pomocy
ola: Dany jest czworościan foremny o krawędzi podstawy długości a. Oblicz:
a. Objętość czworościanu dla a = 2 cm,
b. Pole powierzchni bocznej czworościanu dla a = 3 cm,
c. Wartość a, wiedząc, że wysokość czworościanu jest równa 4 cm
13 paź 17:20
sushi_gg6397228:
wzory znasz
13 paź 17:21
ola: nie znam właśnie w internecie są ale jest ich kilka i nie wiem który jest dobry pomocy musze to
rozwiązać....
13 paź 20:03
ola: muszę rozwiązać też takie zadanie....
1.Oblicz cosinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
Byłam chora i nie było mnie w szkole a nauczyciel powiedział że nie będzie poświęcał całej
lekcji na tłumaczenie znowu tego samego
13 paź 20:06
13 paź 20:06
sushi_gg6397228:
doczytalas to juz
ile bedzie V=...
13 paź 20:14
ola: a) V=a3*√2 podzielić przez 12
V=2*√2 przez 12=8√3 przez 12 czyli:
V=2√2przez 3 i to wszystko do potęgi 3
13 paź 20:14
ola: b) P=3{3}cm^
13 paź 20:16
13 paź 20:18
ola: C) h=a*1/3
h=4*1/3
h=12
tak by to było bo już
sama nie wiem
13 paź 20:18
sushi_gg6397228:
czekam na korekte do V
13 paź 20:20
ola: czyli będzie 8√2 przez 12
13 paź 20:23
sushi_gg6397228:
a nic sie nie skroci
13 paź 20:25
ola: dobrze
13 paź 20:28
sushi_gg6397228:
12 sie skroci przez "2" i to nie jeden raz
13 paź 20:29
ola: no wyjdzie V=2√2przez 3 i to wszystko do potęgi 3?
13 paź 20:29
sushi_gg6397228:
a po co podnosisz do potegi 3 na koncu
zapisalem V do policzenia na liczbach
13 paź 20:32
sushi_gg6397228:
P boczne= 3 * pole trojkata rownobocznego
w linku masz pole calkowite= 4 * pole trojkata rownobocznego
wiec
13 paź 20:34
ola: czyli będzie
V=2√2przez 3 bez potęgi 3
13 paź 20:37
sushi_gg6397228:
| | 2*2*2*√2 | |
przeciez napisalem |
| gdzie tu widzisz potege  |
| | 12 | |
13 paź 20:38
ola: czyli muszę obliczyć najpierw Pc?
13 paź 20:39
ola: no dobrze przepraszam tak mi jakoś te potegi
13 paź 20:40
sushi_gg6397228:
pc chyba juz policzylas i podalas wynik
13 paź 20:44
ola: no to w podpunkcie b będzie Pb=3{3}cm
13 paź 20:46
sushi_gg6397228:
to policzylas pc= 3√3
a my chcemy pboczne
13 paź 20:49
ola: to jaki jest wzór żeby obliczyć pb?
13 paź 20:54
sushi_gg6397228:
0 20.34 podalem wzor
to co wyliczyals to bylo pole calkowite
podstaw do mojego
policzylas pole dla czterech trojkatow, a musimy miec pole dla trzech
podany przez Ciebie wynik podziel przez 4 a potem pomnoz przez 3
13 paź 20:56
ola: czyli wyjdzie {3} przez 4?
13 paź 21:01
13 paź 21:03
ola: 3 się skrócą to zostanie √3 przez 4
13 paź 21:04
sushi_gg6397228:
5*5 to według Ciebie wychodzi 1, bo 5 sie skracaja
13 paź 21:08
ola: ja już tego nie rozumie mam twój wzór to 3*3 to 9 {3}
przez 12 bo 3*4 to 12
13 paź 21:12
13 paź 21:14
ola: to wyjdzie 9{3} przez 4
13 paź 21:16
13 paź 21:20
ola: a to w c to dobrze?
13 paź 21:21
sushi_gg6397228:
czekaj, bo tak pokrecilas z tymi oblcizeniami
Pc= a*a*√3
Pc= 4√3 cm2
zatem pole boczne = 3√3 cm2
13 paź 21:22
13 paź 21:23
ola: czyli P podstawy =3{3} przez 4
czyli V=1/3* 3{3} przez4 razy 4?
13 paź 21:26
sushi_gg6397228:
| | a*a* √3 | |
Ppodstawy= |
| −−> wzor na pole trojkata rownobocznego |
| | 4 | |
popraw wczesniejsze pole boczne poprawna odpowiedz o 21.22
13 paź 21:29
ola: czyli tam wyjdzie 12{3} przez 12 czyli zostanie {3}
13 paź 21:29
ola: czyli 9{3} przez4
13 paź 21:31
ola: czyli wyjdzie 36{3} przez 12 czyli równa się 3{3} przez4
13 paź 21:33
sushi_gg6397228:
zapisuj tak jak ja ulamki z kreska ulamkowa, bo to sie nieczytlene robi i nie wiem do czego
liczysz
brakuje literek z przodu typu V, Pboczne, Pcalkowite
i ptoem tak to sie slimaczy i głupoty wychodza
zadanie jest na 10minut, a robimy je ponad godzine
13 paź 21:33
ola: czyli będzie tak:
to V= 3{3} przez 4
13 paź 21:48
ola: V= 13*9{34*4
13 paź 21:51
13 paź 21:55
ola: czyli po wyliczeniu tego wyżej wyszło mi w podpunkcie C √3
13 paź 22:02
sushi_gg6397228:
b)
a=3
| | 3 | | 3*3*√3 | |
Pboczne= |
| * |
| cm2 |
| | 4 | | 1 | |
c) H=4
| | a*a*a*√2 | | 1 | | a*a *√3 | |
V= |
| === |
| * |
| * H |
| | 12 | | 3 | | 4 | |
a*
√2===
√3 * H
a=...
13 paź 22:03
ola: W PODPUNKCIE A) wyszło V=2√2 przez 2
B)Pb9√3 przez 42cm
C)V=√3
13 paź 22:07
ola: to ja już nic nie wiem muszę to na spokojnie ogarnąć
13 paź 22:08
ola: b) Pb=27√3 przez 4?
13 paź 22:14
sushi_gg6397228:
w a) a= 2
b) a= 3
c) H=4 takie sa dane do zadania
masz podane wzory i prawie gotowe rozwiazania
21.55 oraz 22.03
13 paź 22:15
ola: już nic nie rozumie
13 paź 22:16
sushi_gg6397228:
20.32 to wyliczylismy V
| | 27 √3 | |
b) zgadza sie |
| cm2 |
| | 4 | |
13 paź 22:17
sushi_gg6397228:
przeczytaj tresc zadania,
w kazdym podpunkcie podane sa inne liczby
w ostatnim nie ma "a" tylko jest "H"
13 paź 22:18
sushi_gg6397228:
Dany jest czworościan foremny o krawędzi podstawy długości a. Oblicz:
a. Objętość czworościanu dla a = 2 cm,
b. Pole powierzchni bocznej czworościanu dla a = 3 cm,
c. Wartość a, wiedząc, że wysokość czworościanu jest równa 4 cm
13 paź 22:19
ola: czyli w a)V= 2√2 przez 2
b) pb= 9√3 przez 4 cm2
c) nie wiem sama już
13 paź 22:20
sushi_gg6397228:
na grzyba sie uparalaś z tą 2 w mianowniku


?//
c) masz na tacy, podstaw pod H ===4 i wylicz a
13 paź 22:23
ola: nie mam siły tępa jestem
13 paź 22:24
sushi_gg6397228:
w poscie o 22.03 podalem prawie gotowe rozwiazanie do c) tylk podstawic za H 4 i skrocic
13 paź 22:26
ola: 2√6 bedzie w c
13 paź 22:27
ola: √6*2
13 paź 22:28
sushi_gg6397228:
a=2√6 cm
13 paź 22:31
ola: proszę napisz mi teraz wyniki z podpunktu a,b,c
13 paź 22:33
sushi_gg6397228:
juz pisalem je tyle razy
13 paź 22:35
ola: a to zadanie:
Oblicz cosinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
13 paź 22:35
ola: dobrze już wiem dziękuje
13 paź 22:36
13 paź 22:46
ola: cos α =a √2 /a √3
13 paź 22:48
sushi_gg6397228:
moze cos sie skróci? oraz usunac niewymiernosc z mianownika
13 paź 22:51
ola: a się skróci i zostanie √23
13 paź 22:55
sushi_gg6397228:
| √2 | |
| i usuwamy niewymiernosc z mianownika |
| √3 | |
13 paź 22:56
ola: czyli 23?
13 paź 22:58
13 paź 23:02
ola: 2√3 przez 3?
13 paź 23:06
sushi_gg6397228:
| √2 | |
| = .... u Ciebie uciekl gdzies pierwiastek z nad 2 |
| √3 | |
13 paź 23:09
ola: √6 PRZEZ 3
14 paź 13:47
sushi_gg6397228:
bingo
14 paź 13:54
Sarah09: mogli byście mi przesłać te rozwiązania w jednym kawałku
do polecenia :
1. Dany jest czworościan foremny o krawędzi podstawy długości a. Oblicz:
a. Objętość czworościanu dla a = 2 cm,
b. Pole powierzchni bocznej czworościanu dla a = 3 cm,
c. Wartość a, wiedząc, że wysokość czworościanu jest równa 4 cm
2. Oblicz cosinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy.
na e−mail
marihuanka007@gmail.com
16 gru 22:01