granica ciągu
Paulina: Korzystając z definicji granicy ciągu, wykaż, że:
lim (n−1)3:(n+1)3=1
x→∞
Przepraszam za zapis, ale w ułamku wyświetlało się bardzo niewyraźnie.
5 lis 23:05
5 lis 23:07
Paulina: Dzięki, wyraźnie sama coś napsułam, że źle się wyświetlało...
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, o ile można ;>
5 lis 23:08
nina78: 1
5 lis 23:10
Ajtek:
Z definicją nie pomogę, ja bym liczył wprost

.
Zapewne ktoś zaraz podpowie.
5 lis 23:11
Ingham: a co tu trudnego? zastosuj wzór skróconego mnożenia w liczniku i mianowniku a potem podziel
przez n3
5 lis 23:13
nina78: jeżeli wielomiany są tego samego stopnia to granica jest równa iloczynowi współczynników przy
najwyższej potędze
5 lis 23:13
Ajtek:
Aha, no to ja to nazwałem liczeniem wprost

.
5 lis 23:15
Paulina: No właśnie ja umiem policzyć "wprost", ale nie umiem z definicji i o to pytam

Ale mimo to dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
5 lis 23:16
Godzio:
| | (n − 1)3 | | n3 − 3n2 + 3n − 1 − (n3 + 3n2 + 3n + 1) | |
| |
| − 1| = | |
| | |
| | (n + 1)3 | | (n + 1)3 | |
=
| | 6n2 + 2 | | n2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| < |
| = |
| < ε ⇔ n > |
| ⇒ Dla n > N = [ |
| ] + 1 |
| | (n + 1)3 | | n3 | | n | | ε | | ε | |
jest już dobrze
5 lis 23:44
Godzio:
Ale bzdury
| 6n2 + 2 | | 7n2 | | 7 | | 7 | |
| < |
| = |
| więc dla N = [ |
| ] + 1 |
| (n + 1)3 | | n3 | | n | | ε | |
5 lis 23:45
Ajtek:
No tak, na
Godzia z definicjami można liczyć

.
5 lis 23:45