rozłóż wielomian na czynniki proszę o sprawdzenie
bezendu1990: x5+x4+x3+x2−2x−2
x4(x+1)+x2(x+1)−2(x+1)
(x+1)(x4+x2−2)
t2≥x
△=12−4*1*(−2)
△=9
√△=3
x1=−2
x2=1
(x+1)(x2+2)(x−1)=(x+1)2(x2+2)(x−1)
15 paź 20:33
krystek: x4+x2−2
niech x2=t
t2+t−2=(t−t1)(t−t2) i teraz rozpisz
15 paź 20:47
ICSP: używasz zmiennej t, piszesz pierwiastki w x

W ogóle to się nie trzyma k**y
15 paź 20:50
bezendu1990: a kiedy byłoby że jest większe lub równe ?
15 paź 20:51
bezendu1990: każdy sposób jest dobry ważne żeby rozwiązanie było dobre
15 paź 20:52
krystek: jeżeli masz określić ,że liczb pierwiarków ma wynosić 4 , wówczas x2=t gdzie t>0
15 paź 20:57
asdf:
(x + 1)(x4 + x2 − 2) = 0
(x + 1)(x4 − 1 + x2 − 1) = 0
(x + 1)((x2 − 1)(x2 + 1) + 1(x2 − 1)) = 0
(x + 1)(x2 − 1)(x2 + 2) = 0
(x + 1)(x − 1)(x + 1)(x2 + 2) = 0
15 paź 20:58
bezendu1990: a to jak rozłożyć x
3+6x
2+x+1
15 paź 21:01
krystek: Sprwdź w(−1)
15 paź 21:03
bezendu1990: ok
15 paź 21:04
bezendu1990: (−1)3+6(−1)2+(−1)+1=5
15 paź 21:06
asdf: mi to nie wychodzi, z resztą chyba to jest sprzeczne, bo:
x
3 + 6x
2 + x + 1 = 0
x
3 + 6x
2 + x = −1
i nie działa
15 paź 21:07
bezendu1990: jak by nie był tej 6 to sprawa prosta
15 paź 21:09
krystek: ok , mgła na oczach nie pozwoliła dostrzec 6
15 paź 21:10
bezendu1990: a tu nie stety jest ta nieszczęśliwa 6 według mnie nie da się tego rozłożyć
15 paź 21:12
15 paź 21:13
asdf: to ja tu nie pomogę
15 paź 21:15
krystek: Czyli nie ma pierwiastków wymiernych
15 paź 21:15
ICSP: xD
15 paź 21:16
PuRXUTM: Ty się
ICSP nie śmiej tylko pomóż !
15 paź 21:17
ICSP: czemu ja

w(x) = x
3 + 6x
2 + x + 1
ja bym podstawił :
x = y − 2
ale to tylko ja
15 paź 21:18
bezendu1990: dokładnie
15 paź 21:19
ICSP: Chyba nie spodobała się koledze moja podpowiedź
15 paź 22:01
bezendu1990: no nie
15 paź 22:06
ICSP: Inaczej tego nie obliczysz

Taki przykład sobie wybrałeś
15 paź 22:07
bezendu1990: taki był w książce to jest cos podobnego jak amelinium tego nie rozłożysz
15 paź 22:15
ICSP: da się rozłożyć
15 paź 22:17
bezendu1990: to proszę bardzo rozłóż

bo ja sie poddaję
15 paź 22:20
ICSP: w(x) = (x−x
1)(x−x
2)(x−x
3) gdzie :
| | 135 + √2253 | | 135 − √2253 | |
x1 = ( |
| )1/3 + ( |
| )1/3 − 2 |
| | 18 | | 18 | |
| | 135 + √2253 | | 135 − √2253 | |
x2 = ( |
| )1/3*e2iπ/3 + ( |
| )1/3*e4iπ/3 − 2 |
| | 18 | | 18 | |
| | 135 + √2253 | | 135 − √2253 | |
x3 = ( |
| )1/3*e4iπ/3 + ( |
| )1/3*e2iπ/3 − 2 |
| | 18 | | 18 | |
Podstaw sobie do wzoru te wartości i piękny rozkład wyjdzie
15 paź 22:24
15 paź 22:25
bezendu1990: dzięki juz podstawiam
15 paź 22:26
ICSP: xD
15 paź 22:26
bezendu1990: liczby zespolone
15 paź 22:28