Wielomiany
PuRXUTM: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian W(x)=(m+3)x4−2mx2+m−1 ma
dokładnie dwa pierwiastki
2 lis 15:35
Saizou : x2=t
W(x)=(m+3)t2−2mt+m−1
Δ≥0
t1*t2<0
m+3≠0
czy jakoś tak
2 lis 15:40
PuRXUTM: aha rozumiem t
1*t
2<0 żeby jedno t było mniejsze od zera wtedy nie spełnia założenia i zostaje
tylko jedno t z którego mamy 2 pierwiastki. Dzięki
2 lis 15:42
Saizou : tak
2 lis 15:43
TriviaI:
1. Załóż, że m = −3 i zobacz czy powstały wielomian ma dokładnie dwa pierwiastki.
2. Rozważ przypadek m ≠ −3 oraz zrób podstawienie u = x2. Wtedy
(m+3)u2 − 2mu + (m−1) = 0
3. Chcemy mieć albo dwa pierwiastki u1,u2 o różnych znakach, albo jeden pierwiastek u0 > 0.
Wydaje mi się, że to powinno wystarczyć.
2 lis 15:46
Saizou : witaj Trivial fakt zapomniałem o przypadku gdzie m=−3
2 lis 15:48
PuRXUTM: dzięki
Trivial
2 lis 15:48
TriviaI: cześć Saizou. ;>
2 lis 15:50
PuRXUTM: Chcemy mieć albo dwa pierwiastki u1,u2 o różnych znakach, albo jeden pierwiastek u0 > 0.
mam mieć założenia z delty i tych miejsc zerowych. Tylko tutaj mam mieć sumę czy część wspólną
bo nie ogarniam
2 lis 15:57
TriviaI:
u1, u2 o różnych znakach:
1. Δu > 0,
2. u1u2 < 0
u0 > 0 − jedyny pierwiastek:
1. Δu = 0
2. u0 + u0 > 0 ← ukryty wzór Viete'a na sumę pierwiastków.
2 lis 16:02
TriviaI: I na koniec dajesz sumę zbiorów.
2 lis 16:02
PuRXUTM: a dla Δu>0 daję część wspólną ?
2 lis 16:03
TriviaI: (Δu > 0 ∧ u1u2 < 0) ∨ (Δu = 0 ∧ u0+u0 > 0)
2 lis 16:05
Saizou : a nie można tego załatwić zapisem
u
1*u
2<0
Δ≥0
2 lis 16:05
PuRXUTM: dzięki
2 lis 16:06
TriviaI:
Jeśli u
1 = u
2 = u
0 to mamy:
u
0*u
0 = u
02 < 0 → w ogóle ten warunek nic nie daje.
2 lis 16:06
PuRXUTM: | | 3 | |
Wyszło mi m∊<−3;1) U { |
| } mógłby ktoś sprawdzić ? Bo w odpowiedziach jest |
| | 2 | |
I mam jeszcze pytanie dlaczego można zastosować ten " ukryty " wzór Viete'a
2 lis 18:29
PuRXUTM: help
2 lis 18:59
Eta:
Dzisiaj już nie mam siły, oczy mam już za bardzo zmęczone i muszę nieco odpocząć
Jutro sprawdzę ... ok?
2 lis 19:44
Saizou : x
2=t t≥0
W(x)=(m+3)t
2−2mt+m−1
− dla m=−3
(−3+3)t
2−2*(−3)t−3−1=0
6t−4=0
6t=4
− dla m≠3
a) t
1 i t
2 są różnych znaków
Δ>0
4m
2−4(m+3)(m−1)>0
4m
2−4(m
2+2m−3)>0
4m
2−4m
2−8m+12>0
−8m>−12
t
1*t
2<0
(m+3)(m−1)<0
m∊(−3:1)
b) dla t
1=t
2≠0
Δ=0
(1,5+3)t
2−2*1,5t+1,5−1=0
4,5t
2−3t−0,5=0
zatem
m∊<−3:1) ∪ {32}
czyli dobrze rozwiązałeś i musi być błąd w książce
2 lis 19:53
PuRXUTM: Dzięki wielkie
Saizou 
!
2 lis 19:58
Saizou : ja nawet sprawdzałem w geogebrze
2 lis 19:58
PuRXUTM: co to jest geogebra ?
2 lis 19:59
2 lis 20:01
PuRXUTM: dzięki
2 lis 20:04
2 lis 20:08
PuRXUTM: nie za bardzo wiem jak to odczytać
2 lis 20:11
TriviaI:
Kiedy prosta m = c (na wykresie pionowa), gdzie c jest jakąś stałą przecina wykres dokładnie w
dwóch miejscach? Odpowiedź: mniej więcej dla c∊[−3,1)u{3/2}. W ten sposób możesz sprawdzić
swój wynik − pasuje on do tego co widać na wykresie.
2 lis 20:17
PuRXUTM: dalej nie ogarnia gdzie jest c
2 lis 20:24
TriviaI: Zaraz to narysuję...
2 lis 20:34
Saizou : według mnie łatwiej wbić do geogebry formułkę
2 lis 20:36
TriviaI:

Narysowałem kilka prostych m=c (na niebiesko i zielono)
2 lis 20:39
TriviaI:

Wykres narysowany jeszcze raz, żeby nie zaciemniać.
2 lis 20:41
PuRXUTM: dzięki
2 lis 20:44