4log_4^3 log_16^4
Godula:
a) 4 (log43 + log164)
b) 2log6 − log36 + log 0,001
c) 2log2 + log25
10 maj 20:03
Godula: Pomoze ktos ?
10 maj 20:09
Jacek Karaśkiewicz:
c) 2log2 + log25 = log22 + log25 = log4 + log25 = log100 = 2
b) 2log6 − log36 + log(0.001) = log62 − log36 + log(0.001) =
= log36 − log36 + log(10−3) = −3
a) jest źle przepisany
10 maj 20:13
Godula: Dzięki dzieki
Punkta A jest dobrze przepisany.
10 maj 21:36
Jacek Karaśkiewicz:
Hmm, to jaka jest liczba logarytmowana w obu logarytmach w przykładzie a)?
To ma być 4 * (log43 + log164), czy 4 * (log43 + log164)?
10 maj 21:53
Tomek : Raczej masz racje.
10 maj 22:47
Godula: Tak, Tak Jacek ma racje.
Mozna prosic o pomoc w rozwiązaniu ?
11 maj 08:12
BigMax: Pomagam
11 maj 09:23
BigMax: | | 1 | | 1 | |
4 * (log43 + log{16}4) = 4* ( log43 + |
| ) = 4* ( log43 + |
| )= |
| | log4{42} | | 2 | |
= 4log
43 + 2 = log
43
4 + 2 = log
481 + 2 = log
4(64+16+1) + 2 = log
464 +
log
416 + log
41 + 2 = 3 + 2 + 0 + 2 = 7
11 maj 09:29
Godula:
Skad sie wzieła ta kreska ułamkowa ?
11 maj 09:41
Godula: log4(64+16+1) <−− dlaczego to tak zostało rozpisane ?
11 maj 09:42
BigMax: Wzory są na stronie
218 z Tego co widzę to sam się przejechałem log
4(64+16+1) i ten
zapis jest zły. Przepraszam. Pomyśle jeszcze nad tym zadaniem
11 maj 10:20
Radziu0890:
Nic sie nie stało.
Odnosnie kreski to już wiem skad się wzieła (wzór).
4log43 + log164
Dokładnie to tak te zadanie wyglądało, nie wiem czy cos to zmieni.
11 maj 10:34
BigMax: Oo to jesteśmy już w domu.

Teraz nie mam czasu pisać, więc podpowiem Ci tak na prędcę. Spojrz
na 5 wzór od góry z tej strony nr 218 i Pamiętał że np a
x+y = a
x*a
y. Za godzinę napisze
jak sam nie wpadniesz.
11 maj 10:40
Radziu0890: 4log43 + log164 = 3 + 4 = 7
Czy ma to tak wyglądać ? w pierwszym jest 4 i 4 a w drugim jest 4 i 16 wiec nie wiem czy cos
tam nie powinno sie jeszcze wykonywać. Patrzec to co jest na dole czy twardo przepisywac tylko
te x (patrz wzór) ?
11 maj 11:08
BigMax: Ten log164 to Ci już pokazałem jak się rozbija. I potem wychodzi Ci 40.5= 2 Więc 3 + 2 =
5
11 maj 11:22
Radziu0890: A dziekuje, wszystko jasne
11 maj 19:44