HELP !
Roberto: KEJT JESTEŚ JESZCZE
1 gru 21:50
Kejt: jestem
1 gru 21:54
1 gru 21:57
Roberto: Wybawczynio



!
Piszę zadanka i leżę na jednym bo nie mam zielonego pojęcia o co kaman.
Pomóż proszę

Oblicz M(x)=−4W(x)+[P(x)]
2
podaj stopień (to wiem 3) i wyraz wolny
1 gru 21:59
Kejt: a gdzie masz napisane ile to M(x) itd.?
1 gru 22:02
Roberto: właśnie M niema jest W(X)=23+5x2−8x−20 i P(x)=−4+2
1 gru 22:05
Kejt: no właśnie o to mi chodziło

znowu chyba 'x' zjadłeś, hm?
"skontroluj" ile będzie wynosiła suma wszystkich cyferek bez 'x'.
czyli:
−4*(−2)+(...)
2=...
1 gru 22:08
Mati_gg9225535: −20*
1 gru 22:11
Kejt: dzięki
1 gru 22:11
Mati_gg9225535: ależ nie ma za co
1 gru 22:11
Roberto: tak P(X)=−4X+2
1 gru 22:12
Kejt: no to będzie:
−4(−20)+22=...
1 gru 22:13
Roberto: −8x
3−36x
2+48x+76 w.w 76 czy taki wynik
1 gru 22:15
Kejt: szto Ty dziełajesz?
1 gru 22:17
Roberto: tak jak zaczełaś to nie tak jak napisalem bo tam jest −8x−20x2+32+80(−4x+2)(−4x−2).......
1 gru 22:17
Mati_gg9225535: zrozum Roberta
1 gru 22:17
Roberto: pomóż proszę i rozwiąż mi te jedno bo dzisiaj to już nic nie wymyślę
1 gru 22:18
Kejt: czekaj, czekaj, czekaj...napisz mi dokładnie treść zadania. Bez błędów.
1 gru 22:19
Roberto: Dane wielomiany W(x)=2x
3+5x
2−8x−20 P(x)=−4x+2
OBLICZ M(x)=−4W(x)+[P(x)]
2 podaj jego stopień i wyraz wolny.
to ciagle te zadanie co kiedyś pisałem tylko tyle podpunktów ma
1 gru 22:24
Kejt:
M(x)=−4(2x
3+5x
2−8x−20)+(2−4x)
2=−8x
3−20x
2+32x+80+4−8x+16x
2=...
uporządkuj to

i sprawdź znaki, bo nie mam okularów i mogłam czegoś nie zauważyć.
1 gru 22:28
Roberto: ja zamiast tej końcówki po ...+80+4−8x+16x2 mam
....+80+(−4x+2)(−4x−2)=.......+80+(16x28x−8x+4)=....+80−16x2+8x+8x=4= tak jak napisałem o
22.15
1 gru 22:37
Kejt: masz źle

(−4x+2)(−4x−2)
≠(−4x+2)
2
1 gru 22:39
Roberto: to jak ma być ? napisz całe jak możesz
1 gru 22:43
Kejt: napisałam.. wystarczy uporządkować wyrazy
1 gru 22:44
Roberto: postaram się ale jużź dzisiaj nie kontaktuje pomóżź KEJT plooossse
1 gru 22:49
Kejt: ja też nie kontaktuję..zaraz znikam z forum...siedzę tylko dlatego, że z Tobą nie skończyłam,
heh.
dodawać powinno się umieć o każdej porze dnia i nocy..dawaj..próbuj, wierzę w Ciebie
1 gru 22:51
Roberto: o.k.spróbuje M(x)=−4(2x3+5x2−8x−20)+(2−4x)2=−8x3−20x2+32x+80+4−8x+16x2= tak to było
1 gru 22:53
Kejt: tak, porządkuj
1 gru 22:55
Roberto: −2x
3+9x
2+4x+21

tak
1 gru 22:55
Roberto: wynik taki
1 gru 22:58
Kejt: jakim cudem? gdzie Ci −8x3 zniknęło chociażby?
1 gru 23:00
Roberto: NO WIDZISZ CO SIĘ ZEMNĄ DZIEJE a tak też żle? −8x3+36x2+16x+84
1 gru 23:02
Kejt: kontroluj znaki..jak nie jesteś w stanie policzyć tego w pamięci poproś o pomoc kalkulator.
1 gru 23:03
Roberto: −8x3−4x2+24x+84 a tak
1 gru 23:06
Kejt: jesteś wolny..słodkich snów
1 gru 23:08
Roberto: ale tak
1 gru 23:08
Kejt: no tak..inaczej bym Cię nie wypuściła
1 gru 23:09
Mati_gg9225535: nie 24x jest zle

zapewne podnosząc (−4x+2) do kwadratu nie skorzystales ze wzoru skróconego mnożenia w
odpowiedni sposób i zamias 2ab wziąłeś ab

(−4x+2)
2 = 16x
2 − 16x + 4
ostateczny wynik:
M(x) = −8x
3 − 4x
2 + 16x + 84
1 gru 23:10
Roberto: DZIĘKUJĘ

Ty to potrafisz zmusić do myślenia

Naprawdę jesteś N A J L E P S Z A
1 gru 23:11
Roberto:
1 gru 23:13
Kejt: świetnie...walnęłam się..
dobrze, że ktoś mnie pilnuje..a ja idę spać, bo już nawet we wzorach skróconego mnożenia się
mylę..
1 gru 23:14
Mati_gg9225535: no to to
1 gru 23:14
Mati_gg9225535: jak ciagle powtarzam, bledy sie wszystkim zdarzają

dobranoc
Kasiu 
do jutra

dobranoc
Roberto
1 gru 23:15
Roberto: I TAK POTWIERDZAM ŻE JESTEŚ NAJLEPSZA kolorowych snów

Mati dzięki za czujnośc
1 gru 23:15
Roberto: Dobranoc Dzieki
1 gru 23:16
asdf: @Kejt
To za dużo matmy

Ja w tym tygodniu miałem takie coś, że dodanie dwóch liczb sprawiało mi
problem, recepta: przerwa 2−3 dni i wszystko wraca do normy
1 gru 23:16
Kejt: niee asdf..to u mnie tak nie działa..po prostu jednocześnie chce mi się spać i nie mam okularów

jutro wszystko wróci do normy..
ja jestem uzależniona od matmy..mój mózg by nie wytrzymał jej braku..tzn. b. rzadko potrzebuje
takiej przerwy.
1 gru 23:18
Mati_gg9225535: cierpie na to samo

a to forum działa jak lekarstwo
1 gru 23:24
xxx: korzystając z popularności tematu poproszę o pomoc

klik:
171588
1 gru 23:27