pomóżcie
agazgaga789: Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny o podstawach x i 4x. Wykaż, że r=x.
25 lis 18:51
25 lis 18:53
Eta:
Wyszukiwarka nie gryzie
25 lis 18:53
agazgaga789: powiedz mi w którym miejscu jest mowa o tym zadaniu ?
25 lis 18:57
Eta:
Bogdan narysował tam trapez i podał rozwiązanie
25 lis 18:58
Basia:

tr.BAS ~ tr.SDC (zastanów się dlaczego !)
r
2 = 2x*
x2
r
2 = x
2
r=x
25 lis 19:05
Eta:
25 lis 19:06
agazgaga789: o kurcze przeoczyłam WIELKIE DZIEKI
25 lis 19:08
Eta:
2 sposób ( nieco więcej obliczeń)
x>0 , r>0
| | 5 | |
z warunku opisania trapezu na okręgu x+4x=2c ⇒ c= |
| x |
| | 2 | |
i h= 2r
z tw. Pitagorasa
4r
2= ...........
r=.........
dokończ....
25 lis 19:16
25 lis 19:54
agazgaga789: dzięki ale już miałam zrobione
25 lis 20:14