Geometria analityczna - dwusieczne kątów.
Eta lub Trivial - pomocy :). : Mam do zrobienia zadanie:
Wyznaczyć równania dwusiecznych kątów zawartych między prostymi 2x+2y+7=0 oraz 7x+y−4=0
i za cholerę nie mogę tego ruszyć. Skusicie się na to?
12 lis 17:46
sh.: za trudne czy jak...
12 lis 17:57
12 lis 17:59
12 lis 18:02
12 lis 18:04
Trivial: Eta rzuca linki jak szalona.
12 lis 18:09
alfa: posty z kwietnia
12 lis 18:16
sh.: dzięki za punkt zaczepienia.
| |2x+2y+7| | | |7x+y−4| | |
| = |
| |
| √8 | | √50 | |
i podnieść to do kwadratu?
mianownik zmieni się na odpowiednio 8 i 50, a to co znajduje się w wartości bezwzględnej w
jaki sposób?
12 lis 18:16
sh.: nie uzyskam od Was żadnej wskazówki jak to dalej przeliczyć?
po zapoznaniu się z zawartością tychże linków widzę, że w drugim skończone jest na etapie takim
jak u mnie i nic poza tym.
√50*|2x+2y+7|=√8*|7x+y−4| / 2
czyli 50|2x+2y+7|=8|7x+y−4| ?
może ktoś to zweryfikować, czy jest ok czy całkiem do d... ?
12 lis 18:43
Eta:
√50= 5√2 √8= 2√2
5(2x+2y+7)= 2(7x+4y−4) lub 5(2x+2y+7)= −2(7x+4y−4)
y=...... lub y=...........
12 lis 18:50
sh.: dziękuję!
12 lis 19:02