Zadania maturalne rozszerzenie OPERON 2012- proszę o pomoc w rozwiązaniu
ziomek: Zadania maturalne rozszerzenie OPERON 2012− proszę o pomoc w rozwiązaniu
zad. 1
rozwiąż równanie sin(x+pi/3)sin(x−pi/3)=−1/2
zad. 2
reszta z dzielenia wielomianu W(x)=(jakiś wielomian) przez dwumian (x−2) wynosi 4. W(−1)=0.
wykaż że wielomian ma dwa pierwiastki
zad. 3
mamy w urnie 10 kul − 6 czarnych i 4 biale. losujemy jedną kulę, sprawdzamy jaki kolor i
wrzucamy spowrotem do urny. losujemy nastepnie dwie kule. jakie jest prawdopodobienstwo
wylosowane trzy kule będą tego samego koloru?
zad. 4
(m−2)x2 + (m+2)x + 1 = 0
oblicz 1/x1 + 1/x2
(nie wiem czy dokładnie tak wyglądało równanie ale trzeba było obliczyć z wzorów viete'a sumę
odwrotności pierwiastków równania kwadratowego)
zad. 5
mamy trapez równoramienny opisany na okręgu. a=x b=4x. wykaż, że r=x.
(suma miar przeciwległych boków jest sobie równa, czyli z pitagorasa liczymy (3x/2)2 +h2 =
(5x/2)2 i zajebiście wychodziło, że h=2x)
zad. 6
figury opisane wzorami:
A: x2+y2+3 <=4 (troche inne ale mniej wiecej o to chodzi)
B: y>=3x+3
narysuj figury i wyznacz pole A iloczyn B
zad. 7
narysuj wykres funkcji f(x)= |log2 z |x||, a następnie zapisz wzór i narysuj wykres funkcji
g(m), gdzie m to liczba rozwiązań funkcji f. (jakoś tak to szło z funkcją g. wiecie ocb)
zad. 8
ostroslup prawidlowy czterokatny
podstawa 12 wyskoosc 8
z krawedzi podstawy do srodkow przeciwleglych krawedzi poprowadozno plaszczyzne oblicz jej pole
zad. 9
rozwiąż układ dwóch równań
{pierwsze równanie z wartością bezwzględną jakoś tak to szło y−|x−2|=0
{drugie miało kwadraty x2−y2−2=0 (jakoś tak, nie pamiętam)
zad. 10
trzy wyrazy tworzą ciąg geometryczny, a ich suma jest równa 156
jednocześnie są ona pierwszym, siódmym i dwudziestym piątym wyrazem ciągu arytmetycznego
wyznacz te wyrazy
zad. 11
okrąg o srodku w pkt (3,4) i promienu r (promien byl podany) przesunięto w jednokładności o
skali k=−3 względem punktu x,y (podane były współrzędne)
wyznacz równanie przeksztalconego okręgu
22 lis 21:28
Basia: przestań spamować; post z nickiem Mariank też jest Twój
za idiotów nas masz ? idioci raczej nie potrafią pomóc
22 lis 21:30
ziomek: to była pomyłka, próbowałem usunąć 2 post, ale się już nie dało.
22 lis 21:31
.:
dobre

22 lis 21:31
ziomek: Basia przepraszam jeśli Cię uraziłem, ale potrzebuję pomocy
22 lis 21:33
Basia: usunę tamten post, ale nie zamieszczaj na przyszłość takich "tasiemców"
zniechęcają pomagających
22 lis 21:34
ziomek: Wystarczy mi pomoc chociaż przy 1 z zadań
22 lis 21:35
22 lis 22:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsze zadanie je BANALNIE proste i wymaga tylko znalezienia odpowiedniego wzoru w kartach
22 lis 22:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... a co ... taki 'kulturny' to się nam delikwent tutaj trafił ?
22 lis 22:37
lily: możecie pomóc w dziesiątym? chyba jest najtrudniejsze
22 lis 22:38
Franek: zadania z podstawy

bo nie sprawdzałem jeszcze matury próbnej
22 lis 22:39
aniabb: zad.2 .. jak nie ma nic więcej to nie musi mieć dwóch
22 lis 22:39
Franek: a sorry rozszerzona...
22 lis 22:39
Franek: zad 3 jak nie umiesz to na drzewko powinno wyjść
22 lis 22:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
najtrudniejsze

patrząc na te zadania zastanawiam się czy to nie jest poziom podstawowy ...
jeżeli coś takiego jest obecnie na rozszerzonej to strach pomyśleć co 'potrafią' Ci, którzy
maturę oblewają.
typowe zadanie na wykorzystanie wzorów na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego i geometrycznego +
rozwiązanie ukladu równań
22 lis 22:40
lily: próbowałam tak zrobić, ale mi nie wychodzi
22 lis 22:42
aniabb: a+b+c=156
b2=ac
b=a+6r
c=a+24r
a+a+6r+a+24r = 156
a+10r=52
a=52−10r
uzależnić wszystkie zmienne od r i wstawić do :
b2=ac
22 lis 22:42
aniabb: (52−4r)2 =(52−10r)(52+14r) delta..itd
22 lis 22:44
lily: dziękuje
22 lis 22:55
.:
| | 2π | | π | | π | |
1/ cos2x−cos |
| = −2sin(x+ |
| )*sin(x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i z górki
22 lis 23:18
smarki: 1. odpowiedź π/6+2kπ i 5π/6+2kπ
22 lis 23:23
.:
tylko +k*π
22 lis 23:24
smarki: okresowość w sinusoidzie wynosi 2π
22 lis 23:28
.:
A co powiesz teraz?
| | π | | 5 | |
x= |
| +k*π lub x= |
| π+k*π , k∊C |
| | 6 | | 6 | |
22 lis 23:32
.:
No jak? smarki
22 lis 23:43
smarki: Poszedłem w inną stronę dla sinusów sinx=1/2 i −1/2
22 lis 23:45
.:
4/ m−2≠0 ,Δ≥0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | −b | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
22 lis 23:49
PuRXUTM: podbijam, matura była dzisiaj, tutaj jest jakiś przeciek... Proszę o odpowiedzi do każdego
jeśli możecie, jak mi się nie będzie zgadzało to jeszcze o rozwiązanie
23 lis 13:49
olo: w zadaniu 1 trzeba było dodawać okres? przecież x ∊<0,2π>
23 lis 13:57
Janina: w zadaniu pierwszym bez okresu... bo x ma już ściśle określony przediał
23 lis 14:01
PuRXUTM: | | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
mi wyszło z tego co pamiętam x= |
| v x= |
| v x= |
| v x= |
| ale pewien nie |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
jestem
23 lis 14:01
ZKS:
Jeżeli x ∊ [0 ; 2π] to odpowiedź jest taka jak podajesz PuRXUTM.
23 lis 14:07
olo: z ciągiem 12, 36, 108?
23 lis 14:08
PuRXUTM: yea ! jedno dobrze

Można prosić o odpowiedzi do reszty bo strasznie jestem podekscytowany
ale i do jutra nie wytrzymam...
23 lis 14:09
PuRXUTM: olo tak też mi tak wyszło z ciągiem
23 lis 14:09
olo: | | 49 | |
z tym polem to |
| π? jak wykazaliście ten trapez? |
| | 2 | |
23 lis 14:11
PuRXUTM: w sumie to nikt nie rozwiąże bo są nie pełne odpowiedzi ogar ze mnie, ale Ci co pisali niech
się wypowiedzą

Z polem tej figury F tak samo jak Tobie olo
23 lis 14:12
23 lis 14:16
PuRXUTM:

z tym że x=r to było łatwe ramiona trapezu i ciśniesz z pitagorasa i wiesz że h=2r i ładnie
wychodzi
23 lis 14:17
PuRXUTM: tak z tego olo
23 lis 14:17
ZKS:
Według mnie do ciąg ma dwie odpowiedzi pierwsza wersja to 12 ; 36 ; 108 natomiast
druga to 52 ; 52 ; 52.
23 lis 14:19
olo: w treści było "trzy różne liczby" bodajże więc r=0 odpada
23 lis 14:21
PuRXUTM: na pewno olo bo nie pamiętam
23 lis 14:22
ZKS:
Jeżeli byłyby tutaj pełne zamieszone treści zadań mógłbym po sprawdzać a tak to można tylko
się domyślać.
23 lis 14:23
olo: PuRXUTM, tak zwróciłem na to uwagę jak odrzucałem r=0
23 lis 14:24
denatlu: dlaczego zadania z dzisiejszej matury są tutaj od wczoraj....?
23 lis 14:26
olo: w ostatnim x=1 y=1 lub x=3 y=−1 jakoś tak a z jednokładnoscia (x+1)2+(y−8)2=225 ale nie
jestem pewien
23 lis 14:27
aniabb: bo to nie próbna z CKE, a po prostu próbna Operonu
23 lis 14:28
ZKS:
Wujek, ciocia albo ktoś inny dał mamusi bądź tatusiowi dziecka przeciek zapewne.
23 lis 14:28
ZKS:
Rzeczywiście zapomniałem że CKE nie daje próbnych rozszerzonych matur a poza tym w tytule
jest napisane.
23 lis 14:29
Patryk: co to ma być
23 lis 14:58
olo: Napisałem na około 50%
Na maj będę lepiej przygotowany
23 lis 15:04
Patryk: olo ile w 9 zadaniu ?
23 lis 15:19
olo: juz nie pamietam dokladnie ale x=1 y=1 druga mozliwosc x=3 y=−1 ale nie wiem czy dobrze
zrobilem
23 lis 15:27
Patryk: ja miałem x=3,y=1 x=1 y=1
23 lis 15:28
Patryk: zapomniałem przecinka po środku
23 lis 15:29
Patryk: a zadanie z ostrosłupem ?
23 lis 15:29
olaboga: Co to za przecieki ?!
i moglby ktos rozpisac to zadanie z prawdop? mieliscie juz to?
23 lis 17:44
ojej: mi w prawdopodobieństwie wyszło 57/250
23 lis 17:54
23 lis 18:02
ojej: a no może i tak...całkiem możliwe ze 57/225 bo może źle zapamietałam
23 lis 18:03
.:
(bbb) lub (ccc)
| 6 | | 6 | | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| =.... |
| 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 10 | | 9 | |
23 lis 18:06
ojej: a ta płaszczyzna w ostrosłupie jak wam wyszła?
23 lis 18:10
Daisy: czemu ja tego wczoraj nie znalazlam?

moglibyści epokazać jak trzebabyło narysowac ten ostroslup i zaznaczyc ta plaszczyzne?
23 lis 18:14
ojej: ta płaszczyzna to chyba trapez rownoramienny
23 lis 18:15
Daisy: tez tak mi sie wydaje.. ale czarno to widze
23 lis 18:18
Patryk: mieliście z ostrosłupem 9√97 ?
23 lis 18:34
zyx: ja wgl nie zrobiłam, nie mam wyobraźni i nie wiedzialam jak tą płaszczyzne zaznaczyć...
23 lis 18:38
Patryk: a jakie pamiętasz inne wyniki, chciałem porównac
23 lis 18:40
zyx: | | π | | 5π | | 7π | | 11π | |
rownanie z sinusem: |
| , |
| , |
| |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
23 lis 18:43
zyx: ciąg: 12, 36,108
23 lis 18:43
Patryk: ja doszedłem do tego (sinx)2=1/3 ,tez tak miałeś ?
23 lis 18:44
zyx: hmm ukł. równań z bezwględną wyszły mi dwa rozwiązania ale jedno odrzucałam bo niezgodne z
przedziałem było.. i zostawiłam chyba x=1 y=1
23 lis 18:45
Patryk: pamiętasz coś jeszcze ?
23 lis 18:45
zyx: nie, trochę inaczej mi wyszlo

ale ja się w szkole uczę tylko podstawy, więc mogłam jakieś
błedy głupie porobić
23 lis 18:46
zyx: {49π}{2} to te pole F
23 lis 18:46
23 lis 18:47
Patryk: ok
23 lis 18:47
Patryk: a w 2 m=18 ,n=12 ?
23 lis 18:47
zyx: dokladnie
23 lis 18:49
zyx: pamietasz cos jeszcze?
23 lis 18:51
Patryk: czyli coś tam mam dobrze,dzieki
23 lis 18:51
Patryk: zad.4 −3x+2 D=R/{−2} tak miałem
23 lis 18:52
Patryk: a ty ?
23 lis 18:52
Patryk:

zad 7
23 lis 18:54
Patryk: niebieska kropka przez przypadek
23 lis 18:54
zyx: −3x+2 tez, ale D inaczej

a wykresu chyba nie narysowalam nie pamietam juz haha
23 lis 18:55
zyx: wgl nie chcialo mi sie siedziec i po dwoch godzinach wyszlam
23 lis 18:56
Patryk: jak by ktoś wiedział czy wykres jest ok to mówcie
23 lis 18:58
.:
Ok
23 lis 18:59
Patryk: naprawdę ?
23 lis 18:59
.:
Na bank
23 lis 19:00
Patryk: dzieki
23 lis 19:02
zyx: gratuluję
23 lis 19:02
zyx: jak będziesz znał wyniki to się koniecznie pochwal
23 lis 19:02
lala: a wie ktoś kiedy mniej więcej będą wyniki?
23 lis 19:03
Patryk: zrobię to xyz
23 lis 19:04
PuRXUTM: kurde nie narysowałem do tego wykresu, nie zauważyłem że trzeba, ale u Ciebie jaka jest
jednostka ? 2 kratki to 1 ?
23 lis 19:04
23 lis 19:04
.:

Z wykresu widać,że nie może być inaczej
23 lis 19:04
Patryk: jedna kratka jeden
23 lis 19:05
PuRXUTM: ehh, a to nie powinno być tylko po jednej stronie, ja tak zrobiłem że odbiłem to na lewo i
tylko lewo brałem pod uwagę
23 lis 19:06
.:
23 lis 19:07
Weronika: Ooo widzę, że przecieki...
Z ostrosłupem wyszło mi pole 9√97 , a prawdopodobieństwo 19/75 bodajże.
23 lis 19:12
Patryk: z ostrosłupem tez tyle miałem
23 lis 19:13
PuRXUTM: z ostrosłupem tak samo
23 lis 19:13
23 lis 19:14
Patryk: prawdopodobieństwo ,ze się mylimy w 3 jest małe
23 lis 19:14
PuRXUTM: pamięta ktoś za ile było to zadanie z tym logarytmem ? 4pkt ?
23 lis 19:15
Weronika: Czyli 22% do przodu

Ciekawe jak reszta
23 lis 19:16
denatlu: Ile wyszły wam same krawędzie w tym ostrosłupie? 2 √34 ?
23 lis 19:21
Patryk: krawędź boczna tyle miałem
23 lis 19:22
PuRXUTM: tak krawędź boczna mi też tyle
23 lis 19:22
PuRXUTM: a z tym logarytmem jesteście pewni na 100 %
23 lis 19:25
.:
Ja tak
23 lis 19:27
denatlu:

To zawsze jakiś punkt wpadnie. i jak to d wyliczyć które jest jednoczenie ramieniem trapezu ?
23 lis 19:27
PuRXUTM: kurde to całe zadanie źle, może jakiś jeden punkt za nie wpadnie
23 lis 19:29
denatlu: za które?
23 lis 19:31
PuRXUTM: to z logarytmem, a to co Ty dodałeś to ja jakoś strasznie kombinowałem i wyszło 9√97 ale czy
to dobrze to nie wiem i nawet jak dobrze to fulla mogę nie dostać bo mogę mieć "niepełne"
rozwiązanie
23 lis 19:34
Patryk: d z tw cosinusów
23 lis 19:34
denatlu: ja z logarytmem tak samo zwaliłem, narysowałem tylko prawą stronę, ale przekształcenia zrobiłem
profesjonalnie... no i tym sposobem g(m) tak samo do bani
23 lis 19:36
Tom: poratujcie i powiedzcie ze ie tylko ja w tym log załozyłem ze x>0 wykres mi wyszedł po prawej
stronie tylko z odbiciem |fx|
23 lis 19:36
PuRXUTM: ja zrobiłem tak że tylko po lewej stronie g(m) wzór po błędzie myślę że rozumowanie dobrze i
nie narysowałem wykresu bo nie zauważyłem że trzeba... bo jak się gdzieś zrobi błąd i dalej z
błędem robi dobrze, ( jak by tego błędu nie było ) to odejmują chyba tylko za błąd a nie za
całość. Jak myślisz ile pkt dostanę ? zadanie wydaje mi się że było za 4pkt ale pewny nie
jestem,
23 lis 19:39
.:
zad 8/ z ostrosłupem
P( przekroju)(trapezu)= 9√97 [j2]
23 lis 19:39
Weronika: I ja z logarytmem źle zrobiłam... No cóż. Pamiętacie jeszcze jakieś zadania?
23 lis 19:39
Tom: coś czuje ze 0 dosatniemy, ani g<m> sie nie zgadza ani rysunek, ani dziedzina w moim przypadku
23 lis 19:40
PuRXUTM: ja myślę że może 1pkt
23 lis 19:41
Patryk: a to czwarte to dziedzina D=ZW=R/{−2} ?
23 lis 19:41
PuRXUTM: ja inaczej

dziedzina wyszła mi jakaś skomplikowana 3 przedziały a zw liczyłem tak że
podstawiałem te x graniczne i liczyłem dla nich wartość i z tego Zw
23 lis 19:42
Tom: w czwartym mam dziedzine taka ze m rózne od 2 i delta ma wyjsc>0
23 lis 19:43
.:
Nie dziedzina , tylko a≠0 ⇒ m≠ 2
23 lis 19:43
denatlu: Weronika: na górze masz polecenia.
Ja to na ocenianiu się nie znam, ale u siebie mam nadzieje na max 2 punkty.
23 lis 19:43
Patryk: inaczej nie znaczy ze źle
23 lis 19:43
denatlu: ja debil nie doczytałem 4 zadania i zrobiłem sam warunek. Żadnej delty ani nic...
23 lis 19:44
Tom: tak ale zeby wyszły dwa rozne pierwiastki to Δ>0 ∧ m≠2 ja tak zalozyłem
23 lis 19:45
lolo: Niby nie było trudne, ale trzeba. Bylo pomyslec
Z ta wartoscia bezwzgledna wyszlo mi 2+pierwsiatek z 3
23 lis 19:45
denatlu: nie wiecie, czy można na maturę sobie przynosić czyste kartki do obliczeń?
23 lis 19:46
Tom: mozesz poprosic o wydanie takiej z pieczątką szkoły, cos takiego
23 lis 19:47
Patryk: lolo mówisz o zad.9 ?
23 lis 19:47
PuRXUTM: no ja też po maturze byłem zadowolony choć jak pierwszy raz rzuciłem na to okiem to masakra...
ale jakoś poszło i myślałem o dobrym wyniku, teraz tylko odejmuje punkty bo widzę że za dobrze
to nie mam mam nadzieję że będzie 60%
23 lis 19:48
Tom: a z ostrosłupem nie ma to jak nie doczytać... obrałem sobie środek podstawy jako wierzchołek i
do dwóch scian wiec pole trojkata mi wyszło... tw. cos pitagorasy itp. pole udało sie
wyliczyc, ale co z tego jak lipa xD
23 lis 19:48
denatlu: to dobrze, będę musiał się zorientować. Teraz miałem przy sobie 3 czyste kartki, ale
nauczycielka nie wiem czy w ogóle widziała, że je mam, zresztą sama nie wiedziałaby pewnie co
zrobić.
Ale 3 zapisałem całe.
23 lis 19:49
Tom: no tak brudnopis jest nieporęczny w arkuszu trzeba tak skakac a pozatym tyle go jest, że... ^^
23 lis 19:50
lolo: Patryk, tak o 9
23 lis 19:52
PuRXUTM: mi inaczej, wyszły mi 2 punkty ale jakie to nie pamiętam...
23 lis 19:54
Patryk: {x=3,y=1} {x=1,y=1} ja tak
23 lis 19:54
Tom: to 4 z wzorów vieta wstawiłem i zrobiło mi sie równanie ze zmienna m a miało byc g(x)... nie
wiem kto ma podobnie?
23 lis 19:55
PuRXUTM: ja chyba tam gdzieś minus miałem...
23 lis 19:55
Tom: PuRXUTM: ja miałem chyba przy x {x=−1,y=1} minus
23 lis 19:58
PuRXUTM: no też to zauważyłem, ale miałem zmienną m, może błąd u nich ? Bo wydaje mi się że mam dobrze
ale zobaczymy...
23 lis 19:59
denatlu: Zrobiliście dowód x=r? Akurat to proste było chyba 4 albo 5 punktów...
23 lis 19:59
PuRXUTM: no tak to łatwe
23 lis 20:00
Patryk: chyba 5 punktów
23 lis 20:00
.:
23 lis 20:04
denatlu: a widział ktoś z was te zadania wczoraj

?
23 lis 20:04
Patryk: na szczęście, nie
23 lis 20:06
.:
Zobacz na początek postu:
22 lis
23 lis 20:07
PuRXUTM: ja tylko zobaczyłem że są i wyłączyłem... i bardzo byłem ciekawy czy to są te same co będą
jutro (dzisiaj

) no i sprawdzam dzisiaj i jest to samo
23 lis 20:07
PuRXUTM: .: zrobiłem tak samo
23 lis 20:08
denatlu: .: ładnie to załatwiłeś!
23 lis 20:09
Tom:

ja to tak zrozumiałem i tak zrobiłem... a tyle liczenia było... no cóż
23 lis 20:09
.:
23 lis 20:26
Tom: niby wszystko wyliczyłem... myslicie ze jakis punkt dostane?
23 lis 20:31
denatlu: 6/6 albo 0/6 z większym prawdopodobieństwem tego drugiego, niestety

. Ale kłócić się zawsze
możesz
23 lis 20:39
olo: a w tym dowodzie uznają mi takie rozwiązanie?
x,4x−podstawy 2r−wysokość, a−ramię trapezu
a−z tw pitagorasa
a2=(1,5)2+(2r)2
a2=2,25x2+4r2
a=√2,25x2+4r2
z warunku opisania trapezu
2√2,25x2+4r2=5x
√2,25x2+4r2=2,5x
2,25x2+4r2=6,25x2
4r2=4x2
r2=x2
r=x
23 lis 20:42
.:
A z tw. Pitagorasa ........ napisałeś też małą literą?
23 lis 20:44
denatlu: jak najbardziej
23 lis 20:45
olo:
23 lis 20:45
.:
23 lis 20:45
olo: słuchajcie a z tym wielomianem ktoś tam na górze pisał m=18 i n=12 i potem trzeba to było
podstawić do tego wielomianu i obliczyć pierwiastki?
23 lis 20:47
Patryk: nie
23 lis 20:48
Tom: tak

inaczej bys nie udowodnił, że ma dwa rózne pierw,

ładnie wychodziło tam, ja np. z
Horneta rrobiłem to
23 lis 20:48
Patryk: tam nie było wykaż, tylko wyznacz m i n
23 lis 20:49
.:
Jaka dokładnie była treść tego zadania? możesz napisać?
23 lis 20:49
ZKS:
Horneta?
23 lis 20:50
Tom: tak, ale miałes 2 czesc polecenia udowodnij, że te wielomian miał dwa rózne pierwiastki (jeden
był podwojny)
23 lis 20:50
Patryk: wiem ,ze było wyznacz m i n ale wykaż tez mogło być (może ja nie doczytałem)
23 lis 20:50
Patryk: tak więc max punktów za to zadanie nie będzie
23 lis 20:51
Tom: *Hornera

sorki literówka
23 lis 20:51
Eta:
23 lis 20:52
denatlu: ja tak samo sobie nie przypominam
23 lis 20:54
olo: było wykaż. ja obliczyłem to m i n podstawiłem i wyszło mi W(x)=(2x2+2)(cośtam)(cośtam) z
pierwszego nie ma miejsc zerowych i wyszły dwa pierwiastki. Jakieś z kosmosu ale dwa różne...
23 lis 20:56
olo: maxa nie będzie ale chociaz 1 ewentualnie 2pkt
23 lis 20:56
olo: z tym logarytmem było za 4 czy 5 pkt
23 lis 20:57
Tom: −1 jeden było pierwiastkiem podwójnym i jeszcze do tego pierw chyba 4 albo −4 wychodziło
23 lis 20:58
Kejt: było wykaż, że..na pewno...bo mi nie wyszło
23 lis 21:10
Tom: uu to czemu

?
23 lis 21:14
olo: z jednokładnością (x+1)2+(y−8)2=225
23 lis 21:14
Kejt: słuchaj..taki wstyd, że masakra..
na luzie zrobiłabym 9 z 11 zadań gdyby mi czasu starczyło i nie zrobiłabym tak głupich błędów..
23 lis 21:16
Tom: to tylko próbna

nie przeżywaj tak

też głupie błedy zrobiłem, ale przynajmniej bede na nie
uważał w maju ^^ z jednokładnościa był w tablicach wzor wzgledem punktu(0,0), wiec to zadanie
pokreciłem bo zaczałem ombinowac "swoje teorie" i gimnastyke z cyrklem
23 lis 21:20
zyx: Tom, robilam tak samo z jednokladnoscia

bo szczerze to tylko mniej wiecej wiem co to jest
23 lis 21:22
olo: czyli nie wyszło Wam tak jak mi? A za ile punktow to bylo?
23 lis 21:24
Kejt: miałam tak samo

to była jedna z niewielu rzeczy, których się nie nauczyłam jeszcze..
ale na szczęście miałam powtórkę z twierdzenia cosinusów, bo się przydało.
nie przeżywam..co nie zmienia faktu, że wstyd..zadania w większości banalne, a ja takie
masakryczne błędy robiłam..np. w tym zadaniu z ciągami wyszło mi w pewnym momencie, że jeden z
wyrazów jest równy 352

gdzie suma ich miała być 156...okazało się, że równania nie
podzieliłam całkiem..n/c
było coś takiego chyba:
3a+30r=156
to mi wyszło:
a+10r=156

i nie zdążyłam go skończyć..
23 lis 21:24
Tom: a no tak

olo : za 5punktów prawdopobobnie,

czyli 10%mozna odliczyc haha, ogólnie na
poczatku tak grzebałem zadania, na których mnie przystawiło, robiłem nastepne a potem wracałem
do tamtych i sie udawało. pomyslec ze dowod z trapezem nie mogłem skonczyc, robiłem 2 rysunki
ładne piekne itp nie wychodziło, wreszcie od reki machnałem mały byle jaki oznaczyłem i wyszło

tak już przed oddaniem arkusza...
23 lis 21:28
anka: a czy źle będzie, jeśli zrobiłam tak:
y−|x−2|=0
y=|x−2|
i podstawiłam do drugiego, bo przecież jeszcze do kwadratu to zawsze jest dodatnie.
23 lis 21:44
olo: ja też zapisałem y=|x−2| i rozważałem przypadki (−∞,2) i <2,∞)
Zaczekam na klucz do jutra. Szkoda nerwów −.−
23 lis 21:52
PuRXUTM: anka moim zdaniem tak można, ja zacząłem rozpatrywać przypadki ale się zoriętowałem że tam jest
do kwadratu
23 lis 21:58
Kejt: a ja zrobiłam tak mimo to..tylko napisałam, że są dwa identyczne równania..i potem liczyłam na
jednym.
23 lis 22:09
ZKS:
Dam zadanie dla maturzystów aby mogli się wykazać.
Dla jakich wartości parametru m równanie
x4 + (m − 3)x2 + (m + 10)2 = 0
ma 4 pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny?
23 lis 23:32
Marta: Ej a w tym układzie to ta para: (x=3 , y=−1) to nie jest sprzeczność? Przecież y nie może być
ujemny bo jak odejmiesz liczbę dodatnią to na pewno nigdy nie będzie 0... A x=1 i y=1 to się
nie zgadza drugie równanie.
24 lis 07:29
denatlu: Marta tak, nie może być −1, ale drugie rozwiązanie to (1,1), tyle, że nie wiem czy ktoś dobrze
pamięta to drugie równanie. Ja je mam zapisane, ale to po 12:00 moge ewentualnie poszukać
24 lis 09:35
Patryk: to jak z tym 9 w końcu jest ,kto wie na 100% ?
24 lis 11:19
olo: zróbcie sobie rysunek do zadania 9 i zobaczycie że okrąg przecina się z y=|x−2| w dwóch
punktach. y są takie same czyli w obu przypadkach y=1. Nie pamiętam jak to zrobiłem ale chyba
dowaliłem minus w drugim przypadku
24 lis 11:34
Patryk: zrobił bym to ale nie pamiętam jakie było dokładnie drugie równaie
24 lis 11:43
maturzysta: podajcie odpwiedzi to tego zadania z paramtrem x
4 .....
24 lis 12:35
ZKS:
Napisz swoje rozwiązanie to sprawdzę czy dobrze.
24 lis 12:37
maturzysta: .Robię podstawienie t=x
2.
t
2 + (m − 3)t + (m + 10)2 = 0
następnie korzystam z wzorów Vieta.
T1*T2 > 0
T1+T2 > 0
mam już cztery pierwiastki równania
T1=X1
2
x1a=
√t1=a3
x1b=−
√t1=a2
x2a=
√t2=a4
x2b=−
√t2=a1
aby to był ciag arytmetyczny a4−a3=a2−a1
nie rownosc ta jest spelniona dla wszystkich liczb

o coś takiego chodizlo?
24 lis 13:01
Patryk: tam chyba nie było x4
24 lis 13:05
maturzysta: to odnośnie zadania
KS:
Dam zadanie dla maturzystów aby mogli się wykazać.
Dla jakich wartości parametru m równanie
x4 + (m − 3)x2 + (m + 10)2 = 0
ma 4 pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny?
24 lis 13:11
Tom: mozesz sobie za x
2 podstawić t i liczyć załozyc ze Δ>0 , policzyc pierwiastki i policzyć 4
pierwiastki w zaleznosci od m, teraz kwestia odpowiedniego równania, że 2 pierwiastek ma byc
równy 1pierw + 3pierw przez 2 i drugie równanie 3pierwi = 2pierw+4pierw rpzez 2 z własnosci
ciagu arytmetycznego
24 lis 13:17
PuRXUTM: ale chodzi o 4
różne pierwiastki
24 lis 13:17
PuRXUTM: ja doszedłem do tego że wyliczyłem dla jakiego m będzie miał te 4 pierwiastki
| | 17 | |
mam że dla m∊(−23;−10) U (−10;− |
| ) a dalej za bardzo nie wiem, może jakieś wzory Viete'a |
| | 3 | |
dla wielomianu czwartego stopnia, jak takie są...
24 lis 13:22
maturzysta: eee bo mylimy zadania.
Na maturze z wczoraj trzeba było zrobić 3 założenia
a=!0
c/a=!0 gdyz 1/X1+ 1/X2 =!0 czyli X1=!0 X2=!0 a wiec X1*X2=!0
delta >=0
co do zadania
Dla jakich wartości parametru m równanie
x4 + (m − 3)x2 + (m + 10)2 = 0
ma 4 pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny?
.Robię podstawienie t=x2.
t2 + (m − 3)t + (m + 10)2 = 0
następnie korzystam z wzorów Vieta.
T1*T2 > 0 T1+T2 > 0 Delta t > 0
mam już cztery pierwiastki równania
T1=X12
x1a=√t1=a3
x1b=−√t1=a2
x2a=√t2=a4
x2b=−√t2=a1
aby to był ciag arytmetyczny a4−a3=a2−a1
√t2− √t1 = −√t1 − −−√t2
0=0
24 lis 13:32
ZKS:
maturzysta to sprawdź sobie czy dla wszystkich m jest to spełnione że te pierwiastki będą
tworzyły ciąg arytmetyczny.
24 lis 14:25
24 lis 14:30
ZKS:
Dla m = −11 dostajemy:
x4 − 14x2 + 1 = 0
x1 = −2 − √3
x2 = −2 + √3
x3 = 2 − √3
x4 = 2 + √3
Niestety te liczby nie tworzą ciągu arytmetycznego.
24 lis 14:56
maturzysta: a4−a3=a2−a1
√3 − 2 − 2 −
√3 = −2 +
√3 −2 −
√3
−4=−4
0=0
jak nie tworzą
24 lis 15:24
ZKS:
2x2 = x1 + x3
2(−2 + √3) = −2 − √3 + 2 − √3
−4 + 2√3 = −2√3
Tworzą ja jakoś nie widzę żeby tworzyły ciąg chyba że czegoś nie rozumiem?
24 lis 15:38
ZKS:
Według Ciebie ciąg
a1 = 2
a2 = 4
a3 = 8
a4 = 10
jest arytmetyczny? Według Twojego zapisu a4 − a3 = a2 − a1 sprawdzamy
10 − 8 = 4 − 2 ⇒ 2 = 2 ⇒ 0 = 0 prawda lecz czy to jest ciąg arytmetyczny?
24 lis 15:43
maturzysta: zawuazylem to: )
ale dalej nie wiem jak rozwiazac powyzsze zadanie
24 lis 15:57
ZKS:
Jeżeli nie wpadniesz na żaden pomysł to dam wskazówkę.
24 lis 16:15
maturzysta: może chodzi o to że jeden pierwiastek musi być = 0.

wtedy mam tylko drugi pierwiastek t2=z
x1=
√z x2=−
√z
ciag wyglada −
√z, 0 ,
√z
24 lis 16:17
ZKS:
Masz mieć 4 pierwiastki tworzące ciąg.
24 lis 16:26
maturzysta: poddaje się : )
24 lis 16:37
ZKS:
Pierwiastki muszą być rozłożone symetrycznie na osi OX. Jeżeli t1 > t2 to wtedy
będziemy mieli ciąg (−√t1 ; −√t2 ; √t2 ; √t1) z warunku ciągu geometrycznego
2an = an − 1 + an + 1
−2√t2 = −√t1 + √t2 ⇒ √t1 = 3√t2 ⇒ t1 = 9t2
24 lis 16:52
ZKS:
Oczywiście z warunku ciągu arytmetycznego przepraszam.
24 lis 16:52
maturzysta: dziekiii
24 lis 17:01
ppp: ∫∫∫∫∫23
25 lis 14:56