wartośc kąta
franek: ile to jest cos
2π3 
dziekuję za pomoc
ma być
√32
27 lis 23:43
27 lis 23:44
27 lis 23:45
franek: tzn wziałem tylko chciałem zeby ktos rozwiał moje watpliwości bo robię tak
cos120o=cos(180−60)=cos−60=−12 a ma byc inny wynik
27 lis 23:46
krystek: cos120=cos(180−60)=cos60
27 lis 23:48
krystek: ups −cos60
27 lis 23:49
krystek: ups −cos60
27 lis 23:49
franek: no własnie a cos60=12 a nie √32
27 lis 23:49
franek: dopiero jakbym zrobił tak cos90+30=sin30= √32
27 lis 23:50
krystek: a cos(−60) =cos60
27 lis 23:50
27 lis 23:52
franek: to czyli jak powinno wyjść ?
27 lis 23:52
Mila: | | 1 | |
cos120 =cos(180−60)=−cos60=− |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos1500=cos(180−30)=−cos30=− |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin120 =sin(180−60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin1500=sin(180−30)=sin30= |
| |
| | 2 | |
27 lis 23:53
krystek: ale cos(90+30)=−sin30
27 lis 23:53
franek: no też prawda czyli błąd w odpowiedziach

?
27 lis 23:54
krystek: I tylko , koniecznie chciałeś " dopasować " do odpowiedzi w książce.
27 lis 23:55
franek: mysłałem że jest w tym jakis haczyk a tu bład w ksiazce
27 lis 23:56
krystek: Tak bywa.
27 lis 23:58
franek: ok wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam
27 lis 23:59