analityczna
PuRXUTM: Uzasadnij, że zbiór punktów, których współrzędne (x,y) spełniają dane równanie, jest sumą dwóch
prostych:
b) x
2−y
2−6y−9=0
c)x
2−y
2+10x+4y+21=0
nie wiem co z tym zrobić
5 lis 23:31
aniabb: x2=y2+6y+9
x2=(y+3)2
x=y+3 lub −x=y+3 to 2 proste
5 lis 23:37
PuRXUTM: kurde nie wpadłem na to

próbowałem ze wzorami skróconego mnożenia ale inaczej grupowałem i
nie wychodziło Dzięki
5 lis 23:39
aniabb:
x2+10x+25=y2−4y+4
(x+5)2=(y−2)2
x+5=y−2 lub x+5=−y+2
y=x+7 lub y=−x−3 to 2 proste
5 lis 23:39
aniabb:
5 lis 23:40
pigor: ... np. tak :
b)
x2−y2−6y−9=0 ⇔ x
2−(y
2+6y+9)=0 ⇔ x
2−(y+3)
2=0 ⇔
⇔ (x−y−3)(x+y+3)=0 ⇔
x−y−3=0 lub
x+y+3=0 − szukane proste ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
x2−y2+10x+4y+21=0 ⇔ x
2+10x+25 − (y
2−4y+4)= 0 ⇔
⇔ (x+5)
2−)y−2)
2=0 ⇔ (x+5−y+2)(x+5+y−2)=0 ⇔
x−y+7=0 lub
x+y+3=0 . ...
5 lis 23:41
PuRXUTM: Dzięki

kurde banalne zadanie a ja tak kombinowałem
5 lis 23:42
Mila: x2−y2+10x+4y+21=0 ⇔
(x2+10x)−(y2−4y)+21=0
(x+5)2−25−[(y−2)2−4]+21=0
(x+5)2−(y−2)2+4−25+21=0
(x+5)2−(y−2)2=0 różnica kwadratów
(x+5−y+2)(x+5+y−2)=0
(x−y+7)(x+y+3)=0
(x−y+7)=0 lub (x+y+3)=0 suma prostych
5 lis 23:47
PuRXUTM: Dzięki
Mila za fatygę, już rozumiem
5 lis 23:50
Mila: Ja piszę powoli i dlatego jest moje rozwiązanie.
6 lis 00:01
PuRXUTM: Tak napewno powoli

Nie wierzę Ci

Ja myślę że po prostu sprawia Ci przyjemność
rozwiązywanie zadań, i bardzo dobrze

Bo widzę nieraz że właśnie o tej porze rozwiązujesz
zadania które ktoś dodał dużo wcześniej ale je nikt nie rozwiązał

Ty jesteś nauczycielką ?
6 lis 00:04
PuRXUTM: a mogła byś przeliczyć jedno jeszczę

Znajdź równania prostych zawierających dwusieczne kątów wyznaczonych przez proste
x+y−8=0 i 7x−y−8=0
Proszę tylko o odpowiedź bo mi wyszła dość skomplikowana a w odpowiedziach jest tak
3x+y−12=0, x−3y+16=0
6 lis 00:11
PuRXUTM:
6 lis 00:22
6 lis 00:24
Eta:
Eta vel
domino
6 lis 00:25
6 lis 00:26
PuRXUTM: Eto Droga ja wiem jak to liczyć ( mniej więcej ) potrzebuje tylko wyniki porównać bo
wyszło mi inaczej jak w odp. PS. W tych linkach nie znalazłem niestety takiego zadania
6 lis 00:32
pigor: ... , no to może ...

zadowoli cię moje rozwiązanie np. takie: szukane
dwusieczne to zbiory punktów (x,y) (miejsce geometryczne punktów (x,y)) takich
że
| |x+y−8| | | |7x−y−8| | | |x+y−8| | | |7x−y−8| | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| √12+12 | | √72+12 | | √2 | | √50 | |
⇔ |x+y−8|
√50 = |7x−y−8|
√2 ⇔ 5|x+y−8| = |7x−y−8| ⇔
⇔ 5(x+y−8)= −7x+y+8 lub 5(x+y−8)= 7x−y−8 ⇔ 12x+4y−48=0 lub 2x−6y+32=0 ⇔
⇔
3x+y−12=0 lub
x−3y+16=0 − szukane
równania dwusiecznych. ...
6 lis 00:32
PuRXUTM: aha obustronnie podzieliłeś przez
√2 a ja cisnąłem z pierwiastkami
Chyba pierwszy raz rozumiem "prawie" twoje rozumowanie

Dzięki wielkie
6 lis 00:36
Eta:
@
pigora
Właśnie ten sam sposób podałam w linkach
6 lis 00:36
Mila: Każdy punkt dwusiecznej jest jednakowo odległy od od ramion kąta
P(a,b)
√50*|a+b−8|=
√2*|7a−b−8| /:
√2
5*|a+b−8|=|7a−b−8|
5(a+b−8)=7a−b−8 lub 5(a+b−8)=−7a+b+8
a−3b+16=0 lub 3a+b−12=0
zamieniam zmienne
x−3y+16=0 lub 3x+y−12=0
Dobranoc.
6 lis 00:37
Mila: No widzisz , wolno piszę , ubiegli mnie i niepotrzebnie to pisałam.
DOBRANOC wszystkim
6 lis 00:38
PuRXUTM: Dobranoc
Mila i dziękuje ! Takim samym robiłem sposobem − bo był on w książce ale właśnie
zamast podzielić przez
√2 no to jechałem z pierwiastkami i wyszły niestworzone rzeczy
6 lis 00:39
pigor: hmm... , gwoli ścisłości, muszę sprostować cię, że tu nic nie dzieliłem obustronnie, tylko
porównałem
odległości punktów (x,y) od danych prostych (muszą być takie sam) i tyle .
...
6 lis 00:46
PuRXUTM: |x+y−8|√50 = |7x−y−8|√2 ⇔ 5|x+y−8| = |7x−y−8| a tutaj
6 lis 00:50
pigor: ... przepraszam , no tak, szczerze mówiąc robiłem to jak automat, że nie zapisałem w swojej
pamięci ...
6 lis 01:01