Oblicz wariancje i odchylenie standardowe
Rafał: 1. Wyniki sprawdzianu z matematyki przedstawia tabela :
ocena : 1,
liczba uczniów : 4
ocena : 2,
liczba uczniów : 8.
ocena : 3,
liczba uczniów : 6,
ocena : 4,
liczba uczniów : 7,
ocena: 5,
liczba uczniów : 7,
ocena : 6,
liczba uczniów : 1
Oblicz wariancje i odchylenie standardowe.
20 lis 07:18
Buuu:
W czym problem? Bo tu wystarczy do wzorów podstawić.
20 lis 07:19
20 lis 07:41
Rafał: Proszę o sprawdzenie i dalsza pomoc
średnia arytmetyczna
a = 1+1+1+1+2+2+2+2+2+2+2+3+3+3+3+3+3+4+4+4+4+4+4+4+5+5+5+5+5+5+5+6 /:33 = 107/33≈3,24
wariancja
(1−3.24)
2+(2−3.24)
2+(3−3.24)
2+(4−3.24)
2+(5−3.24)
2+(6−3.24)
2 /: 6 =
5+1.5376+0.00576+1.5376+5+10.497= 23,6297/6 = 3,9382
odchylenie standardowe
√3,9382 ≈


nie wiem, co dalej, czy dotychczasowe obliczenia są poprawne ?
20 lis 11:34
aniabb: ale w wariancji tez trzeba uwzględnić liczbę uczniów z tą oceną ... tylko już zamiast dodawać
to moze pomnoż

zauważ że zamiast 1+1+1+1 mozna napisać 4*1
20 lis 11:40
Rafał: pogubiłem się
20 lis 11:47
aniabb: średnia jest OK
wariancję jeszcze raz :
(1−3.24)2*4+(2−3.24)2*8+(3−3.24)2*6+(4−3.24)2*7+(5−3.24)2*7+(6−3.24)2 / 33 = ....
20 lis 11:51
camus: Masz czterech uczniów z jednynką, zatem w wariancji powinieneś napisać (1−3.24)2 +(1−3.24)2
+(1−3.24)2 +(1−3.24)2, ale, że matematyka jest leniwa, można zapisać to jako 4*(1−3.24)2.
Tak samo dla pozostałych ocen uwzględniając liczbę uczniów, no i w wariancji dzielimy przez
liczbę wszystkich uczniów, tj. 33 a nie 6.
20 lis 11:52
Rafał: o.716 ?
20 lis 11:53
Rafał: A już rozumiem.
20 lis 11:54
aniabb: i wynik to wariancja
pierwiastek z tego to odchylenie..
i to trzeba było policzyć więc koniec
20 lis 11:57
Rafał: 0.5776+162.8176+217.8576+613.0576+1008.6976+7.6176 = 2010.6256 /: 33 = 60.928 ? dobrze ?
20 lis 12:04
Rafał: odchylenie 7.805 ?
20 lis 12:06
aniabb: skąd Ci teraz takie duże wyszły

5*4+1.5376*8+0.0576*6+0.5376*7+3*7+7.6 =.......
wynik /33 = ....wariancja około 2
odchylenie około 1,41
20 lis 12:39
Rafał: już obliczyłem poprawnie, wariancja to 2.00 a odchylenie 1.41 Dziękuję za pomoc
20 lis 12:40
aniabb: ciekawostka jak ci (6−3.2)
2 wyszło 10
20 lis 12:41