trygonometria
aqabar: bardzo proszę o pomoc w trygonometrii mam 3 zadania i kompletnie niewiem jak je zrobić.

2( cos 60 stopni+ sin 30stopni)=
sin2 45 stopni − cos 2 60 stopni=
sin2 45 stopni + cos 2 30 stopni
_________________________
tg 45+ 1 =
9 lis 18:23
9 lis 18:26
9 lis 18:26
aqabar: w 2 i 3 podpunkcie tą 2 przy sinusie mam traktowac jako potega
9 lis 18:29
9 lis 18:30
aqabar: ta druga to już kompletnie jest dla mnie czarna magia
9 lis 18:31
aqabar: 2( 1/2+ 1/2)= ze tak
9 lis 18:32
Piotr:
czy tam jest sin245 − cos260 ?
9 lis 18:34
aqabar: tak
9 lis 18:35
Piotr:
pierwsze ok.
9 lis 18:35
Piotr:
no to :
sin2α = (sinα)2
9 lis 18:38
aqabar: P{2} − 1
____ ___ =
2 2
9 lis 18:40
9 lis 18:41
aqabar: √2 − 1
____ ___ =
2 2
9 lis 18:42
Piotr:
nie. przeczytaj jak zapisywac ulamki. duze U.
9 lis 18:44
9 lis 18:45
Piotr:
tam jest do kwadratu.
9 lis 18:47
aqabar: czyli ostatnie bedzie
9 lis 18:50
Piotr:
teraz napisalas o 3 przykladzie. ok.
9 lis 18:51
aqabar: dziękuję bardzo za pomoc i cierpliwość
9 lis 18:52
Piotr:
proszę uprzejmie
9 lis 18:53
aqabar: Wierzchołek latarni morskiej znajduje sie 25 m nad poziomem morza i widac go z jachtu pod kątem
alfa 45 stopni jaka jest odległosc jachtu od podnoza latarni
b=25
a czy to zadanie rozwiazałam dobrze
9 lis 19:00
PuRXUTM:

moim zdaniem wystarczy rysunek, ale mogę się mylić
9 lis 19:07
aqabar: rysunek też zrobiłam dokładnie takie
9 lis 19:08
PuRXUTM: dokładnie
9 lis 19:09
Piotr:
wystarczy rysunek bo to trojkat rownoramienny.
9 lis 19:14
aqabar:

olicz dł boku rombu wiedząc ze krotsza przekontna ma dł 8 cm i kat rozwarty ma alfa 60 stopni
4
√3=b
(4
√3)
2 + 4
2 = c
2
48+16
64
a= 8
czyli bok wynosi 8 cm
9 lis 19:17
PuRXUTM: to jest romb

to jest całe polecenie

Bo nie ogarniam
9 lis 19:20
aqabar: to jest wycinek rombu całe polecenie jest pod rysunkiem a pod poleceniem sa moje obliczenia
ktore nie wiem czy sa dobre.
9 lis 19:23
PuRXUTM: jak kąt rozwarty może mieć 60 stopnii

9 lis 19:34