,
staś: Prosta l przechodząca przez punkty A=(3, −2) B=(p, 2p) jest równoległa do prostej k o równaniu
2x+y−1+0. Wyznacz równanie prostej l w postaci kierunkowej i współrzędne punktu B.
24 lis 19:05
Eta:
k: y=−2x+1 ak= −2
pII k to ap=ak=−2
p: y= −2(x−p)+2p i A(3,−2)∊p
−2= −2(3−p)+2p ⇒ p=.......... dokończ
to: B( ....., ....)
24 lis 19:12
staś: Moge prosić o jakieś wyjaśnienie?
24 lis 19:15
24 lis 19:16
24 lis 19:20
Eta:
@anity
−(b−1) = −b−(−1)=−b+1 (przed nawiasem minus! to zmiana znaków w nawiasie
24 lis 19:22
staś: czyli p musi być równe 12 zeby sie spełniało a1*a2=−1
24 lis 19:28
staś: nieeee bo one sa równoległe czyli p = −2
24 lis 19:29
Eta:
taaak
adasiu
24 lis 19:36
staś: ale jak zrobie tak
−2=−2(3−p)+2p
−2=−6+2p+2p
0=−4+4p
p=1
dobrze
24 lis 19:41
staś: sprawdzi ktoś?
24 lis 19:52
staś: ?
24 lis 20:22
Eta:
ok

teraz B(p,2p) = B(1,2)
24 lis 20:23
aniabb: tak
24 lis 20:24
staś: Dziekuje ślicznie
24 lis 20:24