Geanica ciągu.
Ajtek:
Witam,
w ramach przypominania matmy zabrałem się za granice ciągów. Idzie całkiem niźle, z jednym
zadaniem mam problem, mianowicie:
| | √3n−2 | |
limn→∞ |
| , jak to ugryźć?
|
| | √n+10 | |
Czy mogę przmnożyć licznik i mianownik przez mianownik?
2 lis 15:14
2 lis 15:15
PuRXUTM: Witaj
Ajtek! nie wiem jak to ugryźć ale wiem jak ugryźć
2 lis 15:16
TriviaI: offtopic: Działa przywracanie hasła do swojego konta?
2 lis 15:19
Ajtek:
Cześć
ICSP, PuRXUTM 
.
ICSP o tym wiem, tylko nie widzę jak to "zastosować", aż mi głupio

A za jabłuszko dziękuje

.
2 lis 15:19
Ajtek:
Cześć Trivial, nie wiem, nie miałem takiej potrzeby.
2 lis 15:20
TriviaI: | | 3n−2 | | 3−2/n | |
√ |
| = √ |
| → √3.  |
| | n+10 | | 1+10/n | |
2 lis 15:20
ICSP: | | 3n − 2 | |
a ile wynosi granica z |
| |
| | n + 10 | |
2 lis 15:20
ICSP: Trivial jedno szybkie pytanko :
Czy metoda jest programem ?
2 lis 15:21
TriviaI: metoda w sensie funkcji?
2 lis 15:21
Ajtek:
No 3. Że to będzie √3 to się domyśłałem, może inaczej intuicja podpowiadała.
Czyli to będzie standardowo: dzielę przez najwyższą potęgę mianownika, pamiętając tylko że
jestem pod pierwiastkiem?
2 lis 15:22
ICSP:
2 lis 15:23
Ajtek:
Dzięki

. Jednak niepamięć robi swoje

.
2 lis 15:24
asdf: Witaj Ajtek, ściągnij sobie etrapez:
(... skasowałem link na żądanie firmy reprezentującej eTrapez (Jakub) ...)
2 lis 15:25
ICSP: to była odpowiedź do pytania zadanego przez
Triviala
2 lis 15:25
TriviaI: ICSP, pewnie tak. A skąd w ogóle takie pytanie?

Raczej i tak nie ma to żadnego
znaczenia.
2 lis 15:25
ICSP: Po prostu ostatnio pisałem metodę i zacząłem się zastanawiać czy piszę program czy nie

Bo niby nic ten program takiego nie robi − nic nie liczy, nic nie wyświetla, można by
powiedzieć że nie istnieje
2 lis 15:26
Ajtek:
Czyli:
| | 3√n−1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = |
|  . |
| | 3√8n+10 | | 2 | |
2 lis 15:26
ICSP: Jeszcze jedno pytanko :
Ile znasz klas w Javie i gdybyś mógł wymienić jakie to są klasy
2 lis 15:27
Ajtek:
Cześć
asdf 
. Dzięki za link.
Jak widzisz mam małe luki w pamięci, jak się to robi mniej więcej pamiętam, tylko muszę sobie
poprzypominać, upewnić się

.
2 lis 15:28
asdf: nom
2 lis 15:28
TriviaI: ICSP, przecież tego nie liczę.

Jak mi coś potrzebne to szukam w dokumentacji, a jeśli
dużo tego używam to potem już zapamiętuję.
2 lis 15:28
asdf: @Ajtek
Granice można szybko zapomnieć (według mnie), jak się nie jest w rytmie to szybko się zapomina
metody liczenia..
2 lis 15:29
ICSP: Nie chce dokładnej liczby

Wystarczy że powiesz na oko z ilu klas skorzystałeś przynajmniej raz
2 lis 15:31
2 lis 15:34
ICSP: ...
Ja tylko dwie
2 lis 15:35
TriviaI:
Nie wierzę, że tylko dwie.

String, Integer, jakieś okienka miałeś − następna, ...
2 lis 15:39
Ajtek:
asdf, granic ciągów nie liczyłem z 10 lat. Czasami na forum jakąś prostą z wielomianami
podpowiedziałem. A w tym przypadku zgubił mnie pierwiastek i zwariowałem

.
2 lis 15:40
ICSP: hmm wiec :
− pisałem najpierw w konsoli
− później w okienkach
− klasa Math na pewno była
i chyba tyle
2 lis 15:42
TriviaI:
2 lis 15:50
ICSP: Trivial 
Ja dopiero miałem jeden semestr tego programowania

Wiesz przecież że zanim zacznie sie uczyć jakiegoś języka trzeba znać podstawy − i to właśnie
było na wykładach :
− rodzaje pętli w programach
− jak poprawnie pisać programy
− jak skompilować programy
− różnice między jeżykami programowania
a dopiero pod koniec semestru zaczeliśmy Javę i to też same początki :
− ja napisać rozwidlenie
− jak zakodować pętle
Teraz na wykładach zaczynamy poznawać kolejne klasy
2 lis 15:53
TriviaI: Ale ja nic nie mówię.
2 lis 15:55
ICSP: a umiesz dodawać obrazki do programu ?
2 lis 15:57
TriviaI: Co to znaczy dodawać obrazki do programu?
2 lis 15:59
ICSP: tzn wybrać obrazek z komputera i wyświetlić go w okienku podczas działania programu
2 lis 16:03
2 lis 16:09
ICSP: Widzę że znowu cały jutrzejszy dzień przesiedzę nad kodem

Jak na razie zbieram wszystkie materiały

Dzięki bardzo
2 lis 16:10
Ajtek:
Takie coś mam:
lim
n→∞n
3√2−
3√2n3+5n2−7=
| | 2n3−2n3−5n2+7 | |
limn→∞= |
| = (*)
|
| | n2*3√4+n*3√2*3√2n3+5n2−7+3√(2n3+5n2−7)2 | |
W liczniku po redukcji −5n
2+7
Teraz tylko mianownik rozpiszę:
n
2*
3√4+n*
3√2*n*
3√2+(5/n)−(7/n3)+n
2*
3√(2+(5/n)−(7/n2))2=
=n
2*
3√4+n
2*
3√4+n
2*
3√4=3n
2*
3√4
zatem:
| | −5n2+7 | | −5 | |
(*)=limn→∞ |
| = |
|
|
| | 3n2*3√4 | | 33√4 | |
Czy tak?
2 lis 16:38
Ajtek:
Zlituje się ktoś
2 lis 16:55
ICSP: brzydki wynik

Nie zostawia się niewymierności w mianowniku
2 lis 17:00
Godzio: ICSP takie rzeczy w LO były
2 lis 17:01
ICSP: Czyli mam sobie zostawiać brzydkie wyniki
2 lis 17:03
Ajtek:
Daj spokój
ICSP z tą niewymiernością.
Cześć
Godzio, nie pamiętam czy miałęm w LO granicę takich ciągów. Prostych były. Jak
widzisz usiadłęm do przypominania matmy

.
Teraz możecie się śmiać:
| | 2 | | 2 | |
√n+2−√n= |
| = i czy to tak: = |
| =0? |
| | √n+2+√n | | √1+(2/n)+√n | |
2 lis 17:07
Ajtek:
Nie

Tylko już nie chciałe mi się kodować dalej

.
2 lis 17:08
Godzio:
Jest ok

A co do LO chodziło mi o usuwanie niewymierności
2 lis 17:15
Godzio:
Nie wiem skąd ta ostatnia równość

(
√n + 2 =
√1 + 2/n)
2 lis 17:15
Ajtek:
Ja też nie

Ubzdurało mi się że w mianowniku mam symbol nieoznaczony, a przecież ∞+∞=∞
2 lis 17:28
asdf: √n + 2 = √n(1 + 2/n)
2 lis 17:30
Ajtek:
asdf dobrze myślałm źle zapisałem, co nie zmienia faktu iż to niewiele by mi dało, patrz
post z 17:28

.
2 lis 17:32
asdf: Wiem o co Ci chodzi, ale w innych przykładach mogło by dać

Sam na początku gubiłem liczby w
wyłączaniu przed nawias i to mnie denerwowało..
2 lis 17:33
Ajtek:
Tutaj źle zapisałem, na kartce mam tak jak Ty napisałeś

.
2 lis 17:36
Ajtek:
Kolejna granica:
| | 3 | | 2n+1−1 | |
limn→∞( |
| )n* |
| =
|
| | 2 | | 3n+1−1 | |
| | 3 | | 2 | | 2−(1/2n) | | 2 | |
=limn→∞( |
| )n*( |
| )n* |
| = |
|
|
| | 2 | | 3 | | 3−(1/3n) | | 3 | |
Ma to ręce i nogi? Jakieś formalne błędy w zapisie?
2 lis 18:35
Ajtek:
Zerknie ktos?
Kolejna sprawa i granica:
limn→∞n√3n+2n korzystam z tw. o trzech cigach.
n√3n≤n√3n+2n≤n√3n+3n
n√3n≤n√3n+2n≤n√3n*2
3≤n√3n+2n≤3 ⇒ limn→∞n√3n+2n=3
Czy moje zapisy s poprawne. A moze nalezy jeszcze cos dodac.
2 lis 19:03
Godzio:
2 lis 19:35
Eta:
ok
2 lis 19:35
Godzio:
To ostatnie przejście (w tej drugiej granicy)
3 ←
n√3n ≤
n√3n + 2n ≤
n√2 * 3n → 3
Zatem: lim
n→∞n√3n + 2n = 3
Ale to takie czepianie się szczegółów
2 lis 19:36
Ajtek:
Dziękować

.
2 lis 19:36
Ajtek:
O takie szczegóły mi właśnie chodzi, jeżeli nie piszę np. pomijam granicę w zapisie itd

.
2 lis 19:37
Ajtek:
Tak na szybko:
| | 1 | |
n√10100=1 ⇒ n√ |
| =1 czy tak? |
| | 10100 | |
2 lis 19:47
Godzio:
n√a → 1 dla a > 0
Więc tak.
2 lis 19:49
Ajtek:
Tą własność znam, ale nie byłem pewien. Za duże a mi się wydawało
2 lis 19:51
Godzio:
Jeżeli "a" jest stałą liczbą nieujemną nie zależną od n, to zawsze to zachodzi
2 lis 19:59
Ajtek:
Lepiej dmuchnąć na zimne, niż się oparzyć, czyż nie

.
2 lis 20:02
Ajtek:
Mam coś takiego, nie piszę granic:
| 1+a+a2+...+an | |
| =
|
| 1+(1/4)+(1/16)+...+(1/4n) | |
| | 1 | |
W liczniku i mianowniku mam ciągi geometryczne. Licznik q=a, mianownik q= |
| . W mianowniku |
| | 4 | |
W liczniku muszę rozpatrzyć dwa przypadki gdy |a|<1 i |a|≥1?
Chodzi mi o to czy iloraz w liczniku może być ujemny, czy dobrze myślę?
2 lis 20:42
Ajtek:
2 lis 21:26
TriviaI:
Zastosuj wzór sumy częściowej.
2 lis 22:10
Ajtek:
Trivial dzięki, ale do sum jeszcze nie dolazłem w przypominaniu. Mam policzyć granicę.
Chodzi mi tylko o to, czy moje myślenie jest poprawne

.
2 lis 22:13
Ajtek:
Ale jeżeli q=a<−1, to ciąg w liczniku jest rozbierzny, zatem granica nie istnieje.
Czyli dwa przypadki |a|<1 i a≥1
2 lis 22:20
TriviaI:
W ogólności trzeba rozpatrzyć wszystkie przypadki a. Wzór na tę sumę jest już w liceum przy
omawianiu ciągu geometrycznego.
2 lis 22:25
Ajtek:
To też wiem. Tylko jak widzę "sigmę" na dzień dzisiejszy, to mnie telepie

.
2 lis 22:27
2 lis 22:27
Ajtek:
asdf w mianowniku |q|<1

. Post z 20:42.
2 lis 22:29
Kuba5093: Taki mały offtopic, z zawodu jesteście nauczycielami ? Niektórzy to chyba jeszcze studenci ale
ty Ajtek jak piszesz, że robiłeś to z 10 lat temu to się tak zastanawiam
2 lis 22:35
Ajtek:
Gdybym to robił 10 lat temu i był nauczycielem, to bym tutaj nie zadawał takich pytań.
2 lis 22:38
TriviaI:
| | 1 | | 1 | |
Ajtek, jako że 1+ |
| + |
| +... zbiega do 'nieosobliwej' liczby rzeczywistej i mamy |
| | 4 | | 16 | |
proste dzielenie, to możesz od razu zapisać:
| | 1 | |
= lim (1− |
| )*(1+a+a2+...+an) |
| | 4 | |
Ale z takim zapisywaniem trzeba bardzo uważać.
2 lis 22:38
Ajtek:
Dlatego nie chcę w takie rzeczy wchodzić puki co. Wolę elegancko w mianowniku się pobawić, a
później na mnożenie przełożyc.
2 lis 22:40
Ajtek:
Zresztą moje pytanie nie dotyczy mianownika tylko licznika

.
2 lis 22:43
TriviaI:
Jeżeli już mamy taki zapis, to rozumowanie prawidłowe.
| | | |
lim ... = |
| dla |a| < 1 |
| | 1−a | |
lim ... =
∞ dla |a| ≥ 1
2 lis 22:45
Ajtek:
Dobra. A moja myśl z 22:20 też jest poprawna?
2 lis 22:46
TriviaI:
A wcale że nie!
| | | |
lim ... = |
| dla |a| < 1 |
| | 1−a | |
lim ... =
∞ dla a ≥ 1
lim ... nie istnieje dla a ≤ −1.
2 lis 22:46
TriviaI: Tak. Mój wpis z 22:45 jest błędny, ten z 22:46 poprawny.
2 lis 22:48
Ajtek:
Ale jeżeli q=a<−1, to ciąg w liczniku jest rozbierzny, zatem granica nie istnieje.
Przecież to napisałem, tylko znak zły wstawiłem. Winno być q=a≤−1
2 lis 22:50
Ajtek:
Analiza długo mi zajęła i nie odświeżyłem

.
2 lis 22:52