Znalesc kat alfa
Wojtek: Jak obliczyc kat α z cos= − √3/2 i sin= 1/2 ?
11 paź 22:11
Kpt. Sanders:
z funkcji:
acos(y), gdzie y = cos(x)
11 paź 22:13
Kpt. Sanders:
albo ze znajomości tabeli dla funkcji trygonometrycznych, dla kątów 30, 45 i 60 stopni, później
podstawić i masz wynik
11 paź 22:14
ICSP: cosx < 0 , sinx > 0 ⇒ II ćwiartka
| | 5 | |
zatem α = |
| π + 2kπ ; k ∊ C |
| | 6 | |
11 paź 22:14
11 paź 22:14
Wojtek: a jak ogarnac w ktorej cwiartce bedzie sie znajdowal?
11 paź 22:33
11 paź 22:33
Wojtek: dzieki wielkie, juz czaje
11 paź 23:17