rozłóż wielomian na czynniki
bezendu1990: −4x4+5x3+12x−15
−x3(4x−5)+3(4x−5)
(4x−5)(−x3+3)(x−1)
−(4x−5)(x3−3)
−(4x−5)(x−3√3)(x2+3√3x+3√9)
proszę o sprawdzenie ewentualnych błędów
14 paź 21:34
bezendu1990: a tego wgl nie umiem
3x
4−x
3−20x
2+6x+12
14 paź 21:39
asdf: w(1) = 0
14 paź 21:41
bezendu1990: a co mi to da w(1)=0 ?
14 paź 21:42
bezendu1990: ja potrzebuje to rozłożyć na czynniki
14 paź 21:44
asdf: podziel to przez x − 1
14 paź 21:45
bezendu1990: ale ja mam podstawę a dzielenie jest na rozszerzeniu...
14 paź 21:47
asdf: To masz, grupuj:
3x4 −x3 −20x2 +6x +12
3x4 − 3x2 + 2x3 −2x2 − 18x2 + 18x − 12x +12
14 paź 21:54
bezendu1990: dzięki wielkie a poczekaj sprawdź czy to dobrze wyszło
3x
4−x
3−20x
2+6x+12:(x−1)=3x
3+2x
2−18x+24
−3x
4+3x
3
== 2x
3−20x
2
−2x
3+2x
2
== −18x
2+6x
18x
2+18x
== 24x+12
−24x+24
36

? tak powinno to być
14 paź 22:05
asdf: widać, że źle, skoro w(1) = 0, a nie w(1) = 36
14 paź 22:06
bezendu1990: mówię że mam podstawę wiec nie robiłem tego typu zadania
14 paź 22:07
asdf: Która klasa?
14 paź 22:08
bezendu1990: 3 technikum mechatronik
14 paź 22:10
asdf: Chcesz iść na mechatronike?
14 paź 22:11
bezendu1990: tak
14 paź 22:14
bezendu1990: 3x4 − 3x3 + 2x3 −2x2 − 18x2 + 18x − 12x +12
3x3(x−1)+2x2(x−1)−18x(x−1)−12(x−1)
(x−1)(3x3+2x2−18x) to wyłączam x i mam deltę
14 paź 22:18
asdf: Spróbuj może podejść do matury rozszerzonej

Na pewno Ci sie to przyda na studiach a matura z
roku na rok jest coraz słabsza. Dzielenie wielomianów nie jest trudne (ja podstawy ogarnąłem w
1,5h). Nie chcę Cie straszyć, ale matematyka na studiach to już nie jest szukanie pierwiastków
z trójmianu kwadratowego...Oczywiście na pewno sobie tam poradzisz, ale jak się tego teraz nie
nauczysz, to bedziesz musial pozniej gdzie bedzie wszystkiego wiecej. Korzystaj z tego forum,
ludzie tutaj sa mili i na pewno Ci pomoga

Tylko tez cos od siebie..Masz poltora roku, czyli
jak bedziesz sie systematycznie uczyc to wytrzaskasz duzo procent. Powodzenia!
14 paź 22:20
bezendu1990: dzięki niby robię zagadnienia na maturę rozszerzoną ale normalnie czasami to nie wiem co z tym
zadaniem zrobić widzisz takie głupi rozkład wielomianu na czynniki a sprawia problem a na
rozszerzeniu nie ma takich "prostych rzeczy"
14 paź 22:22
bezendu1990: a Ty studiujesz coś ?
14 paź 22:23
asdf: To jest trudny wielomian dla Ciebie? Bo nie znasz kilku twierdzen. Jak je poznasz bedzie sie
wydawac prosty
14 paź 22:24
asdf: Tak, studiuję informatykę
14 paź 22:24
bezendu1990: Ty mówisz że przerobiłeś materiał z tej strony w 1.5 h czy ogólnie
14 paź 22:25
bezendu1990: informatyka fajna sprawa, programowanie strukturalne i tym podobne
14 paź 22:26
asdf: Dopiero pierwszy semestr

W 1.5h ogarnąłem dzielenie wielomianów. takich prostych + tw.
hornera i bezouta. Nie są to trudne rzeczy, a jak masz miec sprawdzian z grupowania
wielomianow to przyda Ci sie ta wiedza, która tak naprawde ogarnąłbyś jeszcze dzisiaj, jutro
doszlifował i było by dobrze

Zrobisz 20 zadań to już Cie nie zagną wielomiany ze szkoly
sredniej
14 paź 22:29
bezendu1990: właśnie jutro mam sprawdzian

musze ogarnąć

możesz podać te zadania albo jakies linki

byłbym wdzięczny

na jakiej polibudzie
studiujesz ?
14 paź 22:30
bezendu1990: ogólnie mam sprawdzian z wielomianów

ale podstawa ro rzokład bo potem mam równania
wielomainowe i to tez sie przyda
14 paź 22:31
bezendu1990: horner to ta tabelka

a ten bezouta to nie obczajam
14 paź 22:33
14 paź 22:37
bezendu1990: odezwę się jak czegoś nie będę wiedział z góry dzięki
14 paź 22:39
bezendu1990: 3x
4−x
3−20x
2+6x+12: (x−1)=3x
3+2x
2−18x−12
−3x
4+3x
3
== 2x
3−20x
2
−2x
3+2x
2
== −18x
2+6x
18x
2−18x
== −12x+12
12x−12
====
i co teraz jak podzieliłem
14 paź 23:10
asdf:
14 paź 23:11
bezendu1990: no ale jak dlaej z tym rozkładem możesz mi cos podpowiedzieć
14 paź 23:13
bezendu1990: ale może być przypadek że żadna liczba podstawiona za x nie da 0 to co wtedy nie rozłóżę na
czynniki liniowe ?
14 paź 23:17
asdf: 3x
4 − x
3 − 20x
2 + 6x + 12 = (x − 1)(3x
3 + 2x
2 − 18x − 12)
teraz szukasz pierwiastka dla drugiego nawiasu, znalezienie jego jest już trudniejsze, ale
pogrupowanie tego wielomianu już jest łatwe

taka podpowiedź:
14 paź 23:17
14 paź 23:18
bezendu1990: a nie mogę wyłączyć pogrupowac go w nawiasach:
[x2(3x+2)−6(3x+2)]
(x−1)(x−6)(3x+2)
(x−1)(x−√6)(x+√6)(3x+2) ?
14 paź 23:23
asdf: Wszystkie chwyty dozwolone, byle wyszlo. Na maturze tez mozesz z tego korzystac, na podstawie
nawet...Ale z autopsji powiem Ci, ze na maturze podstawowej wiedza z takich rzeczy jest zbędna
− zadania są zbyt proste, żeby z tego korzystać. Może na koniec się przydaje do sprawdzenia
14 paź 23:26
bezendu1990: a dobrze to wyszło ? jak będziesz w Poznaniu to stawiam piwo
14 paź 23:27
asdf: dobrze wyszło
14 paź 23:28
bezendu1990: przerabiałeś zbiór kiełbasy
14 paź 23:29
asdf: Pazdro, ale słyszałem, że Kiełbasy też jest dobry. Skoczylasa również (teraz przerabiam)
14 paź 23:30
asdf: http://www.zadania.info/n/6312335
Chcesz to kup, ja oczywiście polecam

Każde zadanie jest inne, uczy myślenia, a jak
ogarniesz geometrie analityczną to będziesz kozak
14 paź 23:32
asdf: Przepraszam Cię, ale ja idę liczyć zadanka

Do zobaczenia
14 paź 23:33
bezendu1990: z tą matura roz nawet nie taki głupi pomysł ale mało czasu a tu jeszcze przedmioty zawodowe
14 paź 23:33
bezendu1990: Dzięki za pomoc
14 paź 23:35
asdf: Jeszcze chwile jestem. Przedmioty zawodowe − nie wiem czego się uczysz. Ja na informatyce
miałem łatwo. Ale jak się poświęcisz to zdasz i zawodowy i maturkę. Ja się nie uczyłem w ogóle
i jestem tu gdzie chcialem i zawód informatyka tez mam

Strach ma wielkie oczy
14 paź 23:35
bezendu1990: urządzenia i systemy mechatrniczne, pracownia urządzeń mechatronicznych. specjalizacja
zawodowa−obrabiarki CNC, technologia konstrukcji maszyn ogarniasz cos z tego
14 paź 23:37
bezendu1990: tak po przerobieniu tej strony matematyka.pisz.pl jakies podstawy na roz chyba juz są

od
jutra zaczynam bardziej sie przykładać
14 paź 23:39
asdf: a ogarniasz cos z tego? elementy cyfrowe i uklady logiczne, systemy komputerowe i siec, grafika
komputerowa, programowanie strukturalne, analiza matematyczna i algebra liniowa, elektronika.
14 paź 23:40
asdf: Już się tak nie podpalaj bo szybko zgasniesz

Ja na tym forum jestem od stycznia. Jak się
szykowałem do matury z matematyki, zacząłem robić zadania, a tak mi się spodobała, ze robiłem
po 6−7 godzin. Teraz moze troche mniej, bo czasu brak, ale siedzę i robię − bo lubię
14 paź 23:42
bezendu1990: ogarniam elementy cyfrowe i układy logiczne, elektronika
15 paź 16:05