mateusz_gim: Jeszcze jedno panie i panowie...
Ile kulek o średnicy 2cm należy wrzucić do menzurki o średnicy 8cm wypełnionej częściowo
wodą, aby poziom wody podniósł się o 4 cm?
4 cze 21:05
Jakub: Policz objętość kulki z tego wzoru
1005
Menzurka ma kształt walca (
1002) więc liczy objętość o jaką woda się podniosła ze
wzoru
V= πr
2H = π*1
2*4=4π
Teraz podziel V przez objętość kulki.
4 cze 21:12
ja: Zakładasz, że gęstość kulki jest większa od gęstości wody - a tak być nie musi
4 cze 21:38
xpt: oczywiscie, przyjmij, ze ich gestosc jest mniejsza niz powietrza . . .
Bo tak moze byc, nie ?
Ehh jesli nie przyjmiesz, ze kula ma gestosc wieksza to liczba rozwiazan dazy do ∞.
Poza ty,. skad wiadomo, ze w menzurce jest jeszcze 4cm wysokosci wypelnionej czym innym,
lzejszym niz woda ?
Moze jest tylko 2 cm do gornejgrancy i bys musial stwierdzic, ze trzeba ich dac tyle,
zeby zasypac caly swiat . . .
Wiec jak sami widzicietego zadania nie da sie rozwiazać.
Mam nadzieję, że pomogłem -
4 cze 23:56