pilne pomocy
medicament: Niech A=(−3,−3),B=(5,−1),C=(1,5).Znależć środek okręgu opisanego na trójkącie ABC i obliczyć
pole tego trójkąta
20 paź 17:37
aniabb: wstaw te współrzędne do wzoru na okrąg i rozwiąż układ
20 paź 17:39
medicament: i jak wstawie to do wzoru na okrąg to co potem zrobić
20 paź 18:10
aniabb: podstawić za r2 z 1 równania do 2 i do 3 i poskracać
20 paź 18:12
Ajtek:
(x+3)2+(y+3)2=r2
(x−5)2+(y+1)2=r2
(x−1)2+(y−5)2=r2
(x+3)2+(y+3)2=(x−1)2+(y−5)2
(x−5)2+(y+1)2=(x−1)2+(y−5)2
I jedzisz.
20 paź 18:13
medicament: no wiem, ale mi chodzi ze jak juz to wylicze to co potem robie


?
20 paź 18:17
aniabb: to środek ma współrzędne (a,b)
20 paź 18:19
medicament: z tych 3 równań mi wyszło że x=3/7, a y=2/7 i majac to jak wyznaczam współrzedne środka a jak
licze pole
20 paź 18:23
aniabb: Ajtek

skąd xy ..powinno być ab
20 paź 18:23
aniabb: w sumie faktycznie to kwestia nazewnictwa..niech będzie
20 paź 18:24
aniabb: myślę który wzór wybrać... może Herona..
20 paź 18:25
20 paź 18:28
20 paź 18:30
20 paź 18:30
medicament: a jak wyznaczyc prosta AB majac trzy punkty
20 paź 18:40
aniabb: prostą AB wyznaczasz tylko z punktów A i B
C użyjesz potem do odległości
20 paź 18:42
medicament: a długosc AB jak wyznaczyc?
20 paź 18:54
20 paź 18:55
Ajtek:
Współrzędne środka okręgu możemy oznaczyć dowolnie:
Może to być (a;b), może być też (xs;ys), równie dobrze może być (x;y).
Ze wzorów należy korzystać, a nie trzymać się ich kurczowo.
20 paź 18:57
Ajtek:
(x
s;y
s) miało być oczywiście

.
20 paź 18:58
aniabb: oki oki .. mi nie przeszkadza ..ja się domyślę ..ale humaniści ...
20 paź 19:00