granica ciągu
kaśka: GRANICA CIĄGU
Proszę, pomóżcie mi w paru przykładach, bo kolokwium niedługo...

Jest to mieszanka wszystkich przykładów, które mi nie powychodziły

1. Na podstawie definicji granicy ciągu wykazac, że:
d) lim (
√n +2 −
√n = 0
| | 6n2 + 3n +7 | | 6 | |
e) lim |
| = |
| |
| | 5n2 + 2n −1 | | 5 | |
2. Obliczyc:
| | 3n−1 | |
a) xn = ( |
| )−n+2 |
| | 3n +1 | |
| | (−1)n | |
b) lim n√1+ |
| (całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem) |
| | n | |
Pomóżcie
27 lis 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
z której definicji masz korzystać ? czy to bez różnicy
27 lis 11:29
kaśka: bez różnicy raczej, wiem, że w 2b będzie coś z tw o 3 ciągach chyba
27 lis 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może inaczej
2) obliczasz granice ... jaki w tym problem
27 lis 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
2c) standardowo (dzielisz przez najwyższą potęgę MIANOWNIKA)
2f) tw o 3 ciągach lub dzielisz przez a
n, gdzie a to największy wykladnik w mianowniku
2a) granica Eulera
2b) tw o 3 ciągach
a na pewno w pierwszym zadaniu trzeba z definiciji (Cauchy'ego zapewne) granicy ciągu
27 lis 11:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
co Ty studiujesz
27 lis 11:43