wzory skróconego mnożenia,bardzo proszę o szybką pomoc
marta: Znajdź brakujący czynnik we wzorze na różnicę potęg:
a) a4 − b4 = (a−b)(...)
21 paź 18:11
Eta:
a4−b4= (a−b)(a3+a2b+ab2+b3)
21 paź 18:13
Saizou : a4−b2=(a2−b2)(a2+b2)=(a−b)(a+b)(a2+b2)
21 paź 18:14
marta: Ale jak to obliczyć?
21 paź 18:14
Eta:
wykonać mnożenie pozostałych dwu nawiasów (a+b)(a2+b2)= ........
21 paź 18:15
marta: sorki,ale jestem w klasie humanistycznej,nie da się tego prościej wyjaśnić?
21 paź 18:18
Eta:
a2−b2= (a−b)(a+b) −−−−−−− ten wzór to nawet z gimnazjum....... znasz?
21 paź 18:20
marta: tak,znam
21 paź 18:21
marta: ok,już kapuje.Dziękuje
21 paź 18:22
Saizou : korzystamy ze wzoru x2−y2=(x−y)(x+y)
a4−b4=(a2)2−(b2)2=(a2−b2)(a2+b2)=(a−b)(a+b)(a2+b2) i wymnóż zielone
21 paź 18:22
Eta:
No to "lecimy"

a
4−b
4= (a
2)
2−(b
2)
2=(a
2−b
2)(a
2+b
2) =(a−b)(a+b)(a
2+b
2) =
po wymnożeniu (a+b)(a
2+b
2)= ...............
otrzymasz
a
4−b
4= (a−b)(....................... )
i to wszystko

... nie ma prościej nawet dla "humanów"
21 paź 18:23
Eta:
@
Saizou ......... może "zagraj w
zielone"
21 paź 18:25
marta: jeszcze raz dziękuje.Cieszę się,że jest takie super forum
21 paź 18:25
21 paź 18:27
marta: kurcze,bo tu jest jeszcze jeden przykład : a6−b6 = (a−b)(...)
21 paź 18:37
21 paź 18:39
marta: ale jak ja mam to później wymnożyć?
21 paź 18:51
ICSP: hi hi hi
jest wzorek :
a
n − b
n 
wystarczy podstawić
21 paź 18:52
Saizou : ale nikt ci nie każe tego wymnażać
21 paź 18:53
marta: to już nie wiem
21 paź 18:54
Saizou : bo możesz zostawić w postaci (a−b)[(coś)*(coś tam)*(coś tam innego)]
21 paź 18:56
marta: właśnie nie,ma wyjść a5 + a4b + a3b2+a2b3 +ab4+b5
21 paź 18:59
marta: ale nie wiem skąd to wziąć
21 paź 19:00
ICSP: nawet humaniści powinni myśleć... i znać podstawowe wzory.
a6 − b6 = (a3 − b3)(a3 + b3) = (a−b)(a2 + ab + b2)(a3 + b3) = (a−b)[(a2 + ab +
b2)(a3 + b3)]
mnóż.
Jednak nadal uważam że lepiej skorzystać ze wzorku na an − bn xD
21 paź 19:01
Saizou : a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
(a−b)(a2+ab+b2)(a3+b3) i wymnóż
21 paź 19:02
Saizou : ICSP ale tego nawet w podstawie programowej dla rozszerzenia nie ma (chyba)
21 paź 19:03
marta: dziękuje Saizou
21 paź 19:05
Saizou : proszę
21 paź 19:07
ICSP: 
21 paź 19:08
Saizou : i oczywiście dla
ISCP 
^
21 paź 19:09
marta: ICSP: nie powinieneś się wypowiadać,rozumiem,że humanisci też powinni myśleć,ale uważam,iż to
zadanie jest nietypowe i nie każdy potrafi je rozwiązać
21 paź 19:09
Saizou : *
ICSP 
21 paź 19:10
marta: chociaż mimo wszystko dziękuje za chęci
21 paź 19:10