Proszę o pomoc - funkcje wymierne
Mariusz: Witam mam problem z takim zadaniem czy mógłbym prosić o pomoc i wyjaśnienie.
zad Wykaż że:
a)
b−c c−a a−b 2 2 2
−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−= −−−−− + −−−−−− + −−−−−
(a−b)(a−c) (b−c)(b−a) (c−a)(c−b) a−b b−c c−a
b)
x/a+y/b+z/c =1 i a/x + b/y + c/z=0 to x2/a2 + y2/b2 + z2/c2 =1
13 maj 19:04
Mariusz: czy mogę liczyć na pomoc?
13 maj 20:42
Mickej: ja to chyba kiedyś robiłem ale w tedy to nie było takie rozmazane
13 maj 20:52
tim: Mariusz, zapisz to w postaci ułamka U { }{ }
13 maj 20:54
Mariusz: sory troche mi to przeskoczyło
b−c c−a a−b 2 2 2
−−−−−−−−− + −−−−−−− + −−−−−−−−−= −−− + −−−−− + −−−−
(a−b)(a−c) (b−c)(b−a) (c−a)(c−b) a−b b−c c−a
czy to trzeba sprowadzać wszystko do wspólnego mioanownika czy jest jakiś szybszy sposób na
to
13 maj 20:59
Mariusz:
13 maj 21:06
Basia: Jestem, na rzazie czytam
13 maj 21:14
♊: Ja bym wyszedł od prawej strony (bo tak chyba łatwiej).
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P= |
| + |
| + |
| = |
| | a−b | | b−c | | c−a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | a−b | | b−c | | c−a | | a−b | | b−c | | c−a | |
Teraz połącz parami te ułamki, żeby powstały takie same mianowniki jak po lewej stronie i skróć
wyrazy podobne w licznikach.
13 maj 21:20
Basia: Na "oko" wydaje się, że łatwiej będzie od prawej, ale to może być mylące.
W drugim: xa + yb + zc = 1
podnieść obustronnie do kwadratu, a drugie sprowadzić do wspólnego mianownika.
Wyjdzie. Spróbuj. Za jakieś 45 minut będę mogła znowu tu zajrzeć.
Jakby coś Ci się nie udało spróbuję policzyć.
13 maj 21:21
♊: Tam dalej mogą Ci się nie zgadzać znaki + i −. Ale pewnie zauważyłeś, że w niektórych
mianownikach jest a−b a w innych b−a. Po prostu wyłączasz z jednego wyrażenia minus i
wstawiasz do drugiego.
13 maj 21:22
Mariusz: dobra spróbuje zrobić i zobacze czy mi wyjdze, dzięki za pomoc
13 maj 21:25
Mariusz: I jesteś może
13 maj 21:46
♊: ja jestem
od czasu do czasu zaglądam do tematów w których się udzialałem (chyba, ze przez ostatnie 24 h
nikt nic nie napisał to już nie :
P ).
A co ?
13 maj 21:49
Basia: Ja też jestem.
13 maj 21:51
Mariusz: mam taki podpunkt
a
2*(x−b)(x−c) b
2 (x−c)(x−a) c
2* (x−a)(x−b)
−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−− =x
2
(a−b)(a−c) (b−c)(b−a) (c−a)(c−b)
czy mozna robic trzy założenia raz że x=a potem x=b i że x=c
czy trzeba to jakoś sprytniej rozłożyć
13 maj 21:51
Mariusz: a2*(x−b)(x−c) b2 (x−c)(x−a) c2* (x−a)(x−b)
−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−− =x2
(a−b)(a−c) (b−c)(b−a) (c−a)(c−b)
13 maj 21:52
Mariusz: kurcze ale mi przesuwa

a2*(x−b)(x−c) b2 (x−c)(x−a) c2* (x−a)(x−b)
−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−− =x2
(a−b)(a−c) (b−c)(b−a) (c−a)(c−b)
13 maj 21:53
♊: Jedyne zalożenie, które możesz ( a nawet powinieneś) zrobić, to takie, że w mianowniku nie może
być zero.
To niestety bedziesz musiał trochę inaczej rozwiązać.
Co do przesuwania:
| | licznik | |
wpisz U{licznik}{mianownik} żeby otrzymać |
| |
| | mianownik | |
13 maj 21:55
Mariusz: a mogę liczyć na jakąś wskazówke ( tam na końcu jest x2)
13 maj 21:57
♊: Spróbuj zrobić podobnie z tymi licznikami i mianownikami jak w tamtym poprzednim zadaniu,
tylko, że od lewej stroy zacznij.
Ja chwilowo idę sobię uszykować kolację, a to mi zająć może nawet godzinę

Więc spróbuj, napisz do czego doszedleś, jeśli gdzieś utkniesz. Jeżeli basia nie znajdzie
jakiejś dobrej metody w międzyczasie to spróbuję coś wykombinować.
13 maj 22:01
Mariusz: Basiu czy masz może jakiś pomysł

13 maj 22:02
Basia:
Możesz zobaczyć jaka będzie lewa strona dla x=a itd. Może Ci to coś da (chociaż wydaje mi się,
że nie), ale udowodnić równość masz dla dowolnego x, a nie tylko dla tych wybranych.
Zauważ, że
drugi = − U{b
2}(x−c)(x−a)}{(a−b)(b−c)}
| | c2(x−a)(x−b) | |
trzeci = |
| |
| | (a−c)(b−c) | |
i pomnóż obustronnie przez (a−b)(a−c)(b−c)
sporo liczenia, ale innego sposobu nie widzę
13 maj 22:04
Mariusz: no właśnie próbowałem sie pozbyć mianowników ale to wychodzi strasznie dużo liczenia, choć z
drugiej strony wynik jest dobry
13 maj 22:05
Basia:
| | b2(x−c)(x−a) | |
drugi = − |
| |
| | (a−b)(b−c) | |
13 maj 22:06
♊: Basiu − pozwól, że poprawię:
| | b2(x−c)(x−a) | |
drugi = − |
| |
| | (a−b)(b−c) | |
13 maj 22:06
Basia:
Niestety nic innego mi do głowy nie przychodzi.
13 maj 22:07
Mariusz: mam jeszcze jeden przykład
(a−b)2+(b−c)2+(c−a)2=(a+b−2c)2 + (b+c−2a)2+ (c+a−2b)2 to a=b=c
13 maj 22:10
Basia: Trzeba tylko sprytnie mnożyć. Piszę (ale to i tak dużo więc potrwa)
13 maj 22:14
Mariusz: nie musisz pisać

dam rade tylko że myśla nad jakimś szybszym sposobem
13 maj 22:16
♊: W pierwszej klasie liceum mialem podobne zadania. Cyfra 1 byla tak sprytnie rozpisana, że
zajmowała całą linijkę kartki A4. RRozwiązanie zajmowało całą resztę strony zazwyczaj :P
13 maj 22:17
Mariusz: wykaż
jeśli a2+b2+c2=ab+ac+bc to a=b=c
(a−b)2+(b−c)2+(c−a)2=0
13 maj 23:03
Mariusz: myśle
13 maj 23:33
Basia:
(a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 =
a2 − 2ab + b2 + b2 − 2bc + c2 + c2 − 2ac + c2 =
2(a2+b2+c2) − 2(ab+ac+bc)
ponieważ
a2+b2+c2 = ab+ac+bc
to
(a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 =
2(a2+b2+c2) − 2(a2+b2+c2) =0
a to jest możliwe ⇔ a−b=0 ∧ b−c=0 ∧ a−c=0 ⇔ a=b ∧ b=c ∧ a=c ⇔ a=b=c
13 maj 23:43
Eta:
Nie wiem bardzo o co pytasz?
suma kwadratów = 0 gdy a= b = c
13 maj 23:49
Mariusz: dziękuje
13 maj 23:52
Mariusz: jesli (a−b)2+(b−c)2+(c−a)2=(a+b−2c)2+(b+c−2a)2+(c+a−2b)2 to a=b=c
14 maj 00:04
Mariusz: jeżeli wylicze prawą stronę to wychodzi mi 6*(a−b)2+(b−c)2+(c−a)2
14 maj 00:11
Mariusz: czyli dokańczm jak poprzednie i jest git
14 maj 00:12
Mariusz: mam jeszcze problem z takim przykładem
| | x | | y | | z | | a | | b | | c | |
|
| + |
| + |
| =1 i |
| + |
| + |
| =0 to |
| | a | | b | | c | | x | | y | | z | |
14 maj 00:32
Basia:
(
xa+
yb+
zc)
2 = 1
2 = 1
| x2 | | y2 | | c2 | | 2xy | | 2xz | | 2yz | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| = 1 |
| a2 | | b2 | | z2 | | ab | | ac | | bc | |
| x2 | | y2 | | c2 | | 2xyc +2xzb + 2yza | |
| + |
| + |
| = 1 − |
| |
| a2 | | b2 | | z2 | | abc | |
| x2 | | y2 | | c2 | | 2(xyc +xzb + yza) | |
| + |
| + |
| = 1 − |
| |
| a2 | | b2 | | z2 | | abc | |
ax+
by+
cz = 0
ayz+bxz+cxyxyz=0
ayz+bxz+cxy = 0
stąd:
| x2 | | y2 | | c2 | |
| + |
| + |
| = 1 −2*0abc = 1 |
| a2 | | b2 | | z2 | |
14 maj 00:50
Mariusz: dziekuje
14 maj 16:58