dowód
pablo: Uzasadnij że dla dowolniej liczby rzeczywistej x≥ 1 wartość wyrażenia :
IxI+I1−2xI−3Ix−1I jest liczbą spełniającą równanie x4 = 16 ?
5 lis 22:18
ICSP: x4 = 16 ⇒ x = ± 2
dla x ≥ 1 mam :
|x| + |1−2x| − 3|x−1| = x −1 + 2x − 3x + 3 = −1 + 3 = 2
c.n.u.
5 lis 22:20
pablo:
Wykaż że I 3 − 2√3 I − 2√3 jest liczbą wymierną
5 lis 22:26
ICSP: |3 − 2√3| − 2√3 = −3 + 2√3 − 2√3 = −3
c.n.u.
5 lis 22:27
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Podpowiedz biednemu chłopakowi dlaczego tak a nie inaczej

.
5 lis 22:32
ICSP: a to
Ajtku nie wiesz

Witaj
5 lis 22:32
pablo: właśnie prosiłbym o wytłumaczenie jak można
5 lis 22:33
ICSP: a co konkretnie miałbym wytłumaczyć
5 lis 22:34
Ajtek:
Ty wiesz, ja wiem, ale
pablo jak widzisz nie

.
5 lis 22:35
pablo: czemu jest −3+2
√3 a nie 3−2
√3
5 lis 22:35
pablo: Ajtek jak Ty mnie rozumiesz
5 lis 22:36
Ajtek:
Ja nie rozumiem. Ja wiem o co chodzi

.
5 lis 22:38
pablo: to możesz mi to wytłumaczyć
5 lis 22:39
Ajtek:
Definicje wartości bezwzględnej znasz?
5 lis 22:41
ICSP: no to wynika z własności wartości bezwzględnej
:
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
sprawdzam jaki znak ma wyrażenie pod wartością bezwzględna :
| 3 − 2
√3 | to pod wartością bezwzględną mam : 3 − 2
√3. To wyrażenie jest < 0 więc z
definicji wartości bezwzględnej będę opuszczał ja z minusem :
|3 − 2
√3 | = −(3 − 2
√3) = 2
√3 − 3
5 lis 22:41
pablo: a no tak dziękuje ICSP
5 lis 22:44
Ajtek:
Psor
ICSP wszystko ładnie wyłożył. Należy mu się rebus do rozwiązania.
Co dostałeś ode mnie:

?
5 lis 22:45
pablo: wino jabłkowe ?
5 lis 22:47
Ajtek:
Ale to
ICSP miał rozwiązać.
A kursant widać zorientowany

.
5 lis 22:48
Kejt: "Jabol"
5 lis 22:49
pablo: a jak inaczej
5 lis 22:49
pablo: jabol to taka nie ładna nazwa
5 lis 22:49
Ajtek:
Nie, nie, nie

Wino jabłkowe, a jabol, to dwa zupełnie różne rodzaje wina

.
5 lis 22:50
Kejt: Fakt..tak dość jednoznacznie kojarzy się menelami...przepraszam, smakoszami jabłkowego wina z
nutą siarki
5 lis 22:51
pablo: wino to jak nazwa wskazuje coś lepszego a jabol to najniższa półka
5 lis 22:51
ICSP: 
Ktoś tu zaraz karne zadanie dostanie
5 lis 22:51
pablo: kogo masz na myśli
5 lis 22:52
Ajtek:
Że ja?
5 lis 22:52
pablo: Ty
Ajtek przecież miałeś dobre chęci
5 lis 22:53
Kejt: milknę..
5 lis 22:53
Ajtek:
Ale z
ICSP, znamy się nie od dzisiaj

.
5 lis 22:54
pablo: teraz Kejt za późno...
5 lis 22:55
ICSP: całą waszą trójkę

Rozwiąż równanie :
x
4 + 10x
3 + 90x + 81 = 0
Sama
Kejt to zrobi bez problemu
5 lis 22:55
Kejt: nigdy nie jest za późno...zresztą
ICSP się nie odważy..
5 lis 22:56
ICSP: pablo , Kejt , Ajtek mam was na liście
5 lis 22:56
ICSP: wracam za 30 min i chce widzieć całe rozwiązanie
5 lis 22:57
Ajtek:
Było niedawno na forum, nie chce mi się szukać

.
Dla
pablo to kosmos podejrzewam.
5 lis 22:57
Kejt: na liście swoich ulubieńców?
dlatego ofiarujesz nam ten prezent w postaci zadania?
5 lis 22:57
pablo: Ajtek żebyś się nie zdziwił jak nie zrobię
5 lis 22:58
Kejt: to nie ma pierwiastków wymiernych

idę grzecznie spać...dobranocka
5 lis 22:59
pablo: dobranoc
5 lis 23:00
Ajtek:
Toż napisałem, że dla Ciebie to kosmos.
Jesteś w I klasie szkoły średniej, albo uczysz się do matury

.
5 lis 23:00
pablo: opcja druga ale mam poważne braki niestety nie wynikające z mojej winy ale mam jeszcze 1,5 roku
do maturki
5 lis 23:02
Ajtek:
To wielomiany już miałeś

. Do dzieła.
5 lis 23:03
pablo: no miałem ale to tez jest zadanie do Cb

Ty zrobisz ja spisze i będzie git

chcesz
5 lis 23:04
Ajtek:
Wolę gruszki

.
5 lis 23:05
Kejt: <sprytnie chowa się za ścianą> hyhyhy..
5 lis 23:05
pablo: nie posiadam nie ale może chcesz wino jabłkowe
5 lis 23:05
pablo: Kejt miałaś iść spać
5 lis 23:06
pablo: proponuję niech ktoś zrobi zanim wróci ICSP
5 lis 23:06
Kejt: muszę się pouczyć..ale siedzę grzecznie w łóżku.
a tak serio.. tego równania się chyba nie da rozwiązać na poziomie liceum? skoro nie ma
pierwiastków wymiernych..
5 lis 23:07
pablo: dobra ja mykam

dobranoc
5 lis 23:08
Ajtek:
Wzory Ferrariego i ognia

Tzn. gazu

A w łóżku się nie siedzi ino leży. Siedzieć można na łóżku

.
5 lis 23:09
Ajtek:
Powodzenia
pablo 
.
5 lis 23:10
Kejt: leży się również na łóżku..
ale mniejsza z tym.
ja o tych wzorach słyszę pierwszy raz w życiu, więc wybacz, ale Ci nie pomogę..i się
ulotnię..chyba, że potrzebujesz wsparcia duchowego?
5 lis 23:11
pablo: Co ja mam to robić
5 lis 23:11
Ajtek:
Że ja?
5 lis 23:12
pablo: Ajtek to Ty zacząłeś z tym winem więc myślę że w drodze pokuty Ty
5 lis 23:13
Kejt: dobra..już nic nie rozumiem..idę sobie
5 lis 23:13
Kejt: słodkich snów
5 lis 23:13
Ajtek:
Taaaaaaa

.
5 lis 23:14
ICSP: bla bla bla
5 lis 23:21
Ajtek:
Wiem że podpadłem, ale mam prośbę

. Zerkniesz tutaj
164827
5 lis 23:33
ICSP: To dla
Godzia jest

Powiem mu że go bardzo ładnie prosisz
5 lis 23:35
Ajtek:
A siedzi obok Ciebie

.
5 lis 23:36
ICSP: mówi że nie ma czasu
5 lis 23:36
Ajtek:
No trudno, nie moje to zadanie. Tyle ile umiałem, tyle powiedziałem.
5 lis 23:37