ciągi
toskaa286757505: W ciągu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy−7, a drugi −2. Wyznacz sumę 20 początkowych
wyrazów tego ciągu.
15 paź 17:00
aniab: r=5
| | −7*2+(20−1)*5 | |
s= |
| *20 =810 |
| | 2 | |
15 paź 17:02
15 paź 17:03
toskaa286757505: chyba r=(−5)
15 paź 17:04
aniab: −7 +5 = −2 r=5
15 paź 17:05
toskaa286757505: W ciągu geometrycznym pierwszy wyraz jest równy 116, a drugi 18. Wyznacz sumę 10
początkowych wyrazów tego ciągu.
15 paź 17:11
aniab: analogicznie
15 paź 17:12
toskaa286757505: tzn?
15 paź 17:14
aniab: ten sam wzór co przed chwilą tylko r=1/16 a1=1/16 i n=10
15 paź 17:17
toskaa286757505: q= 116?
15 paź 17:26
aniab: aa teraz geometryczny q=1/2
15 paź 17:27
15 paź 17:28
15 paź 17:29
15 paź 17:31
toskaa286757505: ile to jest : 1210 ?
15 paź 17:34