Dziedziną funkcji f(x)= x-2 przez x^2 - 4 jest zbiór:
paula: Dziedziną funkcji f(x)= x−2 przez x
2 − 4 jest zbiór:
prosze bardzo o pomoc
2 lis 12:41
Kejt:
D:
x2−4≠0
(x+2)(x−2)≠0
x+2≠0 ⋀ x−2≠0
x≠−2 ⋀ x≠2
D∊R\{−2;2}
2 lis 12:42
paula: Rozkładając wielomian W(x) = x3 − 2x2 − 9x + 18 na czynniki liniowe otrzymamy wielomian:
2 lis 12:46
Eta:
W(x)=(x−2)(x−3)(x+3)
2 lis 12:47
Kejt: =x2(x−2)−9(x−2)=...dokończ
pamiętaj potem o rozłożeniu jeszcze ze wzoru: a2−b2=(a+b)(a−b)
2 lis 12:48
paula: a skad sie to wzielo?
2 lis 12:53
Kejt: "łączysz" pierwszy wyraz z drugim i trzeci z czwartym i wyłączasz wspólny czynnik przed nawias.
2 lis 13:01
paulaxx: prosze zrobisz mi do konca to zadanie
2 lis 13:02
Kejt: jaki jest sens robienia tego za Ciebie jeśli Ty tego nie rozumiesz?
może czas się nauczyć..
2 lis 13:03
paulaxx: naucze sie na podtawie rozpisu
2 lis 13:04
Kejt: patrz:
x3 − 2x2 − 9x + 18
x3 − 2x2− 9x + 18
x2(x−2)−9(x−2)
dalej:
x2((x−2)−9(x−2)
(x2−9)(x−2)
x2−9=(x+3)(x−3) / ze wzoru: a2−b2=(a+b)(a−b)
czyli:
(x+3)(x−3)(x−2)
2 lis 13:08
paulaxx: ok dzieki a to drugie zadanie tez mi wytlumaczysz

? prosze
2 lis 13:15
Kejt: spróbuj sama zrobić na podstawie tego co napisałam, przykład jest prawie identyczny..
2 lis 13:17
paulaxx: prosze ostatni przyklad, a reszte zrobie sama
2 lis 13:19
Kejt: przecież masz to rozpisane..wystarczy tylko liczby zamienić..
2 lis 13:20
paulaxx: Wielomian W(x) = x3 + 7x2 − 2x −14 po rozłożeniu na czynniki ma postac:
2 lis 13:26
Piotr:
pierwszy z drugim, trzeci z czwartym.
sprobuj zrobic sama.
2 lis 13:28
paulaxx: W(x) = ( x−7) ( x−2)( x−2)
2 lis 13:30
Kejt: prawie..
x2−2≠(x−2)(x−2)
2 lis 13:31
Piotr:
x3+7x2−2x−14 = x2(x+7)−2(x+7) = dokoncz
2 lis 13:31
Piotr:
@Kejt a minus ?
2 lis 13:32
paulaxx: Jak wkoncu ma byc

bo piszcie 2 razy cos
2 lis 13:35
paulaxx: (x
2 − 2) ( x+7 ) tak
2 lis 13:37
Piotr:
dokoncz to co pokazalem.
2 lis 13:37
paulaxx: napisałam
2 lis 13:37
Piotr:
tak. x2−2 jeszcze rozloz.
2 lis 13:37
Kejt: oj no..czepiasz się
2 lis 13:37
paulaxx: x2 − 2 = ( x− pierw z 2) ( x+ pierw. z 2)
2 lis 13:39
Piotr:
no i si . udalo sie
2 lis 13:39
paulaxx: a co dalej

?
2 lis 13:40
Piotr:
a co ma byc dalej ? mialas rozlozyc wielomian przeciez.
= (x+7)(x−
√2)(x+
√2) i koniec
2 lis 13:41
tomek: z tali liczacej 52 karty wyciagamy 1 i wrzucamy do drugiej tali. Nastepnie po przetasowaniu
talii wyciagamy 1 karte. Jaki jest prawdopodobienstwo ze to bedzie as?
2 lis 13:43