Równanie prostej
Martyna: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty
A= (−2;1)
B= ( 4;2) jeżeli prosta ta przechodzi przez punkt C = (−3;6)
22 lis 10:15
22 lis 10:17
krystek: Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez AB ⇒ a1
I warunek prostopadłości a1*a2=−1
22 lis 10:17
MQ: Sprawę można jeszcze przyspieszyć, dy się zauważy, że nie trzeba wyznaczać prostej AB, tylko
jej wsp. kierunkowy:
bo wyraz wolny nie jest nam do niczego potrzebny.
A potem już dalej, jak radzili poprzednicy.
22 lis 10:26
MQ: Sorry, nie zauważyłem, że Krystek już tak radził.
22 lis 10:27