Planimetria - trójkąt
Artur: Witam wszystkich, mam problem z takim zadankiem:
Dany jest trójkąt ABC, w którym długości boków są równe: IBCI=4 ICAI=8 IABI=4√7.
a) Wyznacz miarę kąta rozwartego w trójkącie ABC oraz oblicz długość wysokości
poprowadzonej z wierzchołka tego kąta.
b) Oblicz stosunek długości promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC do długości
promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Proszę o pomoc
16 lis 12:41
aniabb:

c
2= a
2+b
2 −2ab*cosα
16 lis 12:50
aniabb: zapomniałam o wysokości na rysunku ..
a2 +h2 = x2
b2 +h2 = (8−x)2
16 lis 12:52
Artur: OK tylko czy kąt rozwarty nie powinien być kątem BCA?
16 lis 12:54
16 lis 12:59
aniabb: ok faktycznie zapomniałam o 4 przed pierwiastkiem
zamień a z c i będzie ok
16 lis 13:00
Artur: Spoko dzięki wielkie
16 lis 13:02
aniabb:

112=16+64−64cosα
cosα=−1/2
α=120°
16 lis 13:04
aniabb: i bez rysunku nawet Pitagorasy pomieszałam

x
2+h
2=16
(4
√7 − x)
2 +h
2 = 64
112 −8
√7x+x
2+h
2=64
112−8
√7x+16=64
x=8/
√7
h
2=16 −64/7 = 48/7
h=
√48/7
16 lis 13:07
Artur: Spoko, nie trzeba było ale dziękuję
16 lis 13:11
aniabb: | | 4√7 | | 4√7 | |
R= |
| = |
| |
| | 2*sin120° | | √3 | |
r= 16
√3 / (12+4
√7)
16 lis 13:11
Artur: Heh OK Dzięki
16 lis 13:13