Dane są punkty A=(−6; −5), B=(−4;6). Napisz równanie okręgu o średnicy AB.
ano: Dane są punkty A=(−6; −5), B=(−4;6). Napisz równanie okręgu o średnicy AB.
21 lis 18:36
krystek: Środek okręgu to środek odc AB
promień= połowie długości IABI
21 lis 18:38
21 lis 18:38
21 lis 18:38
21 lis 18:40
krystek: Czytaj co napisałam w pierwszym poście!
21 lis 18:41
Nienor: S(x,y) → środek okręgu
AS=SB
AS=[x+6,y+5]
SB=[−4−x,6+−y]
x+6=−4−x
x=−5
y+5=6−y
| | 5√5 | |
r=|AS|=√(−5+6)2+(12+5)2= |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | | 125 | |
Odp. (x+5)2+(y− |
| )2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
21 lis 18:42
ano: dzieki bardzo
21 lis 18:46