wielomiany
Alcia: Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian
W(x) = x6 − 3x4 + 3x2 − 1
2 lis 14:27
2 lis 14:28
kambik: przyjmijmy t=x2
wtedy
W(t) = t3 − 3 t2 + 3t − 1
2 lis 14:29
Alcia: dzięki
rozwiąż nierówność:
−6x2 + 5x − 1 > 0
2 lis 14:30
Kejt: na początku zapomnij, że tam jest nierówność..i policz to jak normalne równanie
kwadratowe..delta itd. potem do tego wrócimy.
2 lis 14:32
Alcia: Oki

to chwilkę, tylko policzę
2 lis 14:33
Alcia: wyszło mi 1, dobrze? i jak było jeden to się chyba liczylo pod jakis wzor, ale go nie pamietam
2 lis 14:35
Alcia:
−
b2a
2 lis 14:38
Alcia: czy jak jest jeden to się nie liczy dalej ?
2 lis 14:39
2 lis 14:39
pablo: | | 1 | |
powinno wyjść x∊(− |
| ,1) |
| | 6 | |
2 lis 14:40
Kejt:
nie, nie..to jest tak:
Δ<0 => równanie nie ma rozwiązania
| | −b | |
Δ=0 => równanie ma jeden pierwiastek dwukrotny: x0= |
| |
| | 2a | |
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
Δ>0 => równanie ma dwa różne pierwiastki x1= |
| i x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
wybierz odpowiednie
2 lis 14:40
Alcia: ok czyli będzie to
Δ>0 bo wyszło mi 1
2 lis 14:42
Kejt: mhm..to licz dalej
2 lis 14:43
pablo:

zobacz graficznie
2 lis 14:43
Alcia: czyli
x
1=
12
x
2=
13 
i jak dalej ?
2 lis 14:45
Kejt: teraz musisz to sobie narysować..tak w przybliżeniu..tzn. parabolę z ramionami w dół lub w
górę( w zależności od tego czy a>0 czy a<0) i przecinającą oś x w dwóch punktach..
tutaj mamy a<0
więc parabola jest smutna(ramiona w dół)
mniej więcej tak jak na rysunku pablo tylko inne miejsca zerowe musisz zaznaczyć.
2 lis 14:48
Alcia: i coś jeszcze trzeba ?
2 lis 14:50
pablo: źle zrobiłaś..
Δ=5
2−4*(−6)*1=49
√Δ=7
2 lis 14:50
pablo: sorry po zrobiłem że jest+1 a tam jest −1
2 lis 14:52
Kejt: dobrze ma.
Δ=52−(−6)*(−1)*4=25−24=1
2 lis 14:52
Kejt: Musisz zobaczyć w jakich miejscach parabola jest nad osią x(ma wartości większe od zera) i
zapisać to
2 lis 14:52
pablo: wiem bo ja zrobiłem z pośpiechu 1 a nie −1
2 lis 14:54
Alcia: hmmm, nie wiem za bardzo jak to zrobić Kejt

tzn popatrzeć na (jakby zakręt) paraboli w jakim punkcie jest ?
2 lis 14:55
pablo:

parabola smutna bo masz −6x
2 i masz wartości większe od zera
2 lis 14:58
asdf:

−6x
2 + 5x − 1 > 0
z delty robisz miejsca zerowe, wychodzi taka postac:
| | 1 | |
narysuj sobie teraz parabolę z miejscami zerowymi: − |
| oraz 1 |
| | 6 | |
ramiona są skierowane w dół (wsp. kierunkowy = −6). Odczytaj przedział nad osią OX
2 lis 14:59
pablo: @asdf to co ja policzyłem wcześniej jest źle

zobacz jeszcze raz deltę
2 lis 15:00
Kejt:

Funkcja jest większa od zera między miejscami zerowymi czyli:
2 lis 15:00
asdf: tam powinno być:
m. zerowe:
patrzyłem na zapis pablo, sorry. prawidłowy to ten co wyżej podałem.
2 lis 15:01
asdf: @pablo
wiem, dodałem wpis, pomyślałem, podstawiłem za x = 1/6 i nie wyszedł mi wynik 0, dlatego szybko
napisałem korekte..
2 lis 15:02
pablo: ok
2 lis 15:03
Alcia: Ok

dziękuje wam bardzo za pomoc

a powiecie mi jeszcze jak zrobić takie zadanie
| | x+2 | |
Dane jest wyrażenie W(x) = |
| , o którym wiadomo, że W(2)=W(−3). Wyznacz literę |
| | x − a | |
a.
2 lis 15:04
pablo: @asdf zrobisz bo ja już spadam ?
2 lis 15:06
asdf: | 2 + 2 | | −3 + 2 | |
| = |
| |
| 2 − a | | −3 − a | |
mnoz na krzyz i licz
2 lis 15:07
Alcia: Ok, dzięki ^^
2 lis 15:08