rownanie prostej
ZBYchu590: Wyznacz równanie prostej zawierajacej wysokość trÓjkata ABC opuszczonej z wierzcholka B
A(3,−6) , B(4,3), C(−5,2)
4 lis 18:13
krystek: Wysokośc z wierzchołka B jest prostą prostopadła do prostej AC
4 lis 18:16
ZBYchu590: czyli jak powinno być ?
4 lis 18:17
krystek: Napisz r−nie prostej przez AC ⇒masz wsp kierunkowy a1
Współczynniki prostych prostopadłych spełnia w−ek a1*a2=−1
4 lis 18:20
ZBYchu590: nic nie kumam ale ok ; //
4 lis 18:21
aniabb:

y=x−1
4 lis 18:21
4 lis 18:22
4 lis 18:22
ZBYchu590: prosta AC wyszla mi −8;8 dobrze? co dalej

4 lis 18:26
aniabb: jak
4 lis 18:28
ZBYchu590: {xc−xa ; yc−ya}
4 lis 18:29
aniabb: a jaki masz wzór?
4 lis 18:29
Bogdan:

po prostu tak:
| | 2 + 6 | |
k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = −1 |
| | −5 − 3 | |
k
2: y = a
2x + b
2, k
2⊥k
1 ⇒ a
2*a
1 = −1 ⇒ a
2 = 1, B(4, 3)∊k
2
k
2: y = (x − 4) + 3 ⇒ y = x − 1
4 lis 18:31
ZBYchu590: czyli bedzie (−5−3)(y+6) = (2+6)(x+6)
−5y−30−3y−18 = 2x+18+6x+36
−8y−58=8x+54
−8y=8x+112 /

−8)
y= −x−14
4 lis 18:36
aniabb: jak widać z rysunku y= −x−3
4 lis 18:37
aniabb: poza tym po co wymnażać nawiasy skoro można wykonać działania (−5−3)=−8
4 lis 18:38
aniabb: i po równa się 8(x−3)
4 lis 18:39
Bogdan:
Nie ma potrzeby wyznaczać równanie prostej zawierającej punkty A i C, wystarczy obliczyć
współczynnik kierunkowy tej prostej.
4 lis 18:41
ZBYchu590: moglabys mto od poczatku napisać w jednym poscie

4 lis 18:42
aniabb: rozwiąż −8(y+6)=8(x−3)
4 lis 18:53
Krzysiek : 1narysuj sobie ten trojkat w ukladzie wspolrzednych −to podstawa.
2 napisz rownanie prostej przechodzacej przez punkt A i C albo z wektorow albo z e wzoru.
3 napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej z punktu2 i przechodzacej przez punkt B .
Dlaczego prostej prostopadlej ? bo wysokosc jest zawsze prostopadla do podstawy
4 lis 18:58