parametr
Saizou : Oblicz dla jakiej wartości m zbiór rozwiązań nierówność x
2−3x+2<0 jest zawarty w zbiorze
rozwiązań nierówności x
2−(2m−1)x−2m>0
i otóż ja wyliczyłem x
2−3x+2<0 i wychodzi x∊(1:2)
policzyłem również Δ=(2m+1)
2 dla x
2−(2m−1)x−2m>0
oraz obliczyłem pierwiastki tego czegoś
x
1=−1 (pierwiastek stały, który się nie zmienia od parametru m)
x
2=2m
| | 1 | |
i stwierdziłem że 2m<1→m< |
|
|
| | 2 | |
i pytanie czy wystarczy coś takiego napisać
21 paź 18:11
Maslanek: Nie.

Najlepiej rozważ przypadek, kiedy zbiór tamtej nierówności nie jest zawarty w zbiorze rozwiązań
tej. Będzie prościej
21 paź 18:15
Maslanek: Chociaż w sumie...

Ale to i tak powinieneś zrobic 2m>1 i odjąć to od zbioru głównego.
21 paź 18:16
Saizou : no ale jeżeli m>0,5 to zbiór pierwszej nierówności nie będzie zwarty w drugim
21 paź 18:19
21 paź 18:20
Saizou : taki chochlik przy przepisywaniu
21 paź 18:23
Saizou :
21 paź 18:40
Saizou : up
21 paź 18:59
Maslanek: Nie no ok
21 paź 19:01
Eta:
Echhh ........ sorry

źle przeczytałam treść zadania ( zaraz to wykasuję)
Myślę,że już teraz sam dopasujesz odpowiednie warunki ... co?
21 paź 19:03
Saizou : a czy to co ja napisałem jest OK, z całym szacunkiem dla
Maslanka ale wiesz im więcej na
Tak tym lepiej
21 paź 19:07
Mila:

Rozważ te różowe przypadki.
21 paź 20:20
Mila: Δ≥0 dla każdego m∊R
wówczas g(x)=x
2−(2m−1)x−2m ma postać:
g(x)=x
2+2x+1=(x+1)
2 wykres pomarańczowy i (1;2) zawiera się w zbiorze rozwiązań
nierówności (x+1)
2 >0
2)Δ>0 i x
w>2 i f(2)≥0
3) Δ>0 i x
w<1 i f(1)≥0
21 paź 20:40