matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć następujące granice.
Komornik:
może mi ktoś obliczyć granice?
cosx−cos5x
lim x→0
x
2
oraz
1−cosx
lim x→0
x
2
21 lis 17:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
drugi wzór b)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
wzór na cos(2α)
21 lis 17:28
Godzio:
a) Zastosuj wzór na różnicę cosinusów
1 − cosx
(1 − cosx)(1 + cosx
1 − cos
2
x
b)
=
=
=
x
2
x
2
(1 + cosx)
x
2
(1 + cosx)
sin
2
x
1
1
1
=
*
→ 1 *
=
x
2
1 + cosx
2
2
21 lis 17:29