rozwiąż równania
sysunia1101: Rozwiąż równania
a) 2x−1=4
b) 2x−5*4x+3=4
c) 4x+3−4x=504
błagam niech ktos i pomoze

!
7 paź 20:07
sysunia1101: x−1 to sa w potedze i tak po kolei
7 paź 20:07
asdf: a)x = 1
b)x = 1/3
c)dobrze przepisalas?
7 paź 20:09
kkk: jezeli czegos nie dopisalas to dopisz^^
7 paź 20:09
7 paź 20:10
7 paź 20:10
sysunia1101: nie nie. chodzi mi o to ze: 2(x−1 jest w potedze)=4
2(x−5 potega)−4(x+3 potega)=4
4(x+3 potega)−4(x potega)=504
7 paź 20:11
asdf: c) tak o?
4x + 3 − 4x = 50 * 4?
7 paź 20:11
kkk: ale ta potega jest za nawiasem? o ile ten nawias tam wgl jest xD?
7 paź 20:12
Piotr:
nie ma tak latwo asdf. 2 razy napisala 504
7 paź 20:14
sysunia1101: nie ma nawiasu

nie potrafilam tego inaczej napisac

wlasnie o to mi chodzilo ale to nie
jest 5
0 tylko 504
7 paź 20:14
sysunia1101: i mam jeszcze kilka zadan ktorych nie potrafie rozwiaac i bardzo prosilabym o pomoc ale to za
chwile
7 paź 20:16
Piotr:
zapisz to poprawnie zeby nie bylo niedomowien.
7 paź 20:17
Piotr:
a sprobowalas w ogole ? widzialas strony ktore Ci podalem ?
7 paź 20:18
asdf: a)proste
b)proste
c) co to?
7 paź 20:20
sysunia1101: dobrze a wiec:
a) 2x−1=4
b)2x−5*4x+3=4
c) 4x+3−4x=504
7 paź 20:20
sysunia1101: tak ale jestem zielona z matmy
7 paź 20:20
asdf: c) x = 2/3
7 paź 20:22
sysunia1101: a jak to zrobiles? mozesz rozpisac?
7 paź 20:23
Mati: a) 2x−1 = 22 ⇔ x−1=2
b) 2x−5 * 22(x+3) = 22
....
7 paź 20:24
Piotr:
na pewno w c) 2/3 ?
7 paź 20:24
Mati: każde zamieniasz tak by podstawa potęgi była taka sama
7 paź 20:25
Piotr:
c) nikt nie umie

?
7 paź 20:25
asdf: nie moge

Pomyśl
4
x + 3 = 4
x * 64
64 * 4
x − 4
x = 504
teraz coś przed nawias, pozniej podziel i bedziesz miec wynik
7 paź 20:25
asdf:
sorry, c)x = 3/2
7 paź 20:26
Piotr:
7 paź 20:26
asdf:
7 paź 20:28
sysunia1101: czyli pod b bedzie dalej tak: x−5*2(x+3)=2
2x
2−4x=32


?
7 paź 20:33
asdf: ab * ac = ab + c
7 paź 20:34
Piotr:
nie. dzialania na potegach sie klaniaja.
2x*2y = 2x+y
7 paź 20:34
sysunia1101: to jak to zapisac

?

to jakas magia..
7 paź 20:36
asdf: to nie jest magia...nie licz na gotowca tylko pomysl
7 paź 20:37
sysunia1101: w rozwiazaniu mam to zapisac tak :
2
x−5*2
2(x+3)=2
2
x−5+2x+6=2
3x=1
x=1/3


7 paź 20:39
sysunia1101: ale ja nawet nie mam pojecia jak mam to zapisac..
7 paź 20:40
asdf: brawo
7 paź 20:40
sysunia1101: ale ja nawet nie mam pojecia jak mam to zapisac..
7 paź 20:40
Piotr:
przeciez juz zapisalas
7 paź 20:41
sysunia1101: ok to dalsze zadania.. z wasza pomoca mam nadzieje ze dojde do nich

a czy wynik z c jest
poprawny? bo nie zgadza mi sie..
7 paź 20:44
kkk: skup sie , przypomnij sobie dzialania na potegach, w ksiazce masz napewno opisane, a jezeli nie
to pogadaj ze swoja teacher
7 paź 20:44
sysunia1101: ja juz dawno skonczylam szkole dlatego mam problem a teraz chcac dalej sie ksztalcic mam
problem z ta matma..
7 paź 20:45
Piotr:
| | 3 | |
x = |
| to jest poprawny wynik  |
| | 2 | |
7 paź 20:46
kkk: no to w sumie zrozumiale
7 paź 20:47
7 paź 20:47
7 paź 20:51
sysunia1101: mi jakies cuda wychodza 4
x*64−4
x=504 /4
1
x*16−1
x=126
7 paź 20:54
asdf: no prawie dobrze, tylko wylacz teraz "coś" przed nawias
7 paź 20:56
asdf: 4x* 64 − 4x = 504
do tego momentu masz dobrze
"coś" z lewej przed nawias, póżniej podziel przez to co w nawiasie i będziesz mieć już
praktycznie rozwiązanie
7 paź 20:57
Piotr:
kolejnosc dzialan ! najpierw jest potegowanie !
7 paź 20:57
asdf: z resztą:
4
x*64 − 4
x = 504 /4
to i tak zła droga do rozw.
7 paź 21:00
sushi_gg6397228:
musi tlumaczyć jedna osoba, a nie dwie, bo Pani dostanie małego
zakręcenia
7 paź 21:02
sysunia1101: a takie zadanie : rozwiaz nierowności:
1.
Ć1C z ptaszkiem u góry 3 r z ptaszkiem u góry4x2−15x+13
ł Ć1C z ptak. 3 r ptak.4−3x
2.
52x+4−25x<624
7 paź 21:03
sushi_gg6397228:
zadanie 1 z ornitologii ?
7 paź 21:12
Eta:
dobre

7 paź 21:13
Piotr:
@asdf
meczu nie ogladasz ?
7 paź 21:14
7 paź 21:15
Eta:
Ja oglądam "Czas Honoru"
7 paź 21:15
sysunia1101: nie mam pojecia co to jest probuje b) tak: 52x+4−52x<624
7 paź 21:16
Piotr:
aaa ja tam wole sopcast
7 paź 21:17
sushi_gg6397228:
na razie idzie w dobrym kierunku
7 paź 21:17
sysunia1101: czy mozecie podeslac mi jakas stronke z podobnym zadaniem i jak rozwiazac takie zadanie:
3a) log1/3(x+10)+log1/3(7−2x)=4
7 paź 21:19
sushi_gg6397228:
nie wszystko od razu;
trzeba zaczac jedne przyklad i go skonczyc
7 paź 21:19
7 paź 21:19
sysunia1101: a te Ć i C z ptaszkiem albo daszkiem jak kto woli jak to rozwiazac
7 paź 21:23
sushi_gg6397228:
trzeba zapisac porzadnie przyklad
7 paź 21:24
sysunia1101: nie ma tu takich znakow ale mam te zadania zeskanowane.. pomozesz
7 paź 21:26
sushi_gg6397228:
musze zobaczyc, a zapis z 21.03 z
ornitologia jest nieczytelny
7 paź 21:27
sysunia1101: jak moge ci przeslac zeskanowane zadanie zebys zobaczyl?
7 paź 21:30
sushi_gg6397228:
wrzucic na jakas strone i potem zapisac tutaj link
7 paź 21:32
asdf: google.pl −−> "wrzuć zdjęcie" wpisz i zobaczysz
imageshack.us
imgsrc.com
itd...
7 paź 21:32
7 paź 21:34
Piotr:
jestem ciekawy co to za ptaszki sa
7 paź 21:35
Piotr:
i co to jest ?
7 paź 21:36
sysunia1101: no to 2 zadanie.. jestem w czarnej dupie... na jutro mam to robic a mam tylko 1 zadanie
7 paź 21:38
sushi_gg6397228:
prowadzacemu sie nudziło i chciał sprawdzić ile osob wrzuci takie coś na forum
| | 1 | |
tam sa po prostu ułamki |
| do odpowiedniej potegi  |
| | 3 | |
7 paź 21:38
Piotr:
| | 1 | |
podejrzewam, ze tam ma byc |
| po prostu, ale jaki jest znak nierownosci to nie wiem. |
| | 3 | |
7 paź 21:39
sysunia1101: nie mam pojecia... blagam pomozcie bo ranek mnie zastanie..
7 paź 21:40
Piotr:
remis. podwojny moznaby rzec
7 paź 21:40
sushi_gg6397228:
program matematyczny sie wysypał, po prowadzacy wpisujac komende zapomnial o czym
wpisał pewnie
≥ lub
≤ i program sie rozkraczył
7 paź 21:41
sysunia1101: to pomine to zadanie 2 ale trzeba mi pomoc jeszcze w 3 i 4 zadaniu
7 paź 21:43
sushi_gg6397228:
zalezy czy zadanie 1 jest rozwiazane w calosci?
7 paź 21:44
sysunia1101: tak skonczylam je z wasza pomoca wiec jeszcze zad 3 i 4 zebym zaliczyla
7 paź 21:46
sushi_gg6397228:
robimy zad 2
a) zakladamy wersje "≥"
jak mamy podstawy takie same i mniejsze od 1 to nierownosc na wykladnikach bedzie w przeciwna
strone
a≤b ( dostajemy nierownosc na f. kadratowa) wszystko na lewa strone i mamy....
7 paź 21:50
7 paź 21:51
sysunia1101: czyli mijam 1/3 i pisze pod spodem ta potege 4x2−15x+13≤4x−3x
7 paź 21:54
sysunia1101: co daje mi 4x2−16x+13≤0
7 paź 21:55
sushi_gg6397228:
najpierw zapisujemy tak jak ja o 21.50
| | 1 | |
( |
| )a ≥ .... (zamaist a piszemy to co w wykladniku, bo nie chcialo m isie |
| | 3 | |
przepisywac)
zapis słowny
podstawy sa mniejsze od 1
4x
2−15x+13
≤ 4−3x
7 paź 21:57
sysunia1101: i teraz licze delte
7 paź 21:58
sushi_gg6397228:
jeszcze raz ( bo jest u Pani chochlik) wszystko na lewa strone
7 paź 21:58
sysunia1101: i teraz licze delte
7 paź 21:59
sushi_gg6397228:
zapisujemy jeszcze raz bo jest bład; na Δ przyjdzie czas
7 paź 21:59
sysunia1101: no tak to wyszlo mi 4x2−16x+13≤0
7 paź 22:01
sushi_gg6397228:
napisalem, ze jest źle
prosze przeksztalcic moj zapis o 21.57 (ostatnia linijka)
7 paź 22:02
sysunia1101: najpierw zapisalam (1/3 ) z ta cala potega jak Pan kazal.. potem zostawilam 1/3 i zapisalam
normalnie jak w nierownosci pierwiastek cyli 4x2−15 i tak dalej... przenioslam wszystko na
lewa strone a po prawej jest 0
7 paź 22:02
sysunia1101: czyli nie mam zapisac 4x
2−16x+13≤0 tylko odwrocic znak
7 paź 22:03
sushi_gg6397228:
prosza zobaczyc jak wyglada potega po prawej stronie w przykladzie na papierze, a co Pani ptoem
zapisala
tak jest (4−3x); a u Pani jest 4x−3x
7 paź 22:05
sysunia1101: oooo teraz widze

czyli 4x
2−12x+9≤0
7 paź 22:07
sushi_gg6397228:
liczymy Δ lub jak widzimy to wzorki skroconego mnozenia
7 paź 22:08
sysunia1101: i teraz lize delte ktora sie rowna 0
7 paź 22:08
sushi_gg6397228:
x0=....
7 paź 22:09
sysunia1101: lub (2x−3)2
7 paź 22:09
sushi_gg6397228:
czekam na miejsce zerowe
7 paź 22:10
sysunia1101: i wychodzi mi z wzoru 2x≤3 i 2x≥3 czy dobrze licze?
7 paź 22:10
7 paź 22:11
sushi_gg6397228:
liczymy z takiego co podalem ,a nie tamtego ( bo to głupota jest)
7 paź 22:12
sysunia1101: x0=1,5
7 paź 22:12
sushi_gg6397228:
bingo
7 paź 22:13
sysunia1101: no i co dalej? to koniec zadania?
7 paź 22:14
sushi_gg6397228:

tak wyglada rysunek do zadania
mamy zaznaczyc wszystkie te wartosci co sa
≤0
7 paź 22:16
sushi_gg6397228:
wykres jest zawsze dodatni lub rowny 0 w jedynym punkcie
wiec odp do zadania :
7 paź 22:17
sysunia1101: ok i na tym koniec tego podpunktu czy trzeba cos jeszcze opisywac?
7 paź 22:17
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
to byl wariant kiedy ( |
| )a ≥ ( |
| )b |
| | 3 | | 3 | |
mozna zrobic wariant II taki :
a≥b przepisujemy wszystko tak samo tylko znak w druga strone
...
4x
2−12x+9≥0
wykres tak samo
odpowiedz
x∊R
7 paź 22:20
sysunia1101: bo w podpunkcie b stanelam na tym : 52x+4−52x<624
52x*54−52x<624 i dalej nie wiem co zrobic
7 paź 22:20
sushi_gg6397228:
wariant III ... > ....
a<b
....
4x
2−12x+9 <0
na wykresie kólko otwarte
x∊∅
wariant IV ... < ....
a>b
....
4x
2−12x+9 >0
na wykresie kólko otwarte
| | 3 | | 3 | |
x∊(−∞; |
| ) ∪ ( |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
7 paź 22:23
sushi_gg6397228:

tak aby byc gotowym na 4 opcje
bo w kazdym wychodzi co innego
7 paź 22:25
sushi_gg6397228:
wszystko jasne do 2a )
7 paź 22:26
sysunia1101: tak

wszystko zapisalam
7 paź 22:26
sushi_gg6397228:
te 4 warianty
nie chcialo mi sie pisac wiec dawalem kropki i literki
7 paź 22:28
sushi_gg6397228:
to teraz 2b) prosze przepisac jeszcze raz ostatnia przeksztalcona postac
7 paź 22:29
sysunia1101: wszystko mam a teraz co mam dalej zrobic pisalam do czego doszlam w b)
7 paź 22:29
sysunia1101: 52x*54−52x<624
7 paź 22:30
sushi_gg6397228:
54= ...
7 paź 22:31
sysunia1101: nie rozumie.. 5
4=5
2x−5
2x
7 paź 22:33
sushi_gg6397228:
pytam sie ile to wynosi
zapominamy o przykladzie
54=....
7 paź 22:34
sysunia1101: ja bym zapisala 52x(125−1)<624
7 paź 22:34
sushi_gg6397228:
54 ≠125
7 paź 22:35
sysunia1101: 625
7 paź 22:35
sysunia1101: no to 6252x<624
7 paź 22:37
sysunia1101: 6252x−52x<624
7 paź 22:37
sushi_gg6397228:
i teraz podstawiamy w zapis o 22.34 zamiast tej 125
7 paź 22:37
sushi_gg6397228:
gdzie sie tak spieszymy
7 paź 22:38
sysunia1101: 52x*624<624
7 paź 22:39
sushi_gg6397228:
to teraz obustronnie dzielimy przez 624
7 paź 22:39
sysunia1101: 52x<0
7 paź 22:40
krystek: 624:624=1
7 paź 22:41
sysunia1101: ?
7 paź 22:42
sushi_gg6397228:
1=50 i to wykorzystujemy z zapisie
7 paź 22:42
sysunia1101: to jak to zapisac? 5
2x*624<624 /624
5
2x<0
5
0=1

?
7 paź 22:44
sushi_gg6397228:
tam nie moze byc 0 po prawej stronie; prosze zobaczyc na uwage o 22.41
7 paź 22:44
krystek: 52x<1
7 paź 22:45
sysunia1101: ok i co dalej
7 paź 22:46
sushi_gg6397228:
napisalem ze zamiast 1 wstawiamy 50
przepisujemy
52x * 624 < 624 i zapisujemy jeszcze raz co wyjdzie + moja uwaga
7 paź 22:47
sysunia1101: 52x<1
50=1
7 paź 22:48
sushi_gg6397228:
50=1 to jest uwaga na marginesie, która wykorzystamy
52x< 1 zamaist tej czerwonej jedynki
podstawiamy uwage i mamy ...
7 paź 22:50
krystek: 52x<50
7 paź 22:50
sysunia1101: 52x<50
7 paź 22:51
sysunia1101: i to jest koniec zadania czy dalej cos liczymy?
7 paź 22:52
sushi_gg6397228:
znowu mamy ten sam dół, tym razem liczby sa wieksze od 1 wiec "kasujemy" 5
nierownosc zostaje bez zmian
7 paź 22:52
sysunia1101: nie rozumie.. no jesli o wykres chodzi to go ominmy i przejdzmy dalej... noc juz nas zastala..o
tej porze slabo mysle...
7 paź 22:55
sushi_gg6397228:
czekam na zapis tego i obliczenia
7 paź 22:55
sushi_gg6397228:
nieskonczylismy 2 b)
7 paź 22:55
sysunia1101: czyli pisze 2x<1
x<1/2
7 paź 22:55
sushi_gg6397228:
52x < 50 takei coś było wiec mamy ...
7 paź 22:57
sysunia1101: jak mam to zapisac?zle zapisalam?
7 paź 22:58
sushi_gg6397228:
tak, bo pojawila sie nagle 1 po prawej stronie
7 paź 22:58
sysunia1101: a co ma byc?
7 paź 22:59
krystek: Podpowiem
5a<5b ⇔a<b
7 paź 22:59
sysunia1101: 2x<0 x<0
7 paź 23:00
sushi_gg6397228:
bingo
7 paź 23:01
sysunia1101: dobra idzmy dalej bo jestem wykonczona juz tym mysleniem.. mozesz mi skrocic meki i pomoc mi to
rozwiazywac troche szybciej?
7 paź 23:02
7 paź 23:02
sysunia1101: jakie? jak mam to zapisac oprcz pierwszego wykresu?
7 paź 23:05
sushi_gg6397228:

troche pokraka wyszla
ksztalt taki jak w linku, przez punkty jak tutaj
7 paź 23:06
sushi_gg6397228:
dla a>1 tam jest szkic wykresu, taki prosze u siebie na kartce zrobic
7 paź 23:07
sushi_gg6397228:
tylko musi przejsc przez punkty , ktore ja zaznaczylem
7 paź 23:07
sysunia1101: ok mam
7 paź 23:08
sysunia1101: a skad znamy punkty
7 paź 23:10
sushi_gg6397228:

teraz jest poprawie
wykres dąży do prostej x=1 ale jej nei przetnie
7 paź 23:13
sushi_gg6397228:
log3 (2−1)= log3 1= 0 ( wlasnosc logd 1 = 0 )
log3 (10−1)= log3 9 ==2 bo 3x= 9 −−> x=2
7 paź 23:15
sushi_gg6397228:
punkty to sie bierze "zawsze łądne" z tabelki
7 paź 23:15
sysunia1101: ok i co dalej

?
7 paź 23:16
sushi_gg6397228:
poprawiony wykres ?
7 paź 23:16
sushi_gg6397228:
teraz trzeba sprawdzic, czy podaen punkty naleza do wykresu
(1,0) czyli x=1 a y=0 czy tai punkcik jest u NAs

sprawdzamy f(1)= log
3 (1−1)= log
3 0 == nie istnieje takie cos
zatem (1,0) nie nalezy
prosze zrobic tak samo z drugim punktem
7 paź 23:18
sysunia1101: tak
7 paź 23:19
sushi_gg6397228:
czekam na zapis dotyczacy sprawdzania drugiego punktu
7 paź 23:20
sysunia1101: f(3)=log3(3−1)=log32
7 paź 23:22
sushi_gg6397228:
czyli mamy log3 2 czy to jest rowne 1 ?
wiemy ze loga a = 1 zatem ....
7 paź 23:23
sysunia1101: nie jest rowne wiec nalezy?
7 paź 23:23
sushi_gg6397228:
jak nie jest to samo, to nie nalezy do wykresu
7 paź 23:24
sushi_gg6397228:
zatem, oba punkty niestety nie naleza do wykresu
7 paź 23:24
sysunia1101: czyli nalezy czy nie?
7 paź 23:24
sysunia1101: ok i koniec zadania?
7 paź 23:25
sysunia1101: to jeszcze to 4 zadanie i mozna isc spac
7 paź 23:26
7 paź 23:26
sysunia1101: log1/3(−13x−2x
2+70)=−4
7 paź 23:31
sushi_gg6397228:
czekam na zapisanie mojego polecenia powyzej
7 paź 23:31
sysunia1101: delta wyszla 729 pierwiastek z tego to 27
7 paź 23:33
sushi_gg6397228:
loga b= c <==> ac= b zamieniamy podany logarytm wg przepisu
(o dziedzinie bediemy potem musieli pamietac)
7 paź 23:33
sushi_gg6397228:
nie spieszymy sie tak, bo bedzie kaszana
7 paź 23:34
sysunia1101: log1/3(x+10)(7−2x)=−4
log1/3(7x−2x2+70−20x)=−4
log1/3 27=−4
log1/3 3=−4
log1/3=−7
7 paź 23:35
sushi_gg6397228:
KTO KAZAŁ LICZYĆ Δ I PISAĆ .......
zamieniamy logarytm z postu o 23.31 wedlug podanego przepisu o 23.33
7 paź 23:38
sysunia1101: nie kumam juz.. jestem zmeczona i nie mysle.. nie mozna prosciej..?
7 paź 23:39
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
log1/3 (−13x−2x2+70 )= −4 <==> ( |
| )−4= −13x−2x2+70 |
| | 3 | |
(3)
4= −13x−2x
2+70
81= −13x−2x
2+70 na jedna strone, Δ, x
1, x
2
7 paź 23:42
sysunia1101: podpunkt b mam jeszce c a ja licze juz a
7 paź 23:44
sushi_gg6397228:
ile wyszlo Δ, x1, x2 do "a"
7 paź 23:45
sysunia1101: x1=−1 x2=−5,5
7 paź 23:48
sysunia1101: delta=81 a pierw=9
7 paź 23:48
sushi_gg6397228:
2x
2+13x+11=0
Δ=81
zalozenia jeszcze (dziedzina) x+10>0 i 7−2x>0 => ....
i sprawdzamy jakie jest dobre rozwiazanie ....
7 paź 23:50
sushi_gg6397228:
prosze zrobic tak samo "b"
wracam za ok 10 min
7 paź 23:51
sysunia1101: x>−10 x<3,5 czyli dobrze x>−10
7 paź 23:53
sysunia1101: b juz zrobione x1=−4 x2=5 a c) robie tak: log2|x+1|=−1
|x+1|=−1
|x|=2
7 paź 23:54
sushi_ gg6397228:
wyszly 2 pierwiastki, trzbea sprawdzic czy oba naleza do ddziedziny
8 paź 00:04
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
oba sa w dziedzinie bo ona jest Dziedzina : x ∊( −10; 3 |
| ) |
| | 2 | |
"b"
jaka jest dziedzina
8 paź 00:07
sysunia1101: juz nie mam sily myslec a oczy mi juz same sie zamykaja... bajka dziedzina.. wazne ze cokolwiek
mam.. a raczej wszystkie zadania

bardzo dziekuje za pomoc

postawilabym za to kawe ale...
dziekuje
8 paź 00:07
sushi_ gg6397228:
x>0 i x−1> 0 −−> x > 1 wiec rozwiaznaie bedzie tylko x= 5
c)
8 paź 00:08
sysunia1101: jeszcze raz dziekuje za pomoc i dobrej nocy zycze
8 paź 00:11
sushi_ gg6397228:
log
2 |...| = −1 <==> 2
−1= |...| ( dziedzina x+1 ≠0 bo wyrazneie nie moze byc zerem)
8 paź 00:11
Piotr:
sushi... podoba mi sie jak pomagasz. nie robisz od razu calego zadania tylko podpowiadasz,
naprowadzasz... po prostu pomagasz

i masz naprawde duzo cierpliwosci. gratuluje
8 paź 00:23
asdf: a teraz wskocz na wyższy poziom, pomóż
adasiowi
8 paź 00:24
Piotr:
ojj to juz jest duuuze wyzwanie

chyba porownywalne z Piotr Student
8 paź 00:29
Gabi: 4x+3
7 kwi 17:05
aama: (1 1/4)3
23 paź 17:46