ciągi:/
HELP ME!!: | | 1 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu geometrycznego określonego wzorem ogólnym an=3*( |
| )n |
| | 2 | |
9 maj 13:08
Darek: nie wiem jak czytac,
to jest:
3 * 12n
czy
3 * {12}n
9 maj 13:23
Darek: helm me
jestes jeszcze
9 maj 13:49
HELP ME!!: 3*(12)n
9 maj 13:50
HELP ME!!: jestem, jestem
9 maj 13:53
Darek: daj jeszcze chwilke
juz koncze xd
9 maj 14:00
Damian:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = 3 ( |
| )n+1 = 3( |
| )n * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = 3( |
| )n * |
| − 3 ( |
| )n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ciąg jest malejący...
9 maj 14:03
Damian: Sorry Dareczku nie widziałem ze pomagasz
9 maj 14:03
HELP ME!!: dzięki chłopaki za pomoc
9 maj 14:04
Darek: cza obliczyc iloraz ( q ), czyli wyraz wiekszy podzielic przez mniejszy
a
n=3 * {
12}
n
ja bym zmienil 1/2, aby nie bawic sie w lp. ujemnie
12=2
−1, a wiec
a
n=3 * 2
−n −−> a
n=3*2
−1*2
n = −3 * 2
n (to zrobilem pozniej xd
wybacz za niekolejnosc, ale w sumie pomyslalem ze
tak bedzie lepiej, jak zaczalem dzielic wyrazy
ciagu

)
mniejszy wyraz to:
a
n−1=3* 2
−(n−1)
a
n−1=3* 2
−n+1
a
n−1=3* 2
n *2 na podstawie x
ab=x
a * x
b
a
n−1=6* 2
n
teraz dziele ten wiekszy przez ten mniejszy, i ...

:
anan−1=
−3*2n6*2n
2
n sie skraca, a z powodu ze
anan−1=q
to q=−
12
poniewaz q jest ujemny to ciag jest malejacy
9 maj 14:06
Darek: a ja i tak wstawie moej dzielo

mam wieksze xd !
9 maj 14:07
Darek: btw Damian, jesli to jest geo to powinnysmy liczyc q, a nie r ;>
odejmowanie wyrazu wiekszego od mniejszego nasytepuje w c. artytmetyycznym

a to geo
9 maj 14:08
Darek: kurde teraz to i mnei sie pomylilo xd
q−−>
jesli q jest ujemnei w ciagu geo, to ciag nei ejst monotoniczny xd
bo ciagle zmienia znak
jesli q jest dodatki jest monotoniczny
jesli dodatni q jest mniejszy od 1 to ciag malejacy
a jesli dodatki q jest wiekszy od 1 to iag rosnacy
WIEC moim zdaniem ciag nie jest monotoniczny xd
9 maj 14:10
Darek: niech tu ktos wejdzie o oagrnie bo ja wpadlem w chaos
9 maj 14:11
HELP ME!!: w zasadzie to dlaczego Damian mnoży się razy 12?
9 maj 14:12
Darek: bo mial ten moment ze:
{
12}
n+1= to jest tak jak
12n *
121 czyli w sumie razy
12
i tak wpadlem tu w chaos
9 maj 14:16
HELP ME!!: ja i tak tego nie rozumiem
9 maj 14:18
9 maj 14:27
HELP ME!!: to jak to w końcu powinno być?
9 maj 14:30
Darek: ok juz mi sie wsio wyjasnilo xd
ciag geometryczny to taki ciag, gdzie kazdy wyraz jest mnozony przez jakis q i powstaje kolejny

np.: a
1=3
q=2
a
2=a
1*q
a
2=6
a
3=12
a
4=24
a
5=48
monotonicznosc funkcji (lub ciagu) oznacza, czy funckja (lub ciag) z kazdym kolejnym wyrazem
rosnie, czym maleje, znaczy, czy im dalej, tym wiecej
przyklad wyzej pokazuje ze ciag rosnie, q = 2,
jesli q byloby = −2 byloby:
a
1=3
a
2=a
1*q
a
2=−6
a
3=12
a
4=−24
a
5=48
tutaj, q jest ujemnie, wiec nie mozna okreslic monoticznosci, ciag nie ejst monotoniczny,
ciagle sie zmienia xd zwieksza i zmnijesza
rozwazmy q=
12
na nowym przykladzie xd aby bylo latwiej
a
1=100
a
2=a
1*q
a
2=50
a
3=25
a
4=12,5
a
5=6,25
9 maj 14:34
Darek: wiec moim zdanbiem, rozwiazanie prawidlowe to te ktore tam jest wyyyyyzej xd
gdzie q wyszlo −
12, wiec ciag nei ejst monotoniczny xd
Eh, matematyka to przedmiot gdzie latwo zrobic blad
9 maj 14:36
HELP ME!!: a mógłbyś napisać jeszcze raz jak to zrobić? U góry jest nałożone jedno na drugie i nie widzę
co tam jest napisane?
9 maj 14:40
Darek: a od ktorego momentu

ah, ciagi geometryczne sa najgorsze xd
9 maj 14:46
HELP ME!!: teraz dziele ten wiekszy przez ten mniejszy, i ...

i dalej się nakłada
9 maj 14:49
Darek: cociaz kurcze mysle se teraz, ze monotonicznosc rowniez zalezy od 1szego wyrazu,
majac
a
1=−2, to jesli q=2 to ciag rowniez jest malejacy ~~ xd
w kazdym badz razie, jesli w tym przykladzie wyszlo, ze q jest ujemne, to smialo mozna
twierdzic, ze ciag nie jest monotoniczny xd
a jakby byl q dodatnie, to musialbys sprawdzic jakie jest a
1 xd poprzez postawienei we wzor
ogolny a
n w miejsce n liczbe 1 xd czyli w tym przypadku:
a
1=3*
121
a
1=
32
wiec a
1 dodatnie xd
wiec jesli q byloby dodatnie mnijesze od 0 to ciag malejacy, a jesli q wieksze to rosnacy xd
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
podsumowanie, monoticznosc ciagu:
1) q<0 −−> ciag nie jest monotoniczny
2) q=0 lub q = 1 −−> ciag staly

3) q >0, za wyjatkiem q=1, ciag jets monotoncizny, ale 2 przypadki
a) a
1>0, to ciag rosnacy
b) a
1<0, to ciag malejacy xd
c geo sa be

wybacz ze takie to namieszane teraz xd
a zara przepisze Ci to cos
9 maj 14:57
HELP ME!!: dzix
9 maj 15:02
HELP ME!!: dzięx*
9 maj 15:02
Kris_garg: W CG (an) dany jest a3 = 4 i a6 = −1/2
a) wyznacz wzór ogólny : czyli a1 * q
2 = 4 i a1 * q
5 =− 1/2
z tego mi wyszło a1 = 16, q= −1/2
wzór ogólny an= 16*(−1/2)
n
b) oblicz sumę wszystkich wyrazów CG (an)

może ktoś pomóc
9 maj 15:03
Darek: aby nie uywac kresek ulamkowych bede ciskal " // "
a
n // a
n−1= −3 * 2
n // 6 * 2
n
2
n sie skraca, a jest rownowazne z q (ilorazem): przyklad
a
1=3
a
2=6
a
n // a
n−1 = 2,
q = 2
bo : 6 // 3 = 2 (dziele wyraz wiekszy o 1 przez ten mniejszy o 1)
q rowne jest 2
zapisuje q, bo jest krotsze od a
n // a
n−1 
wracajac do zadania, q=−
12
9 maj 15:06
HELP ME!!: i ciąg jest malejący?
9 maj 15:10
Darek: kris ale nie mozna obliczyc sumy nie wiedzac, ile jest wyrazow

musisz miec dane ilu wyrazow, albo ze a
6 jest tym ostatnim
−−−−−−−−−−−−−
help, no wlasnie nie, ciag nie jest monotoniczny, q jest ujemnie
spojrz gdziest am wyzej, poakzalem rozne przyklady
jesli q jest ujemne, to ciagle nastepuje zmiana znaku
a
1=2, q = −2
a
2= 2* −2 = −4
2
3 = 8
1szy wyraz dodatni, drugi ujemny, 3ci znow dodatki i tak w kolko
9 maj 15:12
Kris_garg: no właśnie tez tak myślałem ale w zadaniu nie ma tego podanego a w odpowiedzi jest ze S = 10
2/3
9 maj 15:17
Darek: no to ja wymiekam
9 maj 15:19
HELP ME!!: Kris to zadanie to nie w tym temacie, a ja w dalszym ciągu tego nie rozumiem skąd to 56 się
wzięło
Darek odp Krisa to do zadania :
oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an), wiedząc, że a2=28 i a5=312.
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
9 maj 15:19
Darek: ale to chyba w innym zadaniu
9 maj 15:31
HELP ME!!: no to już inne zadanie, z którym też mam problem
9 maj 15:32
Darek: czekaj zerken tam xd jzu znalazlem
9 maj 15:32
Mona Lisa:
an+1 − an = 3 * ( 12 )n+1 − 3 * ( 12 )n =
= 3 * 12 * ( 12 )n − 3 * ( 12 )n = − 32 * ( 12 )n < 0
Ciąg jest malejący.
9 maj 15:37
Darek: odejmowanie wyrazow jest w ciagu arytmetycznym

help masz jzu te 56 wyjasnione
9 maj 15:39
Mona Lisa:
Ciąg an (każdy, nie tylko geometryczny) jest rosnący wtedy, gdy an+1 − an > 0,
jest malejący wtedy, gdy an+1 − an < 0, a kto tego nie wie, ten kiep.
9 maj 15:43
lisek:
Kiepem niestety jesteś Ty. Monotoniczność ciągu geometrycznego określa się w ten sposób:
| | an+1 | |
|
| =q. W zależności jakie q wyjdzie (dodatnie, czy ujemne) określamy jaki to |
| | an | |
ciąg
9 maj 15:47
Darek: przyklad
q=
12
a
1=−12
a
2=−6
a
3=−3
a
4=−1,5
a
5=−0,75
a
6=−0,375
a
2−a
1=−6 − (−12) = −6+12=6
a
2−a
1>0, jednak nie wydaje m isie aby 6 bylo wieksze od 12

moze sie nei znam
9 maj 15:47
HELP ME!!: kurde...to ja już nie wiem jak to zadanie powinno być. Małe zamieszanie tu powstało
9 maj 15:47
Darek: help nie pzrejmuj sie tym co napisane zostalo przez mona lise

lisek jak tu jestes, jak uwazasz, jesli q wychdozi −
12 mozna powiwdziecm ze ciag nie jest
monotoniczny

bo moim zdaniem tak xd
9 maj 15:53
Mona Lisa:
lisku − jak nie znasz definicji monotoniczności ciągu, to się nie odzywaj.
Polecam google, czy jakiś podręcznik.
9 maj 15:53
Mona Lisa:
Zajrzyj
lisku tu
263
9 maj 15:54
Darek: a nei krude, kurde przyznaje sie do bledu
poddaje sie
9 maj 15:54
lisek:
wtedy jest malejący
9 maj 15:56
Mona Lisa:
Funkcja f(x) = 3*(12)x jest funkcją wykładniczą, rosnącą? czy malejącą?
9 maj 15:56
9 maj 15:56
Mona Lisa:
Kiep

9 maj 15:56
HELP ME!!: to dobrze jest to zadanie czy nie?
Jaki jest ten ciąg, malejący?
Może ktoś zrobić to zadanie jeszcze raz bo już się pogubiłam
9 maj 15:56
lisek:
mona zajrzyj tu
279 wylicz ze wzoru q, a w arytmetycznym
264 wyliczysz r w inny sposób
od tego czy liczba ta jest dodatnia, ujemna określa się monotoniczność
9 maj 16:01
lisek:
Zatem ciąg jest rosnący
9 maj 16:07
Damian: Mona to co ty napisałaś jest to wykładnicza malejąca... oczywiście

a co do kiepa... miałąśmnie na myśli
9 maj 16:08
HELP ME!!: O ludzie....teraz rosnący? To ja już nic nie rozumiem.
9 maj 16:09
9 maj 16:09
Damian: lisek



masz a
1 = 4
policz mi a
2 a
3 i a
4
i powiedz mi jaki to ciąg
9 maj 16:11
lisek:
Damian mówisz o monotoniczności funkcji, a tu jest monotoniczność ciągu
9 maj 16:11
9 maj 16:14
lisek:
Masz Damian rację: jeśli q∊(0;1) i a1>0 to wtedy ciąg jest malejący
9 maj 16:15
Mona Lisa:

n | 1 2 3 4 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
n = 3 * (
12)
n |
32 34 38 316 332
To jest rosnący? czy malejący?
Oczywiście malejący, a kto tego nie widzi, ten kiep.
9 maj 16:18
HELP ME!!: To co z moim zadaniem?
9 maj 16:18
Damian: 
Dziękuje

wyjątek stanowi jeżeli
a
1 < 0 i
q∊ (0;1) to ciąg rośnie
a jezeli q >1 to ciąg maleje...

HELP rozumiesz
9 maj 16:19
Damian: wiec HELP napisz zadanie jeszcze raz o ktore ci chodzi

zrobimy je

Miło się posprzeczać

wtedy zawsze

ale to zawsze

ktoś się czegoś nauczy
9 maj 16:21
HELP ME!!: no ok ale nie wiem co z tym zadaniem...już jest tak namieszane, że się pogubiłam
9 maj 16:22
HELP ME!!: Zbadaj monotoniczność ciągu geometrycznego określonego wzorem ogólnym an=3*(12)n
9 maj 16:24
Mona Lisa:
Rozwiązałem już to zadanie:
an+1 − an < 0, a więc ciąg jest malejący.
9 maj 16:36
HELP ME!!: ale ja nie potrafię tego rozwiązać
9 maj 16:38
9 maj 16:42
Damian: wiec PRZECZYTAC TO DO KONCA ZANIM ODPISZECIE
żeby zbadać monotoniczność danego ciągu musimy obliczyć wyraz następny tego ciągu czyli a
n+1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 = 3* ( |
| )n+1 = 3* ( |
| )n * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nie mamy powiedziane czy jest to ciąg geo czy arytmo wiec liczymy tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1 − an = 3* ( |
| )n * |
| + 3 * ( |
| )n = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wyliczyliśmy różnicę miedzy dwoma wyrazami ciągu
teraz nie możemy tego traktować jako geometryczny lub arytmetyczny
a
+1 − a
n > 0 − jesli to prawda to ciąg jest rosnący
jesli fałsz to ciąg jest malejący lub stały
| 1 | |
| > 0 wiec ciąg jst rosnący... |
| 2 | |
kilka tu osob miało rację ale żadna nie miała jej do końca...

sam tez się pomyliłem

teraz gdyby był to ciąg geometryczny to policzylibyśmy to tak
a
1 >0 a
1 >0
q ∊(0;1) wtedy ciąg malejący lub q >1 ciąg rośnie
a
1<0 a
1 <0
q ∊(0;1) i ciąg rośnie q>1 ciąg maleje
arytmetyczny ciąg :
zeby zobaczyc czy ciąg rosnie czy maleje odejmujemy wyraz młodszy od starszego
a
+1 − a
n < 0 jesli prawda − ciąg maleje
jesli fałsz ciąg rośnie
Mam nadzieje ze to rozjasni umysły wasze
9 maj 16:46
HELP ME!!: ale w zadaniu jest napisane "Zbadaj monotoniczność ciągu geometrycznego określonego wzorem
ogólnym"
9 maj 16:55
Damian: skoro pisze geometryczny to liczymy q
i popatrz na przedziały powiedz ile ci wyszło a ja powiem ci czy dobrze
9 maj 16:57
HELP ME!!:
3*(12)n*12
q= −−−−−−−−−−−−
3*(12)n
q= 12
q<0 ciąg malejący
9 maj 17:06
Damian: juz musze leciec
rozwiazanie zadania to:
a
n = a
1 * q
n−1
q∊(0;1) wiec ciąg jest maljący
9 maj 17:09
Damian: HELP

q < 0 NIEPRAWDA

błąd masz w zapisie na samym koncu
9 maj 17:10
Damian: będe ok 23 narazicho

jak bys mial jeszcze pytania to pisz...
9 maj 17:10
HELP ME!!: ok...dzieki. Miała
9 maj 17:14
alutkach: wiedzac ze (an)jest ciagiem geometrycznym oraz a1=16 a4=−2 wyznacz q i podaj wzor na wyraz
ogolny tego ciagu
26 paź 20:38
mas: −6 * 2/3
7 lis 18:42