Matura próbna poziom rozszerzony 23 listopada 2012
Bogdan:
Matura próbna, poziom rozszerzony z 23 listopada 2012.
Zadanie 6.
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m+2)x
2 + (3m−2)x + 1. Wyznacz w zależności od parametru
| | 1 | | 1 | |
m wzór funkcji g(x) = |
| + |
| , gdzie x1, x2 są różnymi miejscami zerowymi |
| | x1 | | x2 | |
funkcji f. Podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji
g.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czy treść tego zadania jest poprawna? Czy jest w treści jakaś nieścisłość? (zadanie dokładnie
przepisałem z arkusza).
24 lis 20:10
ZKS:
Czy czasem nie powinno być g(m)?
24 lis 20:13
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
Przeczytałem to zadanie kilka razy, i nie widzę błędu. Z dziedziną g problemu nie będzie
żadnego, zbiór wartości może przyspożyć trudności.
Może być powinno g(m).
24 lis 20:16
Ajtek:
Cześć
"Niewidzialny"
24 lis 20:17
ZKS:
Witam Cię
Ajtek.
24 lis 20:18
Bogdan:
Witam forumowiczów

Uważam, że powinno być g(m) i że nawet najmniejsza nieścisłość, a nawet literówka
nie powinna pojawić się w arkuszu egzaminacyjnym. Zawsze może taki przypadek być
pretekstem do roszczeń.
24 lis 20:19
Kejt: Salve
24 lis 20:19
Kejt: oby nie...bo to jest jedno z 6 zadań, które zrobiłam dobrze
24 lis 20:20
ZKS:
Witamy
Pana Bogdana.
24 lis 20:20
Ajtek:
Może, tylko funkcja g jest określona na miejscach zerowych, a tam występuje x

.
| | 1 | | 1 | |
Wg mnie powinno być (...)wzór funkcji g określonej wzorem |
| + |
| (...). To by było |
| | x1 | | x2 | |
chyba lepsze, z naciskiem na chyba.
24 lis 20:22
Ajtek:
Cześc
Kejt 
.
24 lis 20:23
Kejt: Ave Ajtek
24 lis 20:27
Maslanek: Inna opcja, g(x1, x2), też by była poprawna?
24 lis 20:29
ZKS:
Kejt chwal się jak próbna matura.
24 lis 20:29
Kejt: haha..weź.. mnóstwo głupich błędów rachunkowych
dobrze mam gdzieś z 60% a gdyby nie błędy to miałabym zrobione 9/11 zadań..może 10..nie znałam
wzoru na jednokładność.
wstyd
24 lis 20:31
aniabb: Przypominam że to matura próbna OPERONu była..więc się nie czepiajcie literówek
24 lis 20:32
aniabb: cieszcie się że komuś się chciało pomóc i ułożyć żebyście mogli poćwiczyć i się sprawdzić
24 lis 20:33
Kejt: a z podstawy mam 96% najprawdopodobniej..bo..jeden głupi błąd zrobiłam i jednego wzoru nie
znałam.
24 lis 20:37
Eta:
aniabb ... też byś się cieszyła, gdyby zaproszono Cię na jazdę próbną
mercedesem z wadą fabryczną np: układu kierowniczego
24 lis 20:37
Ajtek:
Witajcie
aniabb, Eta 
.
24 lis 20:39
Eta:
"Eta" różowa?
24 lis 20:40
ZKS:
To i tak ładnie nie ma co mówić że wstyd głowa do góry.
24 lis 20:41
Ajtek:
Eta, do twarzy Tobie w różu, ale nie umiem tak pomalować
24 lis 20:41
Kejt: ale tak głupie błędy..gdybyś je widział to byś się załamał

błędy rachunkowe..
24 lis 20:41
Ajtek:
Kejt motto maturzysty na maturze z matmy "Mylić się w obliczeniach to rzecz ludzka"
24 lis 20:44
Kejt: hahah. ok
24 lis 20:44
ZKS:
| | √2 | | 1 | |
Ja pamiętam jak ja pisałem to było ( |
| )2 a dla mnie to było że to się równa |
| . |
| | 2 | | 4 | |
24 lis 20:44
Bogdan:
Kolejny przykład, tym razem z arkusza z poziomu podstawowego.
Zadanie 31 (5 punktów).
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe
24, a kąt płaski ściany bocznej przy podstawie ma miarę α i tgα = 2. Wyznacz cosinus kąta
nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czy wszystkie dane liczbowe zamieszczone w treści tego zadania są potrzebne do jego
rozwiązania?
24 lis 20:45
Kejt: Bogdanie, teraz się będę martwić czy mi zadania uznają..
24 lis 20:46
Eta:
Witaj
Bogdanie 
P
b =24 −−−− zbędne
24 lis 20:46
Bogdan:
No właśnie, do rozwiązania wystarczy informacja tgα = 2, P
B = 24 jest zbędne
24 lis 20:49
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
24 lis 20:50
aniabb: ale może ktoś będzie chciał rozwiązywać dookoła

nie są to aż takie błędy żeby porównywać z
wadą układu kierowniczego..raczej niewygoda w ustawieniu przycisków ( nie cierpię radia w tych
wypustkach przy kierownicy) ale sama frajda jazdy spokojnie by to skompensowała
24 lis 20:57
ZKS:
Tylko chodzi o to że biedny maturzysta może się zastanawiać czemu podano mu pole powierzchni
bocznej i będzie na siłę chciał to wykorzystać i straci w ten sposób czas.
24 lis 21:02
Ajtek:
Matematyka jest sztuką myślenia, dlatego jestem z matmy cienki

.
Można odrzucić niepotrzebne dane i rozwiązać zadanie z danymi istotnymi dla problemu

.
24 lis 21:04
Eta:
Powiem krótko: nie znoszę bałaganiarstwa! w matematyce też!
24 lis 21:07
Ajtek:
Eta, również się z tym zgadzam. Ale myślenie jest niezbędne

.
24 lis 21:09
aniabb: Eta..a sami strzelamy tu tyle literówek i błędów że głowa mała... nie czepiajmy się innych to
też ludzie .. ważne że dało się policzyć
24 lis 21:33
Mati_gg9225535: ale oni maja tez ludzi od sprawdzania tego

dlaczego nikt bledu nie wylapał ?
24 lis 21:34
Mati_gg9225535: na szczescie nie mialem przyjemnosci pisac tej maturki
24 lis 21:34
Mila: Jeśli chodzi o zadanie 31, to można Pb wykorzystać do obliczenia krawędzi podstawy i uczniowie
z poziomu podstawowego wolą mieć konkretną daną niż działać na "literkach".
Raczej nie podchodziłabym bardzo krytycznie do tej tresci.
Zobaczymy klucz i ocenimy intencje autora.
24 lis 21:38
aniabb: to rozszerzona.. może to tak miało być ..żeby sprawdzić czy uczeń myśli
24 lis 21:39
Eta:
@[B [aniabb]]
Nam za to nikt nie płaci

nieraz nawet nie podziękuje !

Do dalszych dywagacji poczekaj na
Gustlika ,to sobie pogadacie i to bardzo ....
24 lis 21:40
Mila:
Aniu, Bogdan napisał, że z arkusza podstawowego.
24 lis 21:41
Ajtek:
To zadanie z podstawy, potwierdzam.
24 lis 21:43
ZKS:
Eta nieraz nawet się zdarzy jak pomożesz zrobić zadanie to jeszcze od tej osoby dostaniesz
że za słabo mu tłumaczysz.
24 lis 21:46
Eta:
Dokładnie
24 lis 21:46
aniabb: w tytule postu jest że rozszerzona

a z podstawowego to tym bardziej na liczbach im
potrzebne
24 lis 21:48
Ajtek:
Ja niedawno przeczytałem do mnie skierowane zdanie:
"To na **** tu siedzisz"
24 lis 21:48
Mati_gg9225535: ostro...
24 lis 21:50
Eta:
Na "czterogwiazdkowym" ? toż to wyróżnienie!
24 lis 21:50
aniabb: co do dywagacji ... to po prostu nie lubię takiego potępiania w czambuł i czepiania się
wszystkich drobiazgów
24 lis 21:51
aniabb: do Artura też się ktoś burzył że za nerwowy i niech tu nie siedzi ...
24 lis 21:53
Ajtek:
Taaaaa cztery gwiazdki poszły jak nic

.
24 lis 21:53
Mati_gg9225535: trzeba sie bylo domagac piątej
24 lis 21:55
Eta:
24 lis 21:55
Aga1.: A mnie oberwało się kulturalnie.Po zadaniu przeze mnie pytania, otrzymałam odpowiedź." Pani
podziękuję."
Nikt nie pośpieszył z pomocą i to się nazywa solidarność wśród pomagających.
24 lis 21:58
Bogdan:

Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc zamieściłem tu przykład z poziomu podstawowego.
A teraz zadanie nr 9 z poziomu rozszerzonego (5 punktów):
Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny o podstawach x i 4x. Wykaż, że r=x
Proponuję rozwiązanie odmienne od przedstawionego w kluczu (można stąd pobrać arkusze
i odpowiedzi:
http://gieldamaturalna.pl/ ).
x > 0 i r > 0
| | | | r | |
Z podobieństwa trójkątów ACD i BCD otrzymujemy od razu: |
| = |
| |
| | r | | 2x | |
Stąd r
2 = x
2 ⇒ r = x, r = −x odrzucamy.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wiemy, że każdy poprawny sposób rozwiązania jest uwzględniany przez oceniających,
również nie uwzględniony w kluczu.
24 lis 22:02
Mati_gg9225535: w jaki sposob pobrac te arkusze ?
24 lis 22:08
Mati_gg9225535: ok znalazlem c:
24 lis 22:08
Ajtek:
Mati... w armii nie ma pięciu gwiazdek
24 lis 22:09
Eta:
Bogdanie
czy można dać tylko komentarz :
długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego jest średnią geometryczną
| | x | |
x>0, r>0 r2= |
| *2x ⇒ h2=x2 ⇒ h=x |
| | 2 | |
24 lis 22:13
Bogdan:
Eto, myślę,że można
24 lis 22:15
Eta:
Poprawka : miało być r=x
24 lis 22:21
Mati_gg9225535: Ajtek wybacz że skojarzylem Cie z hotelami]]
24 lis 22:26
krystek: I ja się włączę , kiedyś było Udowodnij ,że h popr ...w Δ prostokątnym dzieli ją−przeciwpro ...
Nie chce misię dalej pisać
Więc można.
Pozdrawiam Was.
24 lis 22:26
Ajtek:
Mati... spadłem z krzesła

krystek, czy ja sie Tobie dzisiaj "kłaniałem"?
24 lis 22:38
krystek: A jak nie to teraz kłaniamy się. Pozdrawiam.
24 lis 22:42
Ajtek:
krystek
24 lis 22:44
krystek:
Ajtku dziękuję .
24 lis 22:45
Ajtek:
krystek cała przyjemność po mojej stronie
24 lis 22:53