jak to rozłożyć? :)
Sławek.: 6x
3 +19x
2 +11x − 6 − jak to rozłożyć?
13 paź 15:20
ICSP: w(−2) = 0
13 paź 15:21
Sławek.: ale jak ten wilomian rozłożyć? Pierwiastkiem bedzie −2. ale jak do tego doszedles?
13 paź 15:23
13 paź 15:25
Sławek.: mało z tego co tam jest napisane rozumiem, a przynajmniej nic konkretnego wywnioskowac nie
potrafie,,. Moglibyscie mi to na chłopski rozum wyjasnic? Bo mam ok. 20 takich przykładów.
13 paź 15:46
Sławek.: Znaczy sie kumam juz to, ale niewiem w jaki sposó to moze pomóc mi w rozwiązaniu owego zadania.
Przeciez ja nie znam pierwiastka tego wielomianu.
Znaczy znam bo powiedziales mi , ze to −2 ale w nastepnych 20 przykładach juz mi nie powiesz i
bede musial do tego dojsc sam..
13 paź 15:52
ICSP: bierzesz wyraz wolny wielomianu. Znajdujesz jego dzielniki i podstawiasz kolejno za x. Jeżeli
po podstawieniu wyjdzie ci 0 to znaczy że liczba którą podstawiłęś jest pierwiastkiem
wielomianu i możesz podzielić wielomian przez dwumian : (x − ta liczba)
13 paź 15:53
Sławek.: dzielniki liczby − 6 ale to bedzie 1,2,3 tylko czy 1,−1,2,−2,3,−3 ? 6,−6 ?
13 paź 15:58
ICSP: 1,2,3,6 oraz −1, −2, −3 ,−6
zauważ że akurat tutaj (−2) jest pierwiastkiem wiec ujemne też muszą być
13 paź 15:59
13 paź 16:00
Sławek.: ale jak juz bede miał rozlozyc na czynniki to:
x3+3x2+4x+4 no to juz tak nie zrobie..
ale mi sie cos wydaje, ze zwykle rozkladanie na czynniki nie wymaga tyle filozofii. musi byc
jakis inny sposob.
Ja mam to tylko rozlozyc na czynniki..
13 paź 16:05
sushi_gg6397228:
−8+12−8+4= ZERO i znalazł sie pierwiastek
13 paź 16:08
ICSP: x
3 + 3x
2 + 4x + 4 = w(x)
dodatnie mogę odrzucić od razu z przyczyn oczywistych
w(−1) = −1 +3 − 4 + 4 ≠ 0
w(−2) = − 8 + 12 − 8 + 4 = 0
dziel teraz przez (x+2)
nie zrobisz
13 paź 16:08
Sławek.: a taki przykład:
2x2 −5x − 3
13 paź 16:10
ICSP: przecież to funkcja kwadratowa
13 paź 16:11
Sławek.: ok kumam juz chyba. a jak znajde ten dzielnik, np. w powyzszym przykladzie to na nim sie
zatrzymac czy szukac jeszcze innych?
13 paź 16:13
ICSP: jest kilka powyższych przykładów

Nie wiem o którym teraz mówisz.
13 paź 16:14
Sławek.: tak wiem, nieumyslnie przepisalem.
Ale popatrzcie na to:
24x3 −10x2 −3x +1
Jedynym dzielnikiem jest tutaj 1 a 1 nie jest pierwiastkiem.
a rozlozyc jakos trzebaaaaa.
13 paź 16:16
13 paź 16:17
Sławek.: a wiesz ile 24 ma dzielnikow? Z takim malym czyms niby jest tyle roboty?
Kiedy ja mam 20 takich podobnych przykladzikow to przeciez roboty do jutra, to napewno jakos
prosciej da sie zrobic....
13 paź 16:26
ICSP: Jak znajdziesz i podzielisz otrzymasz trójmian kwadratowy. Jego pierwiastki możesz już policzyć
z delty. Problem jest tylko w tym żeby pierwszy znaleźć.
13 paź 16:27
ICSP: Oczywiście ze da się zrobić prościej ale wymaga to doświadczenia oraz spostrzegawczości.
13 paź 16:28
Sławek.: albo to:
x4 − 5x2 −36 = 0
wyliczylem, ze x = 3 lub x = − 3
i jak mam ten caly wielomian rozlozyc to niewiem.
bo (x−3)2 nam tego nie da... to jest tez kwadratowa funkcja ale nie moge jej doprowadzic do
postaci iloczynowej a jak sadze o to chodzi..
13 paź 16:29
ICSP: to akurat szczególny przykładek.
Bierzesz t = x
2 , t ≥ 0
i masz :
t
2 − 5t − 36 = 0
Δ = 25 + 144 = 169
√Δ = 13
| | 5 + 13 | |
t1 = |
| = 9 ⇒ x = ± 3 |
| | 2 | |
| | 5 − 13 | |
t2 = |
| = −2< 0 − sprzeczne z założeniem |
| | 2 | |
(x
2 + 4)(x−3)(x+3) − można to tak zapisać .
13 paź 16:31
sushi_gg6397228:
x2=t i t≥0
t2−5t−36=0 i masz kwadratowa
13 paź 16:33
Sławek.: to akurat szczególny przypadek, no kurde xD
a zobacz jeszcze wracajac do tego przykładu z 1 na koncu. nawet jak znajde dzielnik i bede nim
powiedzmy 1/24 no to przeciez nie podziele tego wielomianu przez x−1/24 to to by był kosmos
totalny kosmos
sushi , tak wlasnie zrobilem. ale moim zadaniem nie jest obliczyc pierwiastki a rozlozyc
wielomian na czynniki.
13 paź 16:35
ICSP: | | 1 | |
skoro zapis (x − |
| ) ci się nie podoba do podzielenia to czemu nie podzielisz przez (24x |
| | 24 | |
− 1)

To jest to samo
13 paź 16:36
Sławek.: bo hornerem chce dzielic.. bo inaczej nie umiem
13 paź 16:42
ICSP: No to niestety musisz się przygotować na ten kosmos
13 paź 16:43