logarytmy
Licealistka: Która liczba jest wieksza
Odpowiedz brzmi a>b, ale jak to wykonać?
30 paź 21:24
30 paź 21:25
30 paź 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
najprościej gdybyś wiedziała jak wygląda wykres funkcji logarytmicznej gdy podstawa logarytmu
jest mniejsza od 1

albo korzystając z własności logarytmów
log
1/3 8 = log
3(−1) 8 = −1*log
38 = − log
38
log
1/3 9 = log
3(−1) 9 = −1*log
39 = − log
39
| | 9 | |
a−b = − log38 − (− log39) = − log38 + log39 = log3 |
| > log3 1 = 0 |
| | 8 | |
stąd ... a−b > 0 ... czyli a>b
wykorzystałem następujące własności logarytmów:
| | b | |
loga b − loga c = loga |
| |
| | c | |
30 paź 21:29
Ann: a>b bo z wlasnosci funkcji logarytmicznej gdzy podstawa jest <1 to wtedy ten logarytm jest
wiekszy ktory ma mniejszą liczbe logarytmowana
bo
czyli stad tez widac ze musi byc tak ze a>b
30 paź 21:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak również ... że wykres funkcji logarytmiczej dla podstawy większej od 1 ... jest funkcją
ROSNĄCĄ
30 paź 21:30