bardzo prosze o pomoc
kasia studentka: Dla podanych zbiorow A i B wyznaczyc A ∪ B, A ∩ B, A \ B, B \ A, A (pozioma kreska nad A ), B
(rowniez pozioma kreska nad B ):
1) A = { x∊R : |2x − 3| > 5}, B = {x∊R : −x
2 + x + 6 ≥ 0}
2) A = {x∊R : x
2 − x − 12 ≥ 0}, B = {x∊R : |2x − 3| < 7}
| | 4x + 12 | |
3) A = {x∊N : |
| ≤ 1}, B = {x∊R : ||x −1| + 2| ≥ 5} |
| | 2x − 4 | |
| | 20 − x | |
4) A = {x∊R : |
| ≥ x + 1}, B = {x∊R : |x −3| > 4} |
| | x − 4 | |
5) A = {x∊R : ||3x − 4| + 1| ≥ 3}, B = {x∊R : −|1 − x| + 4 >3}
14 paź 16:18
Basia:
wyznacz najpierw te zbiory czyli po prostu porozwiązuj nierówności i zapisz A i B
w postaci przedziałów lub ich sumy
dopiero potem wykonaj operacje mnogościowe na zbiorach
14 paź 16:23
kasia studentka: moglabym prosic o rozwiazanie tylko dwoch przykladow aby obrazowo zobaczyc jak to wyglada?
przyznaje ze nie jestem dobra z matematyki. Prosilabym o przyklad 3 i 5
14 paź 16:24
kasia studentka: zalezy mi bardzo
14 paź 16:31
sushi_gg6397228:
powiedz czego nie umiesz rozwiazac−−> z boku sa podane schematy jak sie rozpisuje każdą wartość
bezwzgledna
14 paź 16:36
sushi_gg6397228:
rozpisuj tutaj po kolei kazdy przyklad z kazdego podpunktu; bedziemy sprawdzac
14 paź 16:41
kasia studentka: ale ja na prawde nie wiem od czego zaczac. moze to glupio zabrzmi ale przeraza mnie to
wszystko, zadania. prosze zrobcie je tlumaczac mi gdzie co i jak i dlaczego
14 paź 17:26
14 paź 17:28
sushi_gg6397228:
znowu sobie poszlas, zero wlasnego wklady, zero gotowcow
14 paź 17:47
kasia studentka:

w pierwszym przykladzie:
|2x −3| > 5
1)
2x − 3 > 5
2x > 5 + 3
x > 4
2)
2x − 3 > −5
2x > −5 + 3
x < −1
i jak teraz wyznaczyc to co jest w poleceniu

?
14 paź 17:50
kasia studentka: i nie poszlam tylko czytalam i staralam sie zrozumiec
14 paź 17:52
Basia:
no to coś kiepsko czytałaś; przecież dostałaś sprzeczność
nie ma liczb >4 i <−1
|2x−3| > 5 ⇔ 2x−3>5 lub 2x−3 < −5
teraz policz
14 paź 17:54
kasia studentka: jak to sprzecznosc dostalam?
jesli teraz policze to bedzie:
2x − 3 > 5
2x > 5 + 3
x > 4
oraz
2x − 3 < −5
2x < −5 + 3
x < −1
tak samo wychodzi... nie rozumiem : (
14 paź 17:58
kasia studentka: chyba ze w drugim trzeba znak zmienic? i bedzie
x > 1
i przedzialem bedzie (1 , 4)
14 paź 18:00
sushi_gg6397228:
dla |...| > liczby sumujemy rozwiazanie, a nie bierzemy czesc wspolna
14 paź 18:05
kasia studentka: czyli 5?
14 paź 18:06
kasia studentka: znaczy 3
14 paź 18:06
sushi_gg6397228:
o 17.28 podalem przepis jak sie liczy nierownosc; prosze zastosowac i wyliczyc
spojnik i oznacza czesc wspolna
spojnik lub oznacza sume rozwiazan
14 paź 18:08
kasia studentka: zrobilam to wlasnie, (wyzej) a Ty jesli chcesz pomoc to powinnas mi wytlumaczyc, z 1 klasy lo
poszlam na studia w angli, nie jest to dla mnie latwe bo nie mialam w ogole roz matmy. i nie
umiem tego. nie mialam w ogole czegos takiego w lo a mimo kierunku wymagaja tego i nie umiem
sobie z tym poradzic, czasami gotowce jak to nazwalas sa potrzebne z wytluczeniami kropk po
kroku jak co sie robi!
14 paź 18:11
kasia studentka: nie dosc ze trzeba z angielskiego tlumaczyc na polski by uzyskac pomoc to jeszcze sie jej nie
dostanie ''bo cos''
14 paź 18:12
sushi_gg6397228:
prosze jeszcze raz przepisac przyklad i stosowac odpowiednie kierunku nierownosci
14 paź 18:16
kasia studentka: |2x − 3| > 5
x − a > b lub x − a < −b
2x − 3 > 5
2x > 5 + 3
2x > 8
x > 4
2x − 3 < −b
2x − 3 < −5
2x < −5 + 3
2x < −2
x < −1
co tu jest zle?
14 paź 18:21
sushi_gg6397228:
brakuje spojnika lub
ów spójnik mowi, ze sumujemy rozwiazania
odp x∊(−∞; −1) U (4,∞) mamy zbior A
14 paź 18:23
sushi_gg6397228:
mozemy przejsc do zbioru B
14 paź 18:23
14 paź 18:26
Basia:
teraz jest dobrze; możliwe, że to ja coś źle przeczytałam
x∊(−∞;−1)∪(4;+∞)
czyli A=(−∞;−1)∪(4;+∞)
teraz tak samo wyznacz B
masz tam rozwiązać zwykłą nierówność kwadratową
14 paź 18:27
kasia studentka: z drugim zbiorem nie mialam wiekszych problemow. z wartoscia bezwzgledna tylko. a co oznacza w
poleceniu wyznacz A i B i te poziome kreski nad nimi?
14 paź 18:31
sushi_gg6397228:
A\ B róznica (odejmowanie) ze zbioru A wywalamy wszystko co jest w B
14 paź 18:36
sushi_gg6397228:
A' moze tak −−> dopelnienie zbioru
np A= (5,+∞) to A'= (−∞; 5>
14 paź 18:38
Basia:
_
A tak się chyba oznacza dopełnienie zbioru
w Polsce A'
14 paź 18:40
Basia: a może domknięcie ? nie jestem pewna
14 paź 18:40
sushi_gg6397228:
to nie jest topologia, aby mowic o domknieciach
14 paź 18:41
Basia: _
u nas A oznacza domknięcie ale to topologia
w angielskim dopełnienie to Ac (tak przynajmniej Wiki mówi) więc nie wiem
14 paź 18:44