wyznacz równanie prostej
adaś =\: Dane są punkty A=(−4,−2) B=(0,−1) C=(2,5)
wyznacz równanie prostej AB BC AC
nie wiem od czego się wziasc − to banał − ale dla mnei magia czarna − długi okres czasu nei
byłem w szkole i nie wiem co i jak
prosze o pomoc lub wytlumaczenie
13 maj 22:23
Eta:
Podpowiadam
13 maj 22:24
adaś =\: wykres funkcji to Ax+By+c=0 no i dalej nic nie wiem =/
13 maj 22:25
13 maj 22:26
adaś =\: ojojoj pokreciłem równanie prostej to Ax+By+C=0
13 maj 22:26
adaś =\: i cio dalej to nei wiem
13 maj 22:29
Eta:
Witam

prosta AB ma równanie: y = ax +b
podstawiamy za x i y dla A( −4, −2) czyli x = −4 y= −2
to: − 2 = a*(−4) +b => −4a + b = −2
podobnie dla B( 0, −1) to: x = 0 y = −1
czyli: −1 = a*0 +b => b = −1
więc skoro b= −1 to −4a +b = −2 => −4a − 1 = −2 => a =
14
więc prosta AB : ma równanie
y = 14*x − 1
Podobnie: padaj równania :
prostych AC i BC
13 maj 22:30
adaś =]]: ok dziękuje =]
13 maj 22:32
Eta:
13 maj 22:36
Asiula: ja mam podobny problem tylko oprócz wyznaczenia prostych muszę wyznaczyć punkt
np. prostokąt − ABCD A(−3, −4), B(6, −1), D(−4,5; 0,5) i trzeba wyznaczyć punkt C...
Może wiesz jak to zrobić?
13 maj 22:44
Eta: Podpowiadam
13 maj 22:46
adaś ;/: a jak vbędzie w przypadku AC

bo wychodza mi jakies dziwne równania
13 maj 22:47
Eta:
Najprościej z porównania współrzędnych wektorów równych
bo : w prostokącie boki przeciwległe mają równe długości i są równoległe
więc zachodzi równość wektorów:
→ → →
AB= DC zatem AB = [ 6 +3, −1 +4] = [ 9, 3]
→
DC = [ x
D + 4,5 ; y
D − 0,5]]
porównując współrzędne otrzymamy:
x
D +4,5 = 9 i y
D − 0,5 = 3
x
D= 4,5 i y
D= 3,5
czyli
D( 4,5 ; 3,5)
13 maj 22:53
Asiula: nauczycielka podpowiedziała nam żebyśmy wyznaczyli proste AB i AD i że AB jest równoległa do DC
a AD do BC i jakoś z tego wyznaczyć punkt C dlatego nie wiem jak się z tym uporać...
13 maj 22:57
Eta:
Do
adasia
prosta AC : y = ax +b A(−4, −2) C( 2,5)
to dla A : −2 = a*(−4) +b => −4a +b = −2
dlaB : 5 = a*2 +b => 2a +b = 5
rozwiazujesz układ równań z a i b( drugie równanie / * 2
zatem:
−4a + b = −2
4a +2b = 10
−−−−−−−−−−−−−−−
= 3 b = 8 => b =
83
to 2a +
83 = 5 ....... policz ...
13 maj 22:59
adaś =]]: co ja bym bez ciebei zrobił

=]]] dzieki przedtem zgubiłem sięna tym jak nie miałem a i b ale
juz wie mja krozwiazac podobne przypadki =]]] dziękuje =]] za pomoc
13 maj 23:08
Eta:
Do
Asiula ...... wkradł się chochlik

Tam oczywiście powinnam pisać :
x
C i y
C ( a nie x
D i y
D popraw)
13 maj 23:13
Asiula: dzięki ! zauważyłam

a mogłabyś mi wytłumaczyć jak zrobić to według sposobu mojej
nauczycielki
?? prosze
twój sposób jest łatwiejszy ale na kartkówce każe rozwiązywać tak jak ona mówiła....
13 maj 23:17
Eta:
OK

podam Ci tylko wskazówki
−−−− piszesz równanie prostej AB
−−−− " " prostej DC II do AB i zawierającej punkt D
−−− " " prostej BC prostopadłej do AB i zawierającej B
rozwiązujesz układ równań prostych : DC i BC
rozwiązaniem będzą właśnie współrzędne punktu C
Sama widzisz ile liczenia? ...... dasz już radę?
pamiętaj ,że proste równoległe maja ten sam współczynnik kierunkowy
a proste prostopadłe mają współczynniki takie ,że a
1 *a
2 = −1
13 maj 23:36
Mariusz: Eta możesz zajżeć do mnie, prosze
13 maj 23:39
Asiula: dziękuję Eta bardzo mi pomogłaś
14 maj 10:46
Róża 33: Dzieki za pomoc Eta. Jak widać lubisz pomagać innych.
Dzisiaj jest Ciężko znaleźć bezinteresownych.
Mam nadzieje,ze kiedyś jak będę potrzebować pomocy to mi pomożesz.
14 maj 14:14
agata: A(0,3) B(2,1) C(1,4) wyznacz rownania prostych AB i AC. Rozwiazecie? ; )
22 lut 20:16
22 lut 20:41
emil: A ja mm Problem na wyznaczenie prostej przekątnej a(3,−1) b(−6,−4)
27 sty 22:39
Gustlik: Najszybciej i najprościej z wektora kierunkowego:
A(3,−1)
B(−6,−4)
Liczę wektor kierunkowy AB
→=[−6−3, −4−(−1)]=[−9, −3]
| | y | |
współczynnik kierunkowy a= |
| , gdzie [x, y] to współrzędne wektora kierunkowego AB→, |
| | x | |
podstawiam np. A:
−1=1+b
b=−2
Nie zalecam ani układu równań, ani wzoru na prostą przechodzącą przez 2 punkty − to dwie
najdłuższe i najtrudniejsze metody.
28 sty 01:06
pigor: ..., lub jeśli wektor kierunkowy [−9,−3]= −3[3,1]
i punkt np. A=(3,−1) szukanej prostej, to mamy równania :
| x−3 | | y+1 | |
| = |
| −kanoniczne ⇔ x−3= 3y+3 ⇔ x−3y−6=0 −ogólne ⇔ |
| 3 | | 1 | |
| | x | | y | |
⇔ (x,y)= (3+3t,−1+t), t∊R −parametryczne ⇔ |
| + |
| =1 −odcinkowe ⇔ |
| | 6 | | −2 | |
⇔ 3y= x−6 ⇔
y=13x−2 −kierunkowe
szukanej prostej AB.
28 sty 02:12