pytanko
Al: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rysować wykresy funkcji trygonometrycznych?
np.
y=sin(2x−
π2)
ale chciałabym jakoś teoretyczne wytlumaczenie co gdzie mam przesunąć, rozciągnąć itd. dziękuję
17 lis 21:26
17 lis 21:53
Saizou : | | π | |
rysujesz najpierw sinx, następnie zagęszczasz 2 razy, i przesuwasz o |
| w prawo |
| | 2 | |
17 lis 21:56
Al: zagęszczasz czyli wykres ma wyglądać jak y=2sinx czy y=sin2x ?
17 lis 22:15
Mila:

1) y=sinx zielony
2) zagęszczenie 2 razy y=sin(2x) niebieski
| | π | | π | |
3) przesunięcie o wektor [ |
| ;0] (w prawo) różowy y=sin(2x− |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
II sposób
na drugim rysunku:
17 lis 22:18
Al: o dziękuję

a jeśli mam przesunąć o
π3 to inaczej
23π?
17 lis 22:20
Saizou :
y=sinx
y=sin(2x)
| | π | |
docinek między szarymi kropkami wynosi |
| |
| | 2 | |
17 lis 22:23
Mila:

IIsposób
1) y=sin(x) zielony
| | π | | π | |
2)translacja o wektor [ |
| ;0] y=sin(x− |
| ) niebieski |
| | 2 | | 2 | |
3) zagęszczenie dwukrotne w kierunku osi OY:
17 lis 22:25
Mila: Al, jeśli najpierw zagęszczasz k razy to przesuwasz o wektor [α/k] czyli w twoim przykladzie
nie π/3 ale π/6 jeśli zagęszczasz 2 razy.
Rob najpierw przesunięcie wtedy nic nie zmieniasz z kątem.
17 lis 22:29
Al: dzięki Wam wielkie to już mi dobrze wyjaśniliście

tylko jesli mam przesunąć o
π3 to
inaczej o
23π
17 lis 22:29
Al: mam taki przykłas y=sin(x+{π}{3})

to wtedy nie zagęszczam tylko przesuwam tylko nie wiem o
ile
17 lis 22:31
Al: y=sin(x+π3)
17 lis 22:31
17 lis 22:32
Al: dziękuję
17 lis 22:42
Mila: y=sin(x+π/3)
| | π | |
Translacja o wektor [− |
| ;0] |
| | 3 | |
Nie wiem o co Ci chodzi z 2/3 π? ?
17 lis 22:42
Al: już wiem nic, cos mi sie pomyliło
17 lis 22:47