ciągi
naana: Jaka liczbę nalezy dodać do każdej z liczb 1 ,11 , 111 aby powstałe sumy utworzyły ciąg
geometryczny?
2 lis 16:46
Jack:
Wsk. wyrazy a,b,c tworzą kolejne wyr. ciągu geom., gdy a*c=b2.
2 lis 16:51
Eta:
1+x, 11+x, 111+x −−− tworzą ciąg geom
| | 1 | |
to (11+x)2= (1+x)*(111+x) ⇒ ............ x= |
| |
| | 9 | |
| | 10 | | 100 | | 1000 | |
spr: |
| , |
| , |
| tworzą ciąg geom. q= 10 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
2 lis 16:51
naana: a co ma być po tej strzałce przed x= jedna dziewiąta?
2 lis 19:11
Ajtek:
Masz rozwizaa rownanie podane przez Ete. Na kocnu masz tylko wynik podany.
2 lis 19:15
PuRXUTM: to o to chodzi że
Eta nie chciała zapisywać całych tych obliczeń, podała tylko wynik a ty
masz sobie obliczyć
2 lis 19:16
PuRXUTM: Ajtek czytamy w myślach
Ety
2 lis 19:16
Eta:
2 lis 19:25
PuRXUTM: Eto ja bym się tak na twoim miejscu nie cieszył...
2 lis 19:29
Eta:
A niby czemu? ......... mimo,że mam chorą nogę .... to humor mi dopisuje
2 lis 19:31
Ajtek:
Eta zerkniesz tutaj
163865, z góry dziękuję

.
2 lis 19:33
2 lis 19:42
naana: właśnie prosiłabym o rozpisanie tych obliczeń...
2 lis 19:59
PuRXUTM: wymnóż przecież to proste
(11+x)2=(1+x)(111+x)
2 lis 20:01
naana: to będzie:
112x= 110x2 ?
2 lis 20:15
naana: 112x = 111x2 − miało być
2 lis 20:15
PuRXUTM: (11+x)
2=(1+x)(111+x)
121+22x+x
2=(111+x+111x+x
2)
121+22x+x
2=111+112x+x
2
10=90x
2 lis 20:19
Eta:
2 lis 20:41