.
asdf: 3x3 − 7x2 + 4x − 4 = 0
3x3 − 6x2 − x2 + 4x − 4 = 0
3x2(x − 2) − 1(x2 − 4x + 4) = 0
3x2(x − 2) − 1(x − 2)2 = 0
3x2(x − 2) − 1(x − 2)(x − 2) = 0
(x − 2)(3x2 − x + 2) =0
x = 2, Δ < 0
14 paź 14:28
ICSP:
14 paź 14:30
asdf: liczyłem i wcisnąłem wyślij nie chcący

Znaleźć pierwiastki całkowite wielomianu:
x
4 + 3x
3 − x
2 + 17x + 99 = 0
Jak się za to zabrać? Nie mogę grupować, tylko dzielić, a ja tego nie umiem

Moglibyście
podesłać jakieś filmiku/tutoriale do dzielenia?
14 paź 14:37
ICSP: całkowite.
Znasz twierdzenie Bezout'a ?
14 paź 14:38
14 paź 14:41
ICSP: a jeżeli chcesz poradniki czy filmy dotyczące dzielenia to poczekaj do wieczora.
Przyjdzie Gustlik i poda ci kilka linków do schematu Hornera.
14 paź 14:41
asdf: Nie właśnie

Wyjasnilbys?
14 paź 14:42
asdf: Schemat Hornera znam, tylko jak znajduje sie te pierwiastki całkowite?
14 paź 14:43
14 paź 14:43
14 paź 14:45
asdf: To jeżeli znajdzie sie pierwiastek wielomianu, to dzielo go sie pozniej zwyczajnie schematem
hornera tak?
14 paź 14:47
ICSP: 
tylko w tym zadaniu nie musisz nawet dzielić
14 paź 14:48
asdf: dzielnikami liczby 99 są:
3,−3, 11, −11, 33, −33
tylko te?
14 paź 14:50
ICSP: zgubiłeś dwa
14 paź 14:51
ICSP: tzn 4
14 paź 14:51
ICSP: tzn 6 xD
14 paź 14:51
Piotr:
1 i −1
14 paź 14:51
ICSP: teraz to pokazałem klase
14 paź 14:52
asdf: nom, 1, −1, ale jakie jeszcze?
14 paź 14:52
Piotr:
a np 99 −99 ?
14 paź 14:52
Ajtek:
9 i −9 też
Witam Panó

.
14 paź 14:53
ICSP: oraz 9 i −9
14 paź 14:53
asdf: nom

...to tylko te?
14 paź 14:53
asdf: Witam, posprawdzam. A np takie coś:
| | P | |
Obliczyć iorazy oraz reszta z dzielenia |
| |
| | Q | |
P(x) = 2x
4 − 5x
5 + 2x
Q(x) = x
2 − 1
Da się to podzielić schematem hornera (pierw przez x − 1, pozniej x + 1) czy trzeba ręcznie?
14 paź 14:55
ICSP: tylko
1 , −1 , 3 , −3 , 9 , −9 , 11 , −11 , 33 , −33 , 99 , −99
miłej zabawy
14 paź 14:55
ICSP: Nie możesz dzielić schematem Hornera

Stosuj zwykłe dzielenie
14 paź 14:56
asdf: No to super...
14 paź 15:03
asdf: nie wychodzi mi
14 paź 15:04
asdf: wolfram też nie potrafi pomóc ...
14 paź 15:08
ICSP: zapisz :
P(x) = −5x5 + 2x3 + 0x3 + 0x2 + 2x + 0
i teraz powinieneś już sobie poradzić.
14 paź 15:08
asdf: mowie o tym:
x4 + 3x3 − x2 + 17x + 99 = 0
14 paź 15:09
ICSP: Podstawianie ci nie wychodzi czy jak ?
14 paź 15:11
asdf: Nie moge znaleźć pierwiastka, wolfram tez
14 paź 15:12
ICSP: Co masz pokazać
14 paź 15:14
asdf: znaleźć pierwiastki całkowite wielomianu:
x4 + 3x3 − x2 + 17x + 99 = 0
odp: brak?
14 paź 15:15
ICSP: Z twierdzenia Bezout'a pokażesz że nie istnieje pierwiastek całkowity tzn
w(1) ≠ 0
w(−1) ≠ 0
.
.
.
w(99) ≠ 0
w(−99) ≠ 0
teraz wystarczy że to udowodnisz.
14 paź 15:17
asdf: Jak mam to udowodnić? policzyć?
14 paź 15:19
ICSP: tak policzyć.
14 paź 15:19
asdf: ok, czyli zrobione:
jak podzielić takie coś:?
2x4 − 5x3 + 0x2 + 2x : x2 − 1
2x2
2x4 − 5x3 + 0x2 + 2x : x2 − 1
−2x4 +2x2
== −5x3 + 2x2
tak mam dobrze? i licze dalej czy juz jest zle?
14 paź 15:22
ICSP: czemu zmieniłeś potegę 5 na 3
14 paź 15:27
ICSP: rozważmy równanie :
x4 − 3x3 − x2 + 14x + 99 = 0
jest ono identyczne z równaniem :
2x4 − 6x3 − 2x2 + 34x + 198 = (x2 + 3x)2 + (x2 − 6)2 + 7x2 + 34x + 167 > 0 − brak
rozwiązań rzeczywistych ( w tym całkowitych)
c.k.d.
14 paź 15:28
ICSP: (x2 − 9)2 powinno być w drugim nawiasie
14 paź 15:29
asdf: Takie mam zadanie, w tamtym moze zle przepisalem:
2x
4 − 5x
3 + 2 : x
2 − 1
albo wlasnie:
2x
4 − 5x
5 + 2x : x
2 − 1
Ktore bardziej pasuje? bo nie moge sie rozczytaj czy to 5, czy 3
14 paź 15:29
ICSP: raczej to pierwsze

2x
4 − 5x
3 + 2x : x
2 − 1
14 paź 15:30
asdf: i tak mi nie wychodzi

2x
2−5x + 2
2x
4 − 5x
3 +0x
2 + 2x : x
2 − 1
−2x
4+ 2x
2
===−5x
3 + 2x
2
5x
3 − 5x
=== 2x
2 −5x + 2x
2x
2 − 3x
−2x
2 − 2
=== r = −3x − 2
takie cos?
14 paź 15:37
ICSP: r = −3x + 2
reszta

2x
4 − 5x
3 + 2x = (x
2 − 1)(2x
2 − 5x + 2) − 3x + 2
14 paź 15:41
asdf: No to elegancko, juz myslalem, ze mam zle

Pierwsze dzielenie i pierwsze dobrze
14 paź 15:42
ICSP: nie masz dobrze

Złe słowo dobrałem. Przez reszta

rozumiem ze wykonanie dzielnie poza ostatnim odejmowaniem
jest dobrze.
14 paź 15:43
asdf: kur...to jak to bedzie?
14 paź 15:44
ICSP: Wiesz jak dla mnie :
2 * 1 = 2 a nie −2 xD
14 paź 15:45
asdf: E tam, tutaj to sie poprawi

x
3
x
15 − 1 : x
5 + 1
−x
15 − x
3
r = −1 − x
3
dobrze?
14 paź 15:49
ICSP: sam sprawdź

(x
5 + 1)*x
3 − x
3 − 1 =
14 paź 15:51
asdf: dzieki, elegancko
14 paź 15:52
asdf: teraz spróbuję ten z pierwszego postu, jeżeli x = 2, to:
w(2) = 0, a ten wielomian dzieli się przez x − 2, tak?
14 paź 16:05
ICSP: tak
14 paź 16:23