granica funkcji.
aa: Granica funkcji.
Mam problem z pewną granicą funkcji:
Mianowicie:
lim, dla x→
∞ 2x(
√x−1 −
√x+5)
Liczę to tak. Zostawiam to 2x przed nawiasem a to co w nawiasie sprzężam. W efekcie otrzymuję
| | −6 | |
2x( |
| ) i to jest zły wynik. Bo dobry ma być + ∞... co robię źle? |
| | 2√x | |
Pozdrawiam!
24 lis 16:31
Aga1.: | | √x−1+√x+5 | |
Mnożysz przez |
| |
| | √x−1+√x+5 | |
I mianownik przepisujesz bez zmian
24 lis 16:35
Maslanek: | | x−1−x−5 | | −6 | |
√x−1−√x+5= |
| = |
| |
| | √x−1+√x+5 | | √x−1+√x+5 | |
No i faktycznie granica to −
∞.
24 lis 16:35
Basia: granica = 0
24 lis 16:39
aa: Słuchajcie, ja zrobiłem tak jak maślanek, z tym, że w mianowniku wyciągnełem jeszcze x ,więc
mam 2
√x i pomnożyłem górę przez to 2x co miałem przed nawiasem. No chyba tak mogę. Wyszło mi
| | −12x | |
więc |
| co po skróceniu daje mi −6√x = −∞ |
| | 2√x | |
A w odpowiedziach mam + nieskonczonosc.
24 lis 16:42
Aga1.: Mianownik masz źle.
Granica −∞
24 lis 16:44
Basia: sorry; przeoczyłam to 2x; jest −∞
24 lis 16:45
aa: czemu mianownik źle?
24 lis 16:45
Maslanek: Basiu, nie granica tego co jest napisane, tylko granica całego wyrażenia
24 lis 16:45
aa: Basia czyli mój sposób liczenia jest ok?

i co z tym mianownikiem? Poprostu musi być błąd w
odpowiedziach chyba
24 lis 16:45
Aga1.: Nie mam pojęcia jak zrobiłeś, że √x−1+√x+5=2√x
24 lis 16:47
Maslanek: Skrót myślowy do twierdzenia o trzech ciągach
24 lis 16:48
Basia:
| | −6x | |
= |
| = |
| | √x*[ √1−(1/x) + √1+(5/x)] | |
| −6√x | | −6*(+∞) | | −∞ | |
| → |
| = |
| = −∞ |
| √1−(1/x) + √1+(5/x) | | √1−0+√1+0 | | 2 | |
tak musi być
błąd w odpowiedziach
24 lis 16:49
aa: a nie mogłem poprostu w mianowniku zrobić, że √x(1−1/x) + √x(1+5/x) = 2√x ?
24 lis 16:51
aa: hmm?
24 lis 16:58
Aga1.: Podstaw za x np1 i zobaczysz,ze nie zachodzi taka równość
24 lis 17:01
aa: przecież zawsze się tak granice liczyło...........
24 lis 17:06
Aga1.: √x+
√x=2
√x
Basia Ci pięknie rozpisała, a Ty chyba przeszedłeś częściowo do granicy, tak mi się wydaje
| 1 | |
| →0, gdy x→∞, 1→1, a x zostawiłeś. |
| x | |
24 lis 17:10
aa: no właśnie Aga. 1/x = 0 , dlatego został mi sam √x w jednym i w drugim co daje 2√x i to
jest źle?
24 lis 17:12
aa: x dąży tutaj do ∞ więc chyba mogę w tym wypadku skorzystać z tego, że 1/x = 0 oraz, że 5/x = 0
, czy nie?
24 lis 17:13
Aga1.: A
x→
∞
Więc wszędzie piszesz do czego dąży .
| 1 | | 1 | |
| ≠0, tylko |
| dąży do 0, gdy x dąży do ∞ |
| x | | x | |
24 lis 17:20
aa: no tak, nie jestem jeszcze aż tak dobry z matmy i czasem słowo dąży, zlewa mi się z równa. xD
Ale wiadomo o co chodzi.
W każdym bądź razie jezli 1/x dąży do 0 i 5/x dąży do 0 , wówczas mój wynik 2
√x będzie
poprawny, tak?

Bo x dąży do
∞
24 lis 17:24
aa: jakby rownież x dążyło do −∞ to też mógłbym skorzystać z tego, zgadza się ? : )
24 lis 17:25
aa: tak? : )
24 lis 17:32