logarytmy
matematyk: ile to jest:
te ulamki sa w podstawie logarytmu
3 paź 19:35
Basia:
log
1/273 = x ⇔
(
127)
x = 3 ⇔
3
−3x = 3
1 ⇔
−3x = 1 ⇔ x= −
13
czyli log
1/273 = −
13
drugie zrób identycznie
3 paź 19:40
matematyk: | | 1 | |
czy log 27√3= |
| ? dobrze obliczylem? |
| | 6 | |
3 paź 19:51
matematyk: a w jaki sposob zrobic 27
log32
bo chcialem ta metoda ale cos mi nie wychodzi bo dochodze
do 3
x=2 i nie wiem co dalej
3 paź 20:02
3 paź 20:12
matematyk: jezeli mam −2log24 to moge zapisac to jako log24−2 tak?
a jezeli mam 1−log32 to to nie bedzie rowne log32−1 tak? bo nie wiem jak to mam zrobic oba
te logarytmy to podstawy pewnej liczzby i nie mam pojecia co zrobic jak − jest miedzy liczba a
log
3 paź 20:25
Piotr:
odpowiedz na pierwsze : tak, mozna tak zrobic.
drugie : faktycznie tak nie mozna.
napisz cale zadanie bo nie za bardzo rozumiem
3 paź 20:28
matematyk: | | 3 | |
a i jeszcze jak mam log9|x|= |
| i na koncu wychodzi mi 27=|x| to nie moge napisac ze x=27 |
| | 2 | |
v x=−27 bo te −27 nie nalezy do dziedziny ktora jest |x|>0 dobrze rozumuje?
3 paź 20:29
matematyk: przepraszam juz pisze zrozumiale
mam przyklad 3 do potegi:1−log32 i nie wiem jak to zrobic
3 paź 20:30
Piotr:
to do pierwszego oblicz dziedzine i ja tu zapisz

3
1−log32 to rozbij , przyklad: 5
x+1 = 5
x*5
1
3 paź 20:33
matematyk: no dziedzina to chyba jest x>0 czy nie?
3 paź 20:42
3 paź 20:43
matematyk: nie wiem jak to rozbic, tzn wiem 31*3−log32 ale nie wiem jak ten − log32 obliczyc
3 paź 20:44
matematyk: |x|>0 czyli x>=0? o to chodzi?
3 paź 20:46
Piotr:
−log32 = −1log32 teraz juz wiesz ?
3 paź 20:47
Piotr:
nie, podalem Ci strone na ktorej jest napise ze wartosc bezwzgledna jest zawsze dodatnia lub
rowna zero . wiec rozwiazaniem |x|>0 jest x∊R\{0} i to jest dziedzina.
3 paź 20:49
matematyk: a dalczego tak? chodzi mi o drugi post nie rozumiem dlaczego |x|>0 x∊R\{0}
3 paź 20:52
Piotr:
a podstaw pod x na przyklad −5, 0 i 5 i napisz co z kazdego Ci wyszlo
3 paź 20:54
3 paź 20:56
matematyk: no |−5|=5
|0|=0
|5|=5
3 paź 20:57
Piotr:
dobrze
3 paź 20:58
Piotr:
a no widzisz. czyli tylko wypada 0 bo inaczej jest dodatnie.
3 paź 20:58
matematyk: Piotrze a jeszcze powiedz mi jak obliczyc log2a jesli loga8=6?
wychodzi mi ze a6=8 ale nie wiem jak dalej to ruszyc
3 paź 21:05
matematyk: i jeszcze powiedz mi czy wkoncu te −27 zalicza sie do dziedziny czy nie bo zglupialem
3 paź 21:07
Piotr:
− 27 sie zalicza
3 paź 21:12
matematyk: ahaaaaaaa dzieki odpowiedz mi jeszce na to przed ostatnie pytanie i juz daje ci spokoj
3 paź 21:14
Piotr:
| | log28 | |
loga8 zamieniam na |
| sprobuj teraz zrobic. |
| | log2a | |
3 paź 21:14
matematyk: ok probuje
3 paź 21:17
matematyk: | | log28 | |
i nie rozumiem jakos bo log2a= |
| tak chyba zrobic nie moge tak? nie o to |
| | log2a | |
chodzi?
3 paź 21:20
matematyk: ale zaraz log
28 =3

zaraz dalej cos pokombinuje
3 paź 21:20
matematyk: | | 3 | |
i nie wiem dalej |
| i nie wiem co dalej |
| | log2a | |
3 paź 21:21
Piotr:
no masz rownanie przeciez :
i wylicz to log
2a, o to w koncu chodzi
3 paź 21:26
Ajtek:
Znowu logarytmy bez znajomości wzorów.

.
Powodzenia
Piotr.
Przywitam oczywiście
Basię, może zerknie jeszcze

.
3 paź 21:30
matematyk: a no tak i doszedlem do tego 3=log2a6
i pod 3 podstawilem sobie log28 i wyszlo mi 8=a6 dobrze? jak tak to co dalej?
3 paź 21:34
Piotr:
źle

masz obliczyc :
log2a . rozwiaz to rownanie, ktore Ci podalem.
3 paź 21:35
Ajtek:
3=6*log
2a /:6
| 1 | |
| =log2a i teraz z definicji logarytmu śmigaj.
|
| 2 | |
3 paź 21:36
Piotr:
tak jakbys mial zwykle rownanie :
| 3 | |
| =6 tylko, ze x = log2a |
| x | |
3 paź 21:36
Piotr:
| | 1 | |
Ajtek wg mnie |
| to koniec zadania. nigdzie nie podali, ze ma obliczyc a. |
| | 2 | |
3 paź 21:38
matematyk: ok juz wiem
dzieki wielkie dobranoc
3 paź 21:42
Ajtek:
Piotr przepraszam, wpadłem w biegu i z rozpędu dałem. Jeżeli było tak jak powiedziałeś to
masz 100% racji

.
3 paź 21:48
Piotr:
jak obliczyc log
2a jesli log
a8=6? z 21:05
3 paź 21:51
Ajtek:
Nie czytałem dokładnie całości

.
3 paź 21:57
Aga1.: log
a8=log
a2
3=3log
a2
3log
a2=6
log
a2=2
| | logaa | | 1 | |
log2a= |
| = |
| =2−1, a>0 i a≠1 |
| | loga2 | | 2 | |
3 paź 22:01
Piotr:
luzik
3 paź 22:02
Piotr:
Aga1 juz jest rozwiazane
3 paź 22:03