Mam pytanie.
maths: Czesc. Mam takie pytanie. Jeżeli nierówność wygląda następująco :
x2(2−x)3(x+3)4(4−x)6(2+x)>=0
to dlaczego z tych dwóch nawiasów (2−x)3 i (4−x)6 nie mogę wyciągnąć minusów?
Czyli po wyciągnięciu dwóch minusów, (które się zredukują ) nierówność będzie wyglądać
następująco:
x2(x−2)3(x+3)4(x−4)6(2+x)>=0
16 paź 10:26
ICSP: a dlatego :
(2−x)3 = (−1)3(x−2)3 = −(x−2)3
(4−x)6 = (−1)6(x−4)6 = (x−4)6
16 paź 10:28
aniab: czyli wężyk od prawej od dołu ;>
16 paź 10:28
Piotr:
nie wiem o co Ci chodzi ale po co kombinujesz

masz iloczyn wiec powinienes krzyknac : hurra !
16 paź 10:28
ICSP: Witaj
Piotrze 
Ja też zawsze wyciągam minusy przed nawias aby się głupio nie pomylić
16 paź 10:30
Piotr:
Witaj
ICSP 
jak widac trzeba jeszcze umiec to poprawnie zrobic
16 paź 10:32
maths: Tak właśnie krzyknąłem xD
Ale tak na poważnie, nie byłem pewny czy wykres zacznie się od dołu czy od góry, myślałem że w
każdym przypadku minus mogę wyciągnąć przed nawias bez zwracania uwagi na potęgi...
Ale jak pokazał ICSP jednak nie

Dzięki
16 paź 10:33
ICSP: Piotrze jak zrobisz dużo zadań to później samo się już robi
16 paź 10:34
Piotr:
a ile wielomianow trzeba zrobic zeby umiec je grupowac w chociaz 1% ja Ty
ICSP ?
16 paź 10:37
ICSP: wystarczy 1 i logiczne myślenie
16 paź 10:38
Piotr:
bardzo smieszne
16 paź 10:39
ICSP: poważnie mówię
16 paź 10:39
maths: No z tym grupowaniem, to trzeba niestety trochę porozwiązywać, jak wspomniał poprzednik później
samo się już robi.
16 paź 10:41
Piotr:
nie widziales jakie wielomiany grupuje
ICSP 
az glowy boli
16 paź 10:42
maths: No nie niestety nie widziałem, ale wychodzę z założenia, że ty widziałeś...
16 paź 10:45
16 paź 10:49
ICSP: tam nic nie ma
16 paź 10:49
16 paź 10:53
ICSP: tam mam błąd
16 paź 10:53
Piotr:
myslisz, ze ktos go zauwazy

PS a tak serio skad to zainteresowanie wielomianami jesli mozna spytac ?
16 paź 10:55
ICSP: Piotrze wystarczy ze ja go zauważam

Skąd zainteresowanie ? Nie wiem. Po prostu je lubię, na prawdę nie wiem dlaczego
16 paź 10:56
Piotr:
i tylko Ty

aha myslalem, ze bedzie jakas niesamowita historia

dzieki za odpowiedz.
16 paź 10:59
aniab: może dlatego że są faliste
16 paź 11:04