.
asdf: logarytmy
posiada ktoś może zbiór zadań z logarytmami? Takiego typu:
wyznacz dziedzinę funkcji:
y =
√log1/2(x + 1) + 3 +
√x2 − 2x
albo oblicz:
| 1 | | 9 | |
| log(2x + 7) + log√7x + 5 = 1 + log |
| |
| 2 | | 2 | |
itd.. (zbiory z matematyka.pisz.pl przerobiłem już, do zadania.info też zajrzałem)
26 lis 18:59
Kejt: hmm..nie wiem na ile Cię to ucieszy, ale mam zadania z logarytmami w ułamkach i z wartością
bezwzględną..nadadzą się?
26 lis 19:03
asdf: z wartością bezwzględną nie robiłem jeszcze, ale możesz rzucić

Z chęcią się nauczę robić
26 lis 19:05
asdf: | | 1 | |
log5*log510 = |
| *log510 = 1 |
| | log510 | |
takie rzeczy można robić nie ?
26 lis 19:08
konrad: można
26 lis 19:09
Kejt:
27.
| | 2 log x | |
a) |
| = 1 |
| | log ( 5 x − 4 ) | |
b) 2 log x + log (6−x
2) = 0
c) log
4 (x+3) − log
4 (x−1) = 2 − log
48
| | 1 | |
d) log (x−5) − log2 = |
| log ( 3x − 20 ) |
| | 2 | |
e) log ( 2 x + 14 ) + log ( x + 12 ) = 3
| | log 2x | |
f) |
| = 2 |
| | log ( 4x − 15 ) | |
| | log x | |
g) |
| = −1 |
| | log ( x + 1 ) | |
h) log
2 | x
3 + 2x
2 − 4x − 4 | = 2
i) log | 2x − 3 | − log | 3x − 2 | = 1
jakby się coś nie zgadzało −> wychodziłby paskudny wynik to daj znać, sprawdzę czy dobrze
przepisałam..
mam nadzieję, że się przydadzą
powodzenia

a..i jakby co to mam odpowiedzi, więc możesz tu wrzucać swoje to Ci sprawdzę.
26 lis 19:12
Kejt: więcej też mam jakbyś był chętny
26 lis 19:13
asdf: Dziękuję Ci
2logx = log(5x − 4)
D : x >
4/
5
x
2 − 5x + 4 = 0
√Δ = 3
x
2 = (5 + 3)/2 = 4 ∊D
x = 1 lub x = 4
26 lis 19:18
asdf: dobrze?
26 lis 19:22
Kejt: w odp. bez jedynki..
26 lis 19:24
26 lis 19:26
asdf: why?
26 lis 19:26
Kejt:
log(5x−4)≠0
5x−4≠1
5x≠5
x≠1
26 lis 19:26
Eta:
odp: x=4
bo log(5x−4) ≠0 ⇒ x≠1
26 lis 19:28
Kejt: pierwsiejsza
26 lis 19:28
Eta:
26 lis 19:29
26 lis 19:32
asdf: 2 log x + log (6−x
2) = 0
D : x > 0
6 − x
2 > 0
|x| <
√6
x <
√6
x > −
√6
x ∊ (0;
√6)
logx
2 + log(6 − x
2) = 0
log(x
2(6 −x
2)) = log1
6x
2 − x
4 − 1 = 0
−x
4 + 6x
2 − 1 = 0
x
2 = t ≥0
Δ = 36 − 4
√Δ = 4
√2
| | −6 − 4√2 | |
t1 = |
| = 3 + 2√2 |
| | −2 | |
| | −6 + 4√2 | |
t2 = |
| = 3 − 2√2 |
| | −2 | |
paskuctwa powychodzą

Gdzieś już jest błąd
26 lis 19:34
Kejt: odpowiedź mam √2−1
zaraz sama to policzę..
26 lis 19:42
Kejt: jest dobrze..zamień to sobie na postać (a+b)2
26 lis 19:45
asdf:
Racja

x
1 =
√2 + 1, x
2 =
√2 − 1, x
3 = −
√2 + 1, x
4 = −
√2 − 1
mi tutaj do dziedziny pasują dwa...
√6 = 2,44
√2 + 1 = 1,41+ 1 = 2,41
√2 − 1 = 0,41
26 lis 19:50
Kejt: hmm..
ja mam tylko x=√2−1 i x=|−1−√2| czyli x=1+√2
co z tym drugim..hmm..
26 lis 19:59
asdf:
log
4 (x+3) − log
4 (x−1) = 2 − log
48
log
4 (x+3) − log
4 (x−1) = log
416 − log
48
D : x > 1 x ≠−3
x + 3 = 2x − 2
−x = −5
x = 5
pasuje z odp?
26 lis 20:05
Kejt: tak..w tamtym też..
zamordujesz mnie..spojrzałam tylko na fragment odpowiedzi

strasznie duże odstępy tu są..
26 lis 20:07
asdf: | | 1 | |
log(x − 5) − log2 = |
| log(3x − 20) |
| | 2 | |
D: x > 5, x ≠
20/
3
| | x − 5 | |
log( |
| ) = log(3x − 20)1/2 |
| | 2 | |
x
2 − 10x + 25 = 12x − 80
x
2 − 22x + 105 = 0
Δ = 484 − 420 = 64
26 lis 20:11
Piotr:
dziedzina źle.
26 lis 20:15
Kejt: jest ok.
26 lis 20:22
Piotr:
cześć
Kejt 
a z jakiej to przyczyny dziedzina jest dobrze ?

nie powinno byc 3x − 20 >0
26 lis 20:25
asdf: odwrotnie, hehe
26 lis 20:41
Piotr:
o co chodzi z tym ≠

x − 5 > 0 i 3x − 20 > 0
26 lis 20:43
Kejt: ja tylko patrzę na wyniki.
26 lis 20:47
asdf:
D : x > 0
logx = −log(x + 1)
x
2 + x = 1
x
2 + x − 1 = 0
Δ = 1 + 4 ⇒
√Δ =
√5
x
1 = U{−1 −
√5{2} nie należy,
x
2 = U{−1 +
√5{2} należy.

?
26 lis 20:47
Kejt:
26 lis 20:51
asdf: log2 | x3 + 2x2 − 4x − 4 | = 2
D : x ∊ R?
26 lis 20:52
Piotr:
nie. wartosc bezwzgledna ≥ 0 a liczba logarytmowana ma byc >0 .
26 lis 20:55
asdf: |x3 + 2x2 − 4x − 4| ≥ 0
x3 + 2x2 − 4x − 4 ≥ 0
x2(x + 1) − 4(x + 1) ≥ 0
(x − 2)(x + 2)(x + 1) ≥ 0
x∊ <−2;−1>u<2;∞>
i co teraz?
26 lis 20:59
Piotr:
źle to policzyles to po pierwsze.
po drugie nie rozumiem co Ty wlaściewie liczysz...
wystarczy policzyc x3 + 2x2 −4x − 4 =0 i dziedzina to R i wywalasz te x ktore zeruja
wielomian.
ALE widze ze brzydkie wychodza wiec rozwiaz log i sprawdz na koncu czy nalezy do dziedziny.
26 lis 21:04
asdf: napisałeś przed chwilą:
"wartosc bezwzgledna ≥ 0" to ją policzyłem...
26 lis 21:07
Kejt: oj, oj..chyba musisz iść spać

ja też zrozumiałam, że wystarczy policzyć x
3......−4≠0
26 lis 21:09
Piotr:
co sie z Toba dzieje ?

zrobmy prosty przyklad . wyznacz dziedzine y = log|x+1|
x ∊ R \ {−1} bo tylko dla −1 wyjdzie 0 a tak to bedzie dodatnie, rozumiesz ?
26 lis 21:10
Piotr:
ja to pisalem wiec jakie też ?
26 lis 21:12
Kejt: cicho tam

zrozumiałam co miałeś na myśli*
26 lis 21:13
asdf: z wartością bezwzględną zadań dużo nie robiłem, a w logarytmie tym bardziej...
D : R / {−1;2;−2)
log2x3 + 2x2 − 4x − 4 = 2
x3 + 2x2 − 4x − 4 = 4
x3 + 2x2 − 4x − 8 = 0
x2(x + 2) − 4(x + 2) = 0
(x − 2)(x + 2)2 = 0
brak rozwiązania?
26 lis 21:14
asdf: x3 + 2x − 4x − 4 ≠ 0
To źle policzyłem...zaraz ogarne
26 lis 21:15
26 lis 21:16
Kejt: <klepie Piotra po ramieniu> spokojnie..będzie dobrze.
26 lis 21:16
Piotr:
sprawdz czy −2 , 2 naleza do dziedziny . podstaw po prostu.
26 lis 21:18
asdf: przecież napisałem pod postem, że źle policzyłem dziedzine...
26 lis 21:18
Piotr:
ależ ja jest spokojny
26 lis 21:19
asdf: log | 2x − 3 | − log | 3x − 2 | = 1
2x − 3 ≠ 0 ⇒ x = 3/2
3x − 2 ≠ 0 ⇒ x = 2/3
| 2x − 3 | − | 3x − 2 | = 10
i teraz przedziałami liczyć?
(−∞;2/3> u (2/3;3/2> u (3/2;∞)
26 lis 21:21
Piotr:
może niech
Kejt pisze bo ja tu jestem posadzony o nerwowosc
26 lis 21:24
asdf: nie musicie tego liczyć, wystarczy podpowiedź
26 lis 21:24
Piotr:
dziedzine wyznacz do konca. ale to juz wiesz D = R\ ....
zeby opuscic log musisz miec log ( coś tam) = log (coś tam)
26 lis 21:26
asdf: log | 2x − 3 | − log | 3x − 2 | = 1
log | 2x − 3 | − log | 3x − 2 | = log10
| 2x − 3 | − | 3x − 2 | = 10
dobrze?
26 lis 21:27
Kejt: ja robię obiad
26 lis 21:27
asdf: a przedziały się też zmienią (pod wplywem dziedziny?)
(−∞;2/3) u (2/3;3/2) u (3/2;∞)
26 lis 21:28
Piotr:
chciales podpowiedz. patrz moj wpis z 21:26.
26 lis 21:29
asdf: | | 2x − 3 | |
log|( |
| | = log10 |
| | 3x − 2 | |
|2x −3| − 10|3x − 2| = 0
dobrze?
26 lis 21:30
asdf: ?
26 lis 21:37
Kejt: ja unikam w. bezwg. jak ognia, więc Ci tego nie sprawdzę..
nawet nie umiem tego rozwiązywać..
26 lis 21:39
Piotr:
tez jej unikam...
wg mnie dobrze.
26 lis 21:44
asdf: To smutno, Kejt masz jakieś jeszcze zadania?
26 lis 21:46
ZKS:
Dobrze licz dalej.
26 lis 21:50
Kejt:
72.
| | 1 | | 4 | |
a) |
| + |
| = 3 |
| | 5 − 4 log x | | 1 + log x | |
b) log
23 − x − log
3 x
3 + 2 =0
c) x
log x = 100 x
d) 4 − log x = 3
√ log x
e) log
16 x + log
4 x + log
2 x = 7
f) x
log x + 10 x
− log x = 11
| | 1 | |
g) log ( 2x + 4x ) − log 8 = log ( 2x−1 − |
| ) |
| | 4 | |
smacznego, na zdrowie
26 lis 21:55
asdf: |2x − 3| − 10|3x − 2| = 0
2x − 3 = 0, wtedy x = 3/2
3x − 2 = 0, wtedy x = 2/3
dla x ∊(−∞;2/3)
−2x + 3 + 30x − 20 = 0
−2x −17 + 30x =0
28x = 17
x = 17/28?, x ∊ przedziału (jest jednym z rozwiązań)
dla x ∊ (2/3;3/2)
−2x + 3 − 30x + 20 = 0
−32x + 23 = 0
32x = 23
x = 23/32, też należy, jest rozwiązaniem
dla x∊ (2/3; inf)
−2x − 3 − 10(3x − 2) = 0
−2x − 3 − 30x + 20 = 0
x = 23/32... też należy do przedziału
ODP: x = 17/28 oraz x = 23/32?
26 lis 21:56
asdf: log
23 − x − log
3x
3 + 2 = 0
a nie czasem:
log
23x − log
3x
3 + 2 = 0
26 lis 21:58
Kejt: ajajaj..tak
26 lis 21:59
ZKS:
Z wartościami bezwzględnymi

.
26 lis 22:03
asdf: log
23x − log
3x
3 + 2 = 0
D : x > 0
log
3x * (1 − 3) + 2 = 0
−2log
3x + 2 =0
−2log
3x + log
39 = 0
x
2 = 9
x = 3, x = −3
ODP: x = 3
26 lis 22:04
ZKS:
Coś Ty stworzył.
26 lis 22:07
ZKS:
log3(x) * (1 − 3) + 2 = 0
26 lis 22:08
26 lis 22:08
ZKS:
Hehe.
26 lis 22:10
asdf: Kurde..sam nie wiem

@Piotr
Dzięki
a takie zadanie:
6
1/2x = 6
1/3 * 1/3
x = 1/18
dobrze?
26 lis 22:16
Kejt: chyba −3 ..nie 1/3 ?
26 lis 22:17
asdf:
no tak...
x = 0?
26 lis 22:19
asdf: KURDE!
6
1/3 − 3 = 6
−2/3
26 lis 22:19
Kejt:
6
1/2x=6
1/3−3
3x=−16
jeśli to jest źle to idę spać..
26 lis 22:21
Kejt: oczywiście druga linijka już bez 6..
26 lis 22:24
26 lis 22:24
Kejt: ha! mózg mi jeszcze działa
26 lis 22:25
asdf: a jak zrobić takie coś?
log
95 * log
2527?
| | log35 | | log35 | |
log95 = |
| = |
| |
| | log39 | | 2 | |
| | log327 | | 3 | |
log2527 = |
| = |
| |
| | log325 | | log325 | |
| log35 | | 3 | | 3log35 | | 3log35 | | 3 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2 | | log325 | | 2log325 | | 4log35 | | 4 | |
26 lis 22:25
Kejt: wygląda na ok.
26 lis 22:27
26 lis 22:27
asdf: ja nie wiem jak ja to odjąłem ... 1/3 − 3 ≠ − 2/3
26 lis 22:30
Kejt: wszyscy zadajemy sobie pytanie jak Ty to odjąłeś

zdolny..nie ma co
26 lis 22:31
ZKS:
A zrobiłeś tamto co kazałem Ci poprawić?
26 lis 22:32
asdf: @ZKS
zaraz spróbuję, nie wydaje się łatwe
26 lis 22:33
ZKS:
Łatwe nawet widać od razu odpowiedzi.
26 lis 22:35
asdf: log
3x(log
3x − 3) + 2 = 0
tak o? i co dalej?
26 lis 22:38
asdf: ?
26 lis 22:43
Kejt: 2 na log?
26 lis 22:44
asdf: | | x | |
log3x(log3 |
| ) + log39 = log31 |
| | 27 | |
| | x | |
log3(x(log3 |
| ) + 9) = log31 |
| | 27 | |
...nie wiem
26 lis 22:46
Kejt: ja też..a na pewno nie o tej godzinie..
26 lis 22:47
asdf:
26 lis 22:48
asdf:
26 lis 22:52
ZKS:
log23(x) − 3log3(x) + 2 = 0
(log3(x) − 1)(log3(x) − 2) = 0 ⇒ log3(x) = 1 ⇒ x = 3 ∨ log3(x) = 2 ⇒ x = 9
Lub możesz podstawić pod log3(x) = t wtedy dostaniesz
t2 − 3t + 2 = 0
26 lis 22:53
Kejt: ja lecę..papa
dobranoc wszystkim
26 lis 22:58
asdf: dobranoc

@ZKS
ciekawe

dzięki
26 lis 22:59
ZKS:
Dobranoc.
26 lis 22:59
ZKS:
Proszę. Rób następne.
26 lis 22:59
asdf: xlog x = 100 x
alogab = a..jak to przemienić? (podpowiedź bym wolał)
26 lis 23:02
asdf: log
16x + log{4}x + log
2x = 7
| | log2x | | log2x | |
log16x = |
| = |
| |
| | log216 | | 4 | |
| | log2x | | log2x | |
log4x = |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
| log2x | | log2x | |
| + |
| + log2x = 7 /*4 |
| 4 | | 2 | |
log
2x + 2log
2x + 4log
2x = 28
i teraz tak można?
7log
2x = 28
log
2x = 4
x = 16
26 lis 23:07
ZKS:
Miałem nie oczekuj że rozwiąże całe a tu proszę jakie miłe zaskoczenie podpowiedź.

Możesz wykorzystać taki trick.
log (x) = y ⇒ x = 10
y wtedy
(10{y)
y = 100 * 10
y
10
y2 = 10
2 * 10
y
10
y2 = 10
y + 2
I rozwiązujesz albo logarytmujesz obustronnie i dostajesz
log (x
log (x)) = log (100x)
log (x) * log (x) = log(x) + 2
log
2(x) − log(x) − 2 = 0
Albo widzisz rozwiązanie albo podstawienie
log (x) = t i masz
t
2 − t − 2 = 0
26 lis 23:08
ZKS:
Na początku miało być "miałem pisać nie oczekuj ... ".
26 lis 23:08
ZKS:
Są takie fajne wzory dla logarytmów rzadko kiedy pokazywane ale dzięki forum wiemy że
26 lis 23:11
asdf: to chyba za ciężkie jak dla początkującego
26 lis 23:12
asdf: 4 − log x = 3
√log x
x > 0, logx ≥ 0
16 − 8logx + log
2x = 9logx
log
2x − 17logx + 16 = 0
t = logx
t
2 − 17t + 16 = 0
Δ = 289 − 64
√Δ = 15
(t − 1)(t −16) = 0
(logx − 1)(logx − 16) = 0
logx = 1, x = 0 (nie należy do dziedziny0
logx = 16
x = 10
16
dobrze?
26 lis 23:27
asdf: ?
26 lis 23:32
asdf: sorry,
logx = 1 ⇔ x = 10
logx = 16 ⇔ x = 1016
26 lis 23:37
ZKS:
Wygląda w porządku.
26 lis 23:57
asdf: log
x − 1 (2x
2 + 4x − 6) = 2
D:
x − 1 > 0, x − 1 ≠ 1
x > 1, x ≠ 2
2x
2 + 4x − 6 > 0
Δ = 64
x
1 = 1, x
2 = −3 (to są na bank dobre pierwiastki, sprawdzałem z wolframem)
x∊ (−
∞−3)(1;
∞)
część wspólna z podstawą logarytmu:
x∊(1;2)(2;
∞)
teraz biorę się za rozwiązanie:
log
x − 1 (2x
2 + 4x − 6) = 2
log
x − 1 (2x
2 + 4x − 6) = log
x − 1(x −1)
2
opuszczam logarymy:
2x
2 + 4x − 6 = x
2 − 2x + 1
x
2 + 6x − 7 = 0
Δ = 36 + 28 =64
| | −6 − 8 | |
x1 = |
| = −7 (nie należy do dziedziny) |
| | 2 | |
| | −6 + 8 | | 2 | |
x2 = |
| = |
| = 1...też nie należy do dziedziny  |
| | 2 | | 2 | |
ODP: brak rozwiązania?
27 lis 00:22
asdf:
27 lis 00:27
ZKS:
2x
2 + 4x − 6 = 2(x
2 + 2x − 3) tutaj widać że 1 i −3 są pierwiastkami więc nawet wolframa nie
potrzeba.
Chyba

.
27 lis 00:30
27 lis 00:34
ZKS:
Gdzie podaj godzinę i datę postu.
27 lis 00:37
27 lis 00:39
27 lis 00:42
asdf: Ja zwijam...jeszcze sprawozdanie z fizyki i definicji kilka do ogarnięcia mam, dziękuje Wam
bardzo za pomoc
27 lis 00:45
Piotr:
źle policzyl x1 x2 w dzieninie.podzieli przez 2 a powinien przez 4. ale wyszlo im dobrze
27 lis 00:45
ZKS:
Ponieważ źle policzył pierwiastki nie podzielił przez 2a tylko przez samo a stąd inne
pierwiastki.
27 lis 00:46
ZKS:
Proszę bardzo.

Ja liczę że jutro projektu nie będzie sprawdzał to mi się uda jutrzejszy
dzień.
27 lis 00:47
Eta:
hehehe
27 lis 00:48
Piotr:
tak właśnie sie zastanawialem jak tam projekt...

i o film juz nie pytalem
27 lis 00:51
ZKS:
Ale za to może wczorajsze kolokwium zaliczę i będzie dobrze.
27 lis 00:52
Piotr:
Dobry wieczór
Eta 
piękny kolor

a nie to co
ZKS
27 lis 00:53
ZKS:
Ee lepiej nie pytaj przekrój muszę zrobić bo rzut poddasza parteru
fundamentów i dachu mam
te co na czarno zaznaczyłem to jako tako a przekrój to porażka na razie.

A film chyba teraz
sobie obejrzę bo jutro robię dzień wolny od pracy i idę tylko na jedne zajęcia.
27 lis 00:55
ZKS:
Musisz się bardziej postarać aby mnie przekonać.
27 lis 00:56
ZKS:
Do zmiany koloru oczywiście.
27 lis 00:57
Piotr:
coś wymyśle
27 lis 00:58
ZKS:
Chyba że zrobisz przekrój dla mnie to wtedy zamienię na kolor jaki tylko będziesz chciał.
27 lis 01:01
Piotr:
a co nikt tego nie umie ? takie to trudne ?
27 lis 01:02
Eta:
Witaj
Piotr
27 lis 01:02
Piotr:
pomożesz mi przekonac
ZKS do zmian barw ?
27 lis 01:04
Eta:
Poczekamy .....

Póki co to ja już do spania . Dobrej nocki
27 lis 01:11
Piotr:
Spokojnej nocy
27 lis 01:12
ZKS:
Aż takie trudne nie jest do narysowania tylko najgorzej jest zgrać to wszystko żeby pasowało z
poprzednimi rysunkami. Jutro właśnie nawet zamiast zajęć projektowych facet powiedział że dla
nas zrobi specjalne zajęcia gdzie będzie dach tłumaczył więc całkiem przyjemnie.
27 lis 01:12
ZKS:
Dobrej nocki.
27 lis 01:13