logarytmy
Licealistka: Oblicz który logarytm jest większy
a=log2p2 czy b=log2p3
30 paź 20:47
Eta:
Jeżeli p=1 to a=b=0, bo log21=0
jeżeli p>1 to a <b
jeżeli p€(0,1) to a>b
30 paź 21:05
Licealistka: mozze ktos pomóc?
a=log2√2 czy b=log2√3
30 paź 21:05
Eta:
funkcja logarytmiczna przy podstawie >1 jest rosnąca
zatem a<b bo √2 <√3
30 paź 21:08
Licealistka: ale odp to b>a
30 paź 21:16
Licealistka: sorki dobrze
30 paź 21:16
Licealistka: a do tego przykładu?
a=log138
b=log139
Odpowiedz brzmi a>b
30 paź 21:19
Eta:
ta funkcja jest malejąca , bo podstawa logarytmu €(0,1)
zatem a>b
30 paź 21:24
Licealistka: a jak zrobić ten przykład?
a=log27 czy b=log37
tu już są rózne podstawy
30 paź 21:42
Licealistka: moze ktoś pomóc?
30 paź 21:50
Eta:
| | 1 | | 1 | |
log27= |
| i log37= |
| |
| | log72 | | log73 | |
log
73> log
72
to a>b
30 paź 21:51
Licealistka: | | 1 | | 1 | |
I ostatnie pytanie jest większe a=log23 |
| czy b=log13 |
| |
| | 5 | | 5 | |
30 paź 21:55
Licealistka: Moze jeszcze mi ktoś pomóc w tym przykładzie?
30 paź 22:03
Ann: tu zamien podstawy logarytmu zeby byly takie same i tak jak wczesniej rob
30 paź 22:05
Licealistka: ok a jak porównac 2/3 i 1/3?
30 paź 22:07