ciągu który musi być stały
2 gru 16:56
Piotr:
@BBB
tak sie nie sprawdza czy ciag jest geometryczny.
2 gru 16:59
2 gru 17:00
Jonas: Jednak nie matematyka nie jest dla mnie, to jest jakiś kosmos.
Piotrze czy możesz napisać jedne przykład krok po kroku z zadania 2 żebym to w końcu ogarnął i
juz nie zawracam wam głowy.
2 gru 17:16
Piotr:
zad2.
a) q juz masz, ze to 4.
a
n = 2*4
n−1
i mozesz jeszcze dalej przeksztalcic.
2 gru 17:22