granice ciągów, prosze o pomoc
delicja: h) an = 5 / √3n + 2 =
i) an = √n+3 − √n =
j) an = n√2n + 3*4n + 2 * 5n =
n) an= (n + 3/n)2−n =
28 lis 12:02
28 lis 12:35
delicja: dziekuje za pomoc.
co do przykladu j) to robilam tak samo, ale wychodzil mi wynik 6/7 a powinnien byc 0.
a przyklad n) zle napisalam, mialobyc (n+3/n)2−n =
wiem, ze mam przeksztalcic to tak, zeby byla liczba e, doszlam do (1 + 3/n)2−n i nie wiem co
dalej
28 lis 12:49
aniabb:
| | (1 + 3/n)2 | | 1 | |
(1 + 3/n)2−n = |
| = |
| = e−3 |
| | (1 + 3/n)n | | e3 | |
28 lis 12:54