Proszę o pomoc
miśka1:
Proszę o pomoc

1. Oblicz
( 5 do potęgi 8 − 3*5 do potęgi 6) :2 1/5
Kreska ułamkowa =
2*5 do potęgi 6 − 5 do potęgi 5
2.
a) Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) mając dane: a6=2, a19=15
b) Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu.
3. Punkty A( 2,7) i B(−2,1) są końcami średnicy pewnego okręgu. Napisz jego równanie.
4.Oblicz x, gdy:
x= 9 do potęgi 2 log 3 2+4 log 81 do potęgi 2=
5. Zapisz w notacji wykładniczej:
0,000 000 000 000 026=
28 lis 13:49
28 lis 13:52
28 lis 13:56
miśka1: ok
28 lis 14:02
28 lis 14:03
aniabb: bo logp1=0 bo dowolna liczba0 = 1
28 lis 14:05
miśka1: więc jak zapisać to poprawnie w całości
28 lis 14:06
aniabb: a ja jestem duch święty żeby wiedzieć co macie zadane

jeśli x=9
2log32 +4log
81
2 to
x=(3
2)
log322 +4log
81 =(3)
2log34 +4*0 = (3)
log342 +0 = 16+0
28 lis 14:10
miśka1: no nie wiem możliwe
28 lis 14:11
aniabb: taki zapis wybrałam bo jest sensownie policzalny..a co wy macie tego nie zgadnę
28 lis 14:13
28 lis 14:14
miśka1: spoko wytłumaczone z tym 3 tylko mało rozumne
28 lis 14:17
28 lis 14:19
aniabb:

Zad.3
28 lis 14:20
aniabb: 2+(−2) = 0
28 lis 14:21
miśka1: ( 0,4)
28 lis 14:22
aniabb: brawo
28 lis 14:25
miśka1: cos mi nie wychodzi odległość 2 pkt
28 lis 14:26
aniabb: r2 = 22 + 32 to z Pitagorasa
28 lis 14:28
aniabb:

jak zapomnisz wzoru zawsze mozesz z obrazka
28 lis 14:29
miśka1: AB= √(7−2)2+(1−(−2)2= √52+32= √25+9= √34= 5.83
chyba gdzieś się machłam
28 lis 14:32
aniabb: od środka miałaś liczyć wstawiasz (7,2) i (0,4)
28 lis 14:34
miśka1: cos mi nie wychodzi
28 lis 14:38
miśka1: AB= √(2+7)2+(4−0)2= √(−5)2+42)= √25+16= √41= 6.40
28 lis 14:40
aniabb: SA = √(7−4)2+(2−0)2 = √9+4=√13
28 lis 14:40
miśka1: i co jeszcze trzeba?
28 lis 14:41
aniabb: A(2,7) S(0,4) od xA odejmujesz xS .. od yA odejmujesz yS
28 lis 14:42
aniabb: wstawić do równania
28 lis 14:42
miśka1: czyli 2−0=2 a 7−4= 3
28 lis 14:43
miśka1: a co liczyłysmy przed chwila?
28 lis 14:45
aniabb: promień ale miałaś pomieszane dane i dlatego ... pisałam jak odejmujesz pod tym pierwiastkiem
28 lis 14:47
aniabb: a teraz równanie okręgu
(x−0)2 +(y−4)2 = 13
28 lis 14:47
miśka1: to jak ma być poprawnie żebym czegoś nie namieszała jak przepisze na czysto
28 lis 14:48
miśka1: możesz mi to napisać tak jak ma byc juz przepisane na czysto?
28 lis 14:48
aniabb: będę za godzinę
28 lis 14:49
miśka1: to prosiłabym o dokładne napisanie od a do zet zad 3 i 4 tak jak mam juz to napisać na czysto
28 lis 14:50
miśka1: dobrze
28 lis 14:50
miśka1:
28 lis 15:53
aniabb: współrzędne środka
S=(2+ (−2) / 2 , 7+1 / 2)
S= (0,4)
promień
SA = √(7−4)2+(2−0)2 = √9+4=√13
rownanie okręgu
(x−0)2 +(y−4)2 = 13
x2 +(y−4)2 = 13
28 lis 17:28
aniabb: zad. 4 masz rozpisane o 14:10
28 lis 17:29
miśka1: a r2= 22+362
r2=4+9
r2=13
to też mam być w 3 zad?
28 lis 17:42
miśka1: r2= 22+32
28 lis 17:45